Walibi Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Walibi Evenemententerrein)
Walibi Holland
Walibi Holland
Slagzin #Hardgaan (2014–2016, 2018–heden)
Dare to get Real (2017)
Eigenaar Compagnie des Alpes
Opening 21 mei 1971, Flevohof
Eerdere namen Flevohof: 1971-1993
Walibi Flevo: 1994-1999
Six Flags Holland: 2000-2004
Walibi World: 2005-2011
Seizoen april-januari
Oppervlakte 40 ha (+ 20 ha Walibi Village, + 80 ha Evenemententerrein)[1]
Bezoekers 875.000 (2022)
Medewerkers 100 vaste medewerkers[1]
Omzet Gestegen € 37,7 miljoen (2022)
Winst Gestegen € 3,8 miljoen (2016)
Attracties
Totaal 35 rides
Achtbanen 8
Waterattracties 3
Locatie
Locatie Biddinghuizen
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Officiële website
Walibi Holland op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Ingang Walibi (tot 2016 - sinds 2017 is de W dichtgemaakt)

Walibi Holland is een attractiepark, gelegen in Biddinghuizen (gemeente Dronten) in de Nederlandse provincie Flevoland. Voorheen heette dit park Walibi World, daarvoor Six Flags Holland, daarvoor Walibi Flevo, terwijl het park startte als Flevohof.

Onder de naam de Flevohof is het park begonnen als boerderijpark waar stedelingen kennis konden maken met de landbouw. Oorspronkelijk zou het park in Lelystad worden gevestigd. Toen de Flevohof in 1991 failliet ging, werd het park overgenomen door de Walibi Group en hernoemd tot Walibi Flevo. Deze groep werd in 1998 overgenomen door Premier Parks en het park veranderde in 2000 in Six Flags Holland. Vanaf seizoen 2005 tot en met seizoen 2010 was het park bekend onder de naam Walibi World. Sinds seizoen 2011 heet het park Walibi Holland. De meeste attracties, waaronder veel achtbanen en andere 'thrill rides', stammen uit de Walibi Flevo- en Six Flags-periode.

Op het naastgelegen evenemententerrein, oorspronkelijk ontwikkeld door Scouting Nederland voor de Europese Jamboree van 1994 en de Wereldjamboree van 1995, organiseerde zij tevens de Nationale Jamboree van 2000, alsmede de Scout-Ins van 1990, 1992, 1995 en 1997. Ook werden er elk jaar de Scouting Fundays georganiseerd. In 2015 werden deze gehouden in Duinrell. Verder is het sinds 1993 de locatie van het muziekfestival Lowlands, sinds 1996 van de christelijke conferentie Opwekking en sinds 2007 van Fields of Rock. Ook vindt op dit terrein sinds 2011 muziekfestival Defqon.1 plaats.

Sinds 2022 overwinteren honderden asielzoekers op het evenemententerrein. Hiervoor wordt in het najaar in samenwerking met het COA een tijdelijk asielzoekerscentrum gebouwd op het terrein. Hier kunnen de asielzoekers dan de wintermaanden doorbrengen. In het voorjaar wordt dit asielzoekerscentrum dan weer afgebroken.[2][3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vooraf: De Flevohof (1971-1992)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Flevohof voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Walibi Holland werd geopend als De Flevohof op 21 mei 1971.[4] De Flevohof bestond onder andere uit een indianendorp, huisjes met bijvoorbeeld een ballenbak, modeltreintjes en oldtimers. De Flevohof had ook een leerzaam karakter. Men kon er leren over de landbouw, zoals hoe planten in een kas groeien. De Flevohof had als slogan: Beleef de dag van je leven in de Flevohof. Het laatste seizoen van Flevohof is in 1992.[5]

Walibi Flevo (1994-1999)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 werd de Flevohof failliet verklaard en werd het overgenomen door de Walibi Group. Eind 1993 begon de bouw van nieuwe attracties en werd de Flevohof van een educatief park veranderd in een attractiepark. Op 7 mei 1994 heropende het park onder de naam Walibi Flevo. Het was het eerste park op het Europese vasteland dat een over de kop gaande achtbaan kreeg waar de stoeltjes onder de rails hangen (Condor). De naam Walibi is overigens een door de Belgische oprichters gekozen lettergreepwoord, afgeleid uit de Belgische plaatsen Waver, Limal en Bierges. In Waver ligt het 'moederpark'. Doordat in Australië een kleine kangoeroe voorkomt, genaamd Wallaby (wat qua woordbeeld lijkt op Walibi), was de keuze voor een kangoeroe als symbool makkelijk gemaakt. In 1998 werd de Space Shot toegevoegd aan het park.[6] Tot 1998 leek Walibi Flevo nog heel erg op de Flevohof. De belangrijkste gebouwen van de Flevohof waren nog in gebruik. In 1998 werd een aantal van deze gebouwen afgebroken.

