Waldorfsalade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waldorfsalade
Waldorf salad.jpg
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Serveertemperatuur koud
Gang voorgerecht
Type salade
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een waldorfsalade is een salade van selderij, appel, rozijnen, walnoten, mayonaise en wat citroensap. De naam is ontleend aan het Waldorf-Astoria Hotel in New York, waar deze salade in 1893 voor het eerst geserveerd werd.

Over de authenticiteit van de walnoten wordt getwist: in sommige recepten die claimen zich op de originele receptuur te baseren, zijn walnoten optioneel. Waarschijnlijk waren zij dat reeds in het originele recept.

De moderne varianten lijken meer op maaltijdsalades, door de toevoeging van bijvoorbeeld zalm, kipfilet of kalkoenfilet. Ook worden regelmatig kersen en druiven aangetroffen in de nieuwere versies van deze bekende salade.

Trivia[bewerken]

De aflevering Waldorf salad van de komische Britse televisie-sitcom Fawlty Towers van John Cleese is gebaseerd op misverstanden tussen een kortaangebonden Amerikaanse toerist en de stuntelige hoteleigenaar Basil Fawlty, die probeert te verbergen dat hij geen idee heeft hoe hij een Waldorfsalade moet klaarmaken. Terwijl de ruzie escaleert, blijkt Basils vrouw Sybil (gespeeld door Prunella Scales) een perfecte Waldorfsalade te hebben gemaakt zonder dat Basil daar iets van gemerkt heeft.