Walenbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walenbos onderdeel van Valleien van de Winge en de Motte met valleihellingen
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Vlaams-Brabant
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, particulieren
Site code (Europees) BE2400012

Het Walenbos is een bos in de Belgische gemeente Tielt-Winge en vormt een van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland. Het bos is ongeveer 500 hectare groot en bestaat voornamelijk uit elzenbroekbos. Daarmee is het een van de grootste elzenbroekbossen van Vlaanderen. In de regio van het Walenbos bevindt zich het brongebied van de Motte. Het Walenbos is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Valleien van de Winge en de Motte met valleihellingen' (BE2400012).

Geschiedenis[bewerken]

De vallei waarin het Walenbos gelegen is was tot 200 jaar geleden nog grotendeels moeras- en graslandgebied. Op de venige plaatsen werd tot het begin van de 20ste eeuw turf gestoken. Tot de jaren 70 van de 20ste eeuw was het Walenbos enkel privébezit. Momenteel[wanneer?] beheert het Agentschap voor Natuur en Bos ongeveer 350 ha waarvan 320 ha ook bij hen in eigendom is.

Flora[bewerken]

In het Walenbos komen meer dan 600 verschillende soorten paddenstoelen voor. Op de open plekken groeien daarnaast ook verscheidene orchideeën en andere zeldzame plantensoorten zoals moerasviooltje, blauwe knoop, ratelaar, betonie, stekelbrem, heidekartelblad en klein glidkruid.

Fauna[bewerken]

In de open plekken van het Walenbos komende verschillende soorten dagvlinders voor zoals de eikenpage en de kleine ijsvogelvlinder. Verder komen ook reeën, houtsnip, buizerd, havik, wespendief, middelste bonte specht, zwarte specht en ijsvogel voor in het gebied alsook verschillende amfibieën- en libellensoorten.[1]

Bronnen[bewerken]


Externe links[bewerken]