Walburga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Walburga
Walburgis
Walburg
Abdis van Heidenheim
Beeld van de Heilige Walburga in de kerk van Konter, Luxemburg
Geboren ca. 710 te Devonshire
Gestorven 25 februari 779 te Heidenheim
Schrijn Eichstätt
Naamdag 25 februari / 1 mei
Beschermheilige voor landbouwers, schippers, zeelui en huisdieren, Netterden, Oudenaarde, Veurne, Antwerpen, Zutphen, Groningen, bisdom Plymouth
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Walburga, Walburgis of Walburg (Devonshire, Wessex, rond 710 - Heidenheim, 25 februari 779) was een dochter van koning Richard van Wessex en een zuster van Willibald van Eichstätt en Winebald.

Zij werd non en evangeliseerde vanaf 748 in het huidige Duitsland samen met onder meer Bonifatius en haar broers. Later werd ze abdis van Heidenheim.

Volgens de overlevering kwam er geneeskrachtige olie uit een rots waarop haar relikwieën waren geplaatst. De nacht van 1 mei, de dag waarop haar relikwieën in 870 naar het Sint Walburgklooster in Eichstätt werden overgebracht, wordt de Walpurgisnacht genoemd en markeert het begin van de zomer.

Volgens de rooms-katholieke traditie kan men de hulp van de heilige Walburga aanroepen tegen hondsdolheid, hoest, pest, oogziekten, stormen, hongersnood en vele andere plagen. Zij is patrones van landbouwers, schippers, zeelui en huisdieren. Zij is tevens de beschermheilige van Netterden, Oudenaarde, Veurne, Antwerpen, Zutphen, Groningen, R.K.v.v. Walburgia (Ohé en Laak) en het bisdom Plymouth.

Haar naamdag is op 25 februari (en op 1 mei).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Walburgakerk

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Saint Walpurga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.