Walburg Pers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Walburg Pers is een middelgrote Nederlandse uitgeverij, gespecialiseerd in de uitgave van historische non-fictie en juridische werken. Het bedrijf is gevestigd in de oude hanzestad Zutphen aan de Zaadmarkt en werd opgericht in 1961.

Met Walburg Pers wilde oprichter Chris Schriks aanvankelijk boeken uitgeven op het gebied van de regionale geschiedenis. Begin jaren zestig betrof de Nederlandse geschiedschrijving nog vooral Hollandse geschiedenis. Met een groter eigen aandeel van de overige provincies, zou de Nederlandse geschiedenis ook daadwerkelijk de hele natie gaan omvatten. Walburg Pers hoopte hier een bijdrage aan te kunnen leveren.

In de loop der jaren heeft de uitgeverij zich breder ontwikkeld en men richt zich nu hoofdzakelijk op Nederlandse geschiedenis in het algemeen. Maritieme en koloniale geschiedenis hebben een belangrijke plek in het fonds en ook geschiedenis van de Nederlandse Antillen, Indonesië en Suriname hebben hun aandeel gekregen.

In de jaren na 1990 zette de Walburg Pers deze lijn nog steeds voort. Naast (kunst)geschiedenis worden ook veel werken op juridisch gebied uitgegeven. Vanaf 1991 berustte de leiding bij Pieter Schriks, die in november 2017 overleed op 52-jarige leeftijd.

In 2010 is het werkveld van de uitgeverij verder verbreed met de oprichting van Walburg Pers Educatief. Deze werkmaatschappij houdt zich bezig met de uitgave Sprekend verleden, een lesmethode voor het geschiedenisonderwijs.

In 2020 is de uitgeverij verkocht aan Amsterdam University Press (AUP).

Auteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Auteurs en instellingen waar Walburg Pers mee samenwerkt zijn onder meer:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]