Six Flags Holland (2000-2004)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 werd de Walibi Group overgenomen door Premier Parks Inc. Dit bedrijf had in Amerika al een groot aantal parken in eigendom, en begon uit te breiden naar Europa. Twee jaar lang was daar niets van merkbaar in het park, tot in 2000 Premier Parks haar naam veranderde in Six Flags Inc. en Walibi werd getransformeerd in Six Flags Holland. Na een miljoeneninvestering opende in datzelfde jaar het park zijn poorten. Er waren 30 nieuwe attracties en een nieuwe thematisering. De Looney Tunes was een belangrijk onderwerp in Six Flags, net als de grote hoeveelheid achtbanen. Six Flags Holland positioneerde zich op de tienermarkt, met de slogan: "Rollercoaster Capital of Europe".

Walibi World (2005-2010)[bewerken | brontekst bewerken]

Walibelle samen met Walibi

In 2004 werden Six Flags Holland en de andere Europese parken overgenomen door Palamon Capital Partners. Dit werd ook het laatste jaar voor Six Flags Holland. Het park moest een nieuwe naam krijgen, dus er werd een onderzoek gedaan.[bron?] Bij 46% van de ondervraagden had Walibi nog steeds een positieve bekendheid. Vanwege de internationale uitstraling van het park werd 'World' toegevoegd. Walibi World is het seizoen daarna (2005) geopend. De Looney Tunes zijn vervangen door de vertrouwde oranje kangoeroe en enkele nieuwe personages. Het gedeelte dat eerder Bugs Bunny Wereld heette werd hernoemd in Walibi Land en de achtbaan "Superman: The Ride" ging verder onder de naam "Xpress".

In de tweede helft van seizoen 2006 zijn de StarParksparken overgenomen door de Franse onderneming Grévin & Cie (Compagnie des Alpes), exploitant van pret- en vakantieparken in heel Europa. Andere parken die ook bij deze groep horen in Nederland zijn het Dolfinarium en Avonturenpark Hellendoorn. Een jaar later werd "La Via Volta" gesloten en werd er een interactieve fontein geplaatst.

Walibi Holland (vanaf 2011)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 januari 2011 werd bekend dat het park vanaf 2011 door het leven zal gaan als Walibi Holland. Op een persconferentie in het park op 2 februari 2011 werd de nieuwe naam officieel onthuld. Ook werd er bekendgemaakt dat het park aan het begin van een 5 jaar durende renovatie staat. In 2011 is Italia omgethematiseerd naar W.A.B Plaza. De nieuwe thematisering sluit aan bij de belevingswereld van kinderen van 8 tot 12 jaar.

Het park werd in 2011 geopend op 9 april. De heropende achtbaan Speed of Sound (vroeger La Via Volta) was drie dagen eerder voor genodigden al open geweest.

In april 2012 opende Walibi Holland Club Psyké, een "5D Experience".

Sinds 12 oktober 2012 maakt het park gebruik van het fast lane-systeem. Hierdoor zijn verschillende tickets verkrijgbaar via de smartphone. Deze tickets verkorten de wachttijd en reserveren een plaats voor een ritje.

Sinds december 2012 biedt Walibi een stilteruimte in het park aan. Uit ervaring bleek dat veel bezoekers behoefte hadden aan een ruimte waar ze zich even rustig konden terugtrekken.

Walibi Holland opende in 2016 een nieuwe achtbaan van bouwer MACK Rides. Op 24 juni 2015 werd bekend dat de achtbaan 32 meter hoog zou worden en 2 inversies zou hebben. De achtbaan zou Lost Gravity heten.[7][8] De baan werd uiteindelijk in het begin van het seizoen van 2016 geopend. Voor Lost Gravity moest dan wel weer het schommelschip Hudson Bay wijken. Niet dat het schommelschip in de weg stond, maar er zou een stijlbreuk ontstaan zijn bij het aangezicht van de nieuwe achtbaan achter het schommelschip, waardoor directrice Mascha van Till besliste het schommelschip van de hand te doen.

Begin 2016 maakte Walibi Holland bekend dat er voor 2017 een nieuwe attractie gepland stond en dat men van plan was in 2019 nóg een nieuwe achtbaan te openen.

Met Halloween kwam het park dit jaar wat het attractieaanbod betreft met iets helemaal nieuws: The Clinic. Het is geen (gewoon) spookhuis, maar een individuele beleving of experience zoals het park het zelf noemt. Bezoekers moeten 15 euro betalen waarna ze een kwartier lang in hun eentje de gekste dingen meemaken als patiënt vastgebonden op een brancard in een geschift ziekenhuis.

Eind 2016 werd bekendgemaakt, dat de mascotte 'Walibi' de kangoeroe uit het logo van Walibi verdween. Op de toegangspoort staat sindsdien enkel een rode W.

In 2017 werd NeuroGen geopend. Deze attractie zit in hetzelfde gebouw als The Clinic. Ook bij NeuroGen krijgt de bezoeker een behandeling, die ook fout gaat. Tijdens de Halloween Fright Nights zijn The Clinic en NeuroGen tegelijk open.

Begin 2018 maakte het park bekend dat Robin Hood gaat sluiten aan het eind van seizoen 2018. De achtbaan zal worden omgebouwd tot een hybride achtbaan door Rocky Mountain Construction. In een interview maakte directrice Mascha van Till bekend dat in elk geval de lifthill zal worden verhoogd en er nieuwe elementen aan de baan worden toegevoegd.

Op 1 juli 2019 opende Walibi de achtbaan Untamed, dit is een hybride achtbaan die geleverd werd door het Amerikaanse bedrijf Rocky Mountain Construction. De achtbaan heeft 5 inversies en bereikt een topsnelheid van 92 km/u. Het themagebied waar de achtbaan in ligt is aangepast om beter bij de achtbaan te passen. Het voormalige middeleeuws gethematiseerde Sherwood Forest heet nu Wilderness en staat in het teken van verwilderde natuur.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

1971: Op vrijdagmorgen 21 mei 1971 opent de Flevohof als agrarisch themapark.
1991: De Flevohof wordt failliet verklaard.
1992: Naar aanleiding van het faillissement van de Flevohof neemt de Walibi Group het park over.
1994: Het park heropent als attractiepark met de naam Walibi Flevo. Het park kent vijf themagebieden. Ook wordt de omgekeerde achtbaan El Condor er geopend, een Suspended Looping Coaster van Vekoma.
1995: Een theater wordt geopend. Het biedt plaats aan 1200 personen. De eerste show wordt King Solomon's Mines waarin Amerikaanse stuntmannen een scène naspelen van de beroemde film.
1998: Diverse gebouwen die nog stammen uit de tijd van Flevohof, worden afgebroken. Dat jaar neemt Premier Parcs (het latere Six Flags) het park over. Twee attracties, Space Shot en G-Force, worden toegevoegd aan het park.
2000: Het park wordt grondig verbouwd en krijgt als nieuwe naam Six Flags Holland. Er komen meer dan 30 nieuwe attracties bij, waaronder 4 achtbanen (La Via Volta, Superman the Ride, Flying Dutchman Goldmine en houten achtbaan Robin Hood). In navolging van Villa Volta in de Efteling komt er tevens een madhouse genaamd Merlin's Magic Castle. Ook worden er diverse nieuwe restaurants aan het park toegevoegd. Daarnaast worden dit jaar ook voor het eerst de Halloween Fright Nights gehouden.
2001: Geruchten gaan de ronde dat er een Hammerhead Stall achtbaan in het park zou komen, deze is echter nooit geplaatst. Eind 2001 komt de aap uit de mouw: het park gaat Goliath openen.
2002: Het park opent in maart Goliath. De achtbaan is met zijn 46 meter hoogte, 106 km/u en meer dan 1200 meter lengte bij opening de hoogste, snelste en langste achtbaan van de Benelux en staat in de top 10 van Europese achtbanen. De achtbaan is direct de grote publiekstrekker voor Six Flags Holland.
2004: Six Flags slaagt er niet in de monsterinvestering terug te verdienen en verkoopt de Six Flags European Division aan Palamon Capital Partners, een Brits investeringsbedrijf. Aan het einde van het jaar wordt bekendgemaakt dat Six Flags Holland terug getransformeerd zal worden naar familiepark Walibi World.
2005: Walibi World opent zijn poorten met een wereldprimeur: Splash Battle. Ook zijn er drie kinderattracties toegevoegd aan het park. Dit jaar werd ook door Sjon & Sjeffrie het evenement New Years Eve geïntroduceerd.
2006: Het park wordt midden in het jaar overgenomen door de Franse onderneming Compagnie des Alpes.
2007: De shuttle-achtbaan La Via Volta wordt gesloten. Het park opent dit jaar een Europese primeur op het plein vóór deze achtbaan: een interactieve fontein, die ook tegen de bezoekers kan praten.
2008: In september 2008 wordt bekendgemaakt dat Mascha van Till de nieuwe algemeen directeur van het park wordt. Zij volgt Jan Reuvers op, die de vier Nederlandse parken van Compagnie des Alpes gaat leiden.
2009: De Aztec wordt uit het park verwijderd. Er wordt naar aanleiding van een ongeluk in attractiepark Liseberg met eenzelfde attractie geconcludeerd dat de veiligheid van inzittenden niet gegarandeerd kan worden. Attractie Aqua Gusto komt hier voor in de plaats. Hier kun je tegen betaling met katapulten elkaar bekogelen met waterballonnen.
2010: Dit seizoen werd een metamorfose van het park aangekondigd. Een groot onderhoud zou worden uitgevoerd en er werd extra thematisering aan het park toegevoegd. Ook werd dat jaar een nieuw evenement geïntroduceerd: Fantasy Festival. Tevens opende men dat jaar een nieuw terras, voor de achtbaan Flying Dutchman Goldmine.
2011: In seizoen 2011 kreeg het park een grote transformatie. Het kreeg eerst en vooral een nieuwe naam: Walibi Holland. Ook Hollywood the Mainstreet kreeg een grote metamorfose met onder andere een aantal vernieuwde winkeltjes en voor het reuzenrad La Grande Roue in France kwam een hypermodern en opvallend podium dat een decor heeft voor een dagelijkse 'Music Battle' tussen de nieuwe bands: Walibi Adventure Band en The Skunx. Enkele themazones krijgen nieuwe namen: Walibi Land wordt: Walibi Playland, en Italia wordt W.A.B Plaza. Verder heropent La Via Volta onder de nieuwe naam Speed of Sound, die tevens opnieuw gedecoreerd is en waar een nieuwe trein op rijdt. Flying Dutchman Goldmine is uit het park verwijderd en naar het Franse park Mer de Sable verhuisd. Naar de plaats van Flying Dutchman Goldmine werd Woks Waanzin verhuisd, dat werd omgedoopt tot Rattle Snake. De lanceerachtbaan Xpress bleef in 2011 gesloten nadat alle 92 statoren het begaven. De baan werd na het seizoen geverfd. De track kreeg de kleur zwart en de ondersteuningen zilver.
2012: het park investeert in een 5D-Theater: Club Psyke 5D Experience. Het theater wordt gebouwd in het Wild Wild West-gebied. Hier gaat de film Rokken Roll, een film van eigen huis, vertoond worden. Xpress heropent in de nieuwe kleuren. Ook beide treinen werden van een nieuw kleurtje voorzien.
2013: Walibi Holland heeft fase 1 van de renovatie van het vakantiepark afgerond. Een groot deel van de bungalows is gerenoveerd, de infrastructuur is aangepast, en de bowling heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe receptie, loungebar en supermarkt met basisartikelen. Fase 2 wordt afgerond bij de start van seizoen 2014.
2014: Achtbaan Xpress ondergaat een make-over met nieuwe, sterk doorgedreven thematisatie in station en wachtrij, en krijgt een eigen verhaal. De baan wordt hernoemd naar 'Xpress: Platform 13. Rattlesnake, de vroegere Wok's Waanzin, krijgt een nieuwe trein en wordt hernoemd: Drako. Tevens werd op 25 september 2014 door Walibi Holland bekendgemaakt dat er een nieuwe achtbaan zal openen in 2016. De achtbaan werd gebouwd door MACK Rides.
2015: Reuzenrad La Grande Roue is blauw/wit geschilderd. Verder is het voorplein voor het hoofdpodium vergroot om meer gasten kwijt te kunnen tijdens evenementen.
2016: De achtbaan Lost Gravity opent op 24 maart. Hierdoor gaat themagebied Wild Wild West voortaan verder als Zero Zone. Daarnaast is schommelschip Hudson Bay uit het park verwijderd. Ook de Kids Kartbaan is niet meer te bezoeken. Verder kondigde het park aan dat alleen Walibi voortaan als mascotte door het park loopt. Hiermee verdwijnen de bands W.A.B. (voluit: Walibi Adventure Band) en The Skunx, wat een popgroep was bestaande uit meerdere wallaby's. Voor Halloween wordt de nieuwe attractie The Clinic geopend in het nieuwe themagebied. Het is een soort spookhuis waarin bezoekers individueel vastgebonden op een brancard door een gestoord ziekenhuis worden gereden.
2017: De nieuwe attractie NeuroGen wordt geopend. Dit is een afdeling van The Clinic die het hele jaar door is geopend. De attractie werkt met een VR-bril.
2018: In februari maakte het park bekend de achtbaan Robin Hood te gaan sluiten aan het eind van het seizoen. De baan zal in 2019 heropenen als een hybride achtbaan met de naam Untamed.[9] In mei vindt er bij de kartbaan een ongeluk plaats.
2019: Aan het begin van het seizoen wordt het vernieuwde themagebied Wilderness geopend. Op 1 juli vindt de opening plaats van Untamed.
2020: Het themagebied Speed Zone heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Alle attracties binnen dit gebied hebben een nieuw ontwerp gekregen wat past binnen dit nieuwe ontwerp. Walibi vernieuwt sinds 2018 jaarlijks minimaal één themadeel onder de noemer Festivalization. De kartbaan, die ook in Speed Zone ligt, is niet aangepast vanwege het ongeluk dat in 2018 plaatsvond.
2021: Het themagebied Exotic heeft dit jaar een flinke opknapbeurt gehad. Het nieuwe gebied kenmerkt zich door felle kleuren, graffiti en opvallende objecten. Ook de attracties Los Sombreros, Mini Taxi`s, El Rio Grande en Condor hebben een metamorfose ondergaan. Condor heeft tijdens deze metamorfose nieuwe treinen gekregen waarbij het ritcomfort flink verbeterd moet worden. Deze opknapbeurt valt onder het Festivalization plan van het park.
2022: het uiterlijk van Zero Zone is naar het Festivalization-thema getransformeerd. Het park opende voor het eerst ook in de kerstvakantie, onder de noemer Bright Nights.
2023: het subthemagebied Speed Zone Offroad, inclusief de kinderachtbaan Eat my Dust, werd op de plek van de in 2018 gesloten kartbaan geopend.[10]

Economie en bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Walibi Holland is een besloten vennootschap en is onderdeel van Compagnie des Alpes. Walibi Holland heeft een eigen bestuur, dat onafhankelijk van Compagnie des Alpes kan werken.

Personeel[bewerken | brontekst bewerken]

Walibi Holland heeft (seizoen 2019) 100 medewerkers in vaste dienst, waar in het hoogseizoen zo'n 1250 tijdelijke medewerkers bij komen.

Bezoekersaantallen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 is het aantal bezoekers verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor.[11][12][13][14] Walibi Holland maakt alleen bezoekersaantallen bekend per boekjaar, dat loopt van oktober t/m september. Onderstaande aantallen geven dus geen juist beeld van de aantallen per seizoen.

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
450.000[15] ~460.000[13][16] 659.851[13] 1.300.000[14] 1.200.000[bron?] 1.000.000[bron?] 685.000[bron?] 714.000[bron?] 900.000[bron?] 766.000[bron?] 834.000[bron?] 856.000[17] 838.000[bron?]
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
800.000[18] 800.000[19] 810.906[bron?] 770.000[20] 850.000 860.000 895.000 858.000 838.000 853.000[21] 601.000[21] 505.000[22] 875.000[23] 936.000

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Walibi Holland bestaat uit een aantal themagebieden met daarin telkens attracties, souvenirwinkels en horecapunten.

Gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Main Street[bewerken | brontekst bewerken]

Hollywood The Main Street in Walibi World (geherthematiseerd in 2011 en 2018)

Dit is de "ingangstraat" van Walibi Holland met souvenirwinkeltjes en horecapunten. Tot 2018 heette dit gebied "Hollywood: The Main Street".

Speed Zone[bewerken | brontekst bewerken]

Bord met op de achtergrond de achtbaan Goliath in zijn vorige kleuren.

De Speed Zone is het thuisgebied van de achtbaan Goliath, misschien wel de bekendste attractie van Walibi Holland. Ook de andere attracties in de Speed Zone zijn vooral gericht op "thrill seekers". Zo staat er een enterprise, een ballonnenschieter en een Space Shot. Eerder Fantasy of Flight (1998-1999).[24] Het gebied is grotendeels gebouwd in 1998 en in 2000 en 2002 werden de Race Way Go-Karting en Goliath toegevoegd. De Aqua Gusto werd in 2009 geplaatst en in 2013 weer uit het park verwijderd.

Speed Zone Off Road[bewerken | brontekst bewerken]

Speed Zone Off Road bevat familievriendelijke attracties. Hier vindt men achtbaan Eat my Dust, fietsmolen Wind Seekers, en horecagelegendheden.

France[bewerken | brontekst bewerken]

Zicht op 'France'

France is het eerste gebied na de winkel- en ingangsstraat Main Street. In France vindt men onder andere de autorit Le Tour des Jardins en La Grande Roue, het reuzenrad van het park.

W.A.B Plaza[bewerken | brontekst bewerken]

De ingang van WAB Plaza

In dit gebied staan de attracties Splash Battle, Super Swing, Spinning Vibe en Merrie Go'round. Eerder Italia (2000-2010) en Belle époque (1994-1999).[25] Tevens was hier tot 2007 de boemerang-achtbaan La Via Volta[26] te bezoeken. Italia onderging tijdens de winterstop 2010/2011 een metamorfose: zo werd de achtbaan Speed of Sound en enkele andere attracties vernieuwd.

Exotic[bewerken | brontekst bewerken]

In het themagedeelte Exotic kan men terecht in de omgekeerde achtbaan Condor. Eerder Mexico (1994-2013).[25][27] Ook ligt hier een wildwaterbaan, El Rio Grande genaamd.

Wilderness[bewerken | brontekst bewerken]

Het themagebied Wilderness is de thuisbasis voor attracties als het madhouse Merlin's Magic Castle en de topspin Blast. Ook staat hier de attractie Skydiver, waarvoor men apart moet betalen. Eerder heette dit themagebied Zanzibar (1995-1999)[28] en Sherwood Forest (2000-2018). In dat jaar sloot ook de middeleeuwse houten achtbaan Robin Hood om in 2019 plaats te maken voor Untamed.

Walibi Play Land[bewerken | brontekst bewerken]

Een gebied speciaal voor de allerkleinsten onder de bezoekers. Eerder Walibi Land (2005-2010), Bugs Bunny Wereld (2000-2004) en Kinderdorp (1994-1999).[25] In 2011 zijn de attracties van Walibi Play Land vernieuwd in de stijl van de band personages van W.A.B en The SkunX.

Zero Zone[bewerken | brontekst bewerken]

Eerder Wild Wild West (2000-2015), wat naar het Wilde Westen gethematiseerd was. Tot eind 2010 stond er één achtbaan in dit themagebied, de Flying Dutchman Goldmine. In 2011 werd de toenmalige Wok's Waanzin, nu Drako genaamd, verplaatst naar de plek waar voorheen de Flying Dutchman Goldmine stond en is het voormalige themagebied Canadian Yukon bij Wild Wild West getrokken. Dit noemde eerder Canadian Yukon (2000-2010) en Canada (1994-1999).[25]

In april 2012 opende in Wild Wild West Club Psyke: 5D Experience, dat eind 2016 weer sloot. In seizoen 2016 werd de nieuwe achtbaan Lost Gravity geopend, waardoor Hudson Bay moest sluiten. Het themagebied werd hierbij omgedoopt tot Zero Zone. Op 13 april 2017 opende de nieuwe virtual reality-attractie NeuroGen op de plaats waar eerst de 5D Experience te bewonderen was. Begin 2022 sloot de attractie echter alweer, na in 2019 voor het laatst open geweest te zijn door de coronamaatregelen.[29][30]

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Achtbaan Xpress
Gebied Naam Type attractie Openingsjaar Bouwer Opmerkingen
Main Street Xpress: Platform 13 Stalen lanceerachtbaan, LSM Coaster 2000 Vekoma SBNO in 2011, heropend in 2012
Speed Zone Goliath Megacoaster 2002 Intamin AG 46,8 meter hoog, maximumsnelheid van 106 km/h
G-Force Enterprise 1998 HUSS Park Attractions
Space Shot Shot and Drop 1998 S&S Power 60 meter hoog, maximumsnelheid van 85 km/h
Speed Zone Off Road Eat my Dust Stalen achtbaan 2023 Zamperla Familieachtbaan
Wind Seekers Magic Bikes attractie 2023 Zamperla
France La Grande Roue Reuzenrad 2000 Vekoma
Le Tour des Jardins Rondrit 2000 Chance Rides
Pavillon de Thé Theekopjesattractie 2000 Chance Rides
W.A.B Plaza Merrie Go'round Draaimolen 1992[31] SBF Visa
Spinning Vibe Magic 2000 HUSS Park Attractions
Speed of Sound Shuttle-achtbaan Model: Boomerang 2000, 2011 Vekoma SBNO van 2007 tot en met 2010. Daarna in 2011 heropend als Speed of Sound na verbouwing. Heette eerst La Via Volta.
Super Swing Zweefmolen 1992 Zierer
Splash Battle Splash Battle 2005 Preston & Barbieri
Walibi Express Rondrit (Parktrein) 1994 Chance Rides
Exotic Condor Omgekeerde achtbaan 1994 Vekoma Suspended Looping Coaster
El Rio Grande Wildwaterbaan 1994 Vekoma
Los Sombreros Polyp 1994 Soriani & Moser
Mini Taxi's Botsauto's 2000 SBF Visa max. 1,40 m
Tequila Taxi's Botsauto's 2000 SBF Visa
Wilderness Blast Topspin 2000 HUSS Park Attractions Heette tot en met 2018 Excalibur
Merlin's Magic Castle Madhouse 2000 Vekoma
Skydiver SkyDiver (tegen betaling) 2002 Funtime
Untamed Stalen hybride achtbaan 2019 Rocky Mountain Construction Is gebouwd op fundering en met onderdelen van voormalige houten achtbaan Robin Hood (achtbaan)
Walibi Play Land Fibi's Bubble Swirl Luchtballonnencarrousel 2000 SBF Visa
Squad's Stunt Flight Red Baron 1994 SBF Visa
Walibi's Fun Recorder Theekopjesattractie 2000 SBF Visa
Zenko's Graffity Shuttle Vliegend Tapijt 2000 SBF Visa
Haaz' Garage Rondrit 2000 SBF Visa
W.A.B tour Rondrit 2000 SBF Visa
Zero Zone The Tomahawk Frisbee 2000 SBF Visa
Drako Stalen achtbaan 1992 Zierer
Crazy River Boomstamattractie 1994 MACK Rides
Walibi Express Rondrit (Parktrein) 1994 Chance Rides
Lost Gravity Stalen achtbaan 2016 MACK Rides

Verwijderde attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Type attractie Bouwer Jaren in het park Reden van verwijdering Nieuwe plaats en naam
Niagara Falls
(eerder Aquachute)
[5]
Hara Kiri Raft Slide Van Egdom 1992 - 1999 Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere attractieparken Walibi Rhône-Alpes, Surf Music
Safari[32] Draaimolen 1994 - 1999
Slippery Mountain[33] Glijbaan 1994 - 1999
Tequila Ride Rondrit in kas Metallbau Emmeln 1994 - 1999 Beschadigd door hagelbui, verwijderd door Six Flags Holland in 2000
Waikiki Wave Schuine topspin Vekoma 1995 - 1999 Te veel lawaai, vervangen door Excalibur.
Double Invertor Looping Schip Chance Rides 2000 - 2004 Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere attractieparken Walibi Rhône-Alpes, Le Tomahawk
Tornado Chaos Chance Rides 2000 - 2004 Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere attractieparken Walibi Sud-Ouest, Kosmic
El Toro Breakdance HUSS Park Attractions 2000 - 2005 Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere attractieparken Bellewaerde, El Toro
Sherwood's Revenge Tri Star HUSS Park Attractions 1995 - 2006 Verplaatst naar ander attractiepark La Mer de sable, Péroké
Aztec Vliegend tapijt HUSS Park Attractions 2000 - 2008 Ongeluk in het Zweedse pretpark Liseberg met een gelijkaardige attractie Afgebroken, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Verplaatst naar een Iraaks pretpark.
Flying Dutchman Goldmine Wildemuis-achtbaan MACK Rides 2000 - 2010 Verplaatst naar ander attractiepark La Mer de sable, Tiger Express
Kids Playground Overdekte ballenbak Soft Play 2005 - 2012 Verplaatst naar ander attractiepark
Aqua Gusto Waterballonnen gevechtsspeeltoestel 2009 - 2012
Les Petits Chevaux Luchtballonnencarrousel Wood Design 2000 - 2014 Plaats maken voor een betere doorstroming van het volk doorheen het park[34]
Hudson Bay Schommelschip Fabbri Group 1994 - 2015 Paste niet in de omgeving van de nieuwe achtbaan Lost Gravity
Club Psyke: 5D Experience 4D-film 2012 - 2016 Moet plaats maken voor de nieuwe attractie NeuroGen, die beter past in de Zero Zone van de nieuwe achtbaan Lost Gravity
Kids Kartbaan Karting 2000 - 2016
Robin Hood Houten achtbaan Vekoma 2000 - 2018 Vervangen door Untamed
Kart Fight[35] Kartbaan 2000 - 2018 (midden 2022 gesloopt) Verwijderd na een tragisch ongeval op 5 mei 2018.
NeuroGen Virtual reality I-MOR B.V. 2017-2022

(Tot 2019 actief, dus 3 jaar SBNO)

Toekomst[36][bewerken | brontekst bewerken]

Walibi Holland werkt met 10-jarenplannen, waarvan de plannen voor de komende 3 tot 5 jaar al redelijk concreet vastliggen.[37] Soms lekken hiervan dingen uit; het volgende is anno 2023 al bekend:

In 2024 wordt W.A.B. Plaza van een festivalthema voorzien.

In 2025 is Walibi van plan om twee single rail-achtbanen, Raptor coasters van Rocky Mountain Construction te openen. Eén zal redelijk rustig zijn en de andere wordt heftig met ook enkele inversies. Hiermee wil Walibi de grens van 1 miljoen bezoekers weer breken. (Gebeurde voor het laatst in het Six Flags-tijdperk.)

Tussen 2026 en 2029 wordt het vakantiepark Walibi Village uitgebreid en verbeterd. Ook komt er tussen het attractiepark en dit vakantiepark een indoorattractiegebied, vergelijkbaar aan de hallen van Toverland. Zo wil Walibi Holland meer binnenattracties hebben, vooral voor de winteropening.

Het moederbedrijf van Walibi Holland, Compagnie des Alpes, wil dat al hun parken in 2030 CO2-neutraal zijn.

Shows[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 waren er drie nieuwe shows te zien in Walibi Holland. In oktober van dat jaar waren er vier te zien. In 2008 werd de show Walibi Live toegevoegd aan het park. De andere drie shows waren in 2007 ook al te zien. In 2010 wordt een nieuwe show aan met poppen aangekondigd, ter vervanging van het Toverfestijn van Merlijn. Om onbekende redenen ging deze show niet door. Wel was in 2010 Christian Farla terug in de Crazy Horse Saloon. In het voorseizoen waren Scott & Muriel te zien in hetzelfde theater.

Het jaar 2011 draaide om muziek. Dagelijks om 15.00 uur werd er ROCKSTARS: The Battle! opgevoerd op het hoofdpodium, een Music Battle tussen de twee bands W.A.B (Walibi's Adventure Band) en The SkunX. Scott & Muriel keerden dit jaar ook terug in de Crazy Horse Saloon. Zij waren echter niet het hele jaar in Walibi Holland. De show werd in juli vervangen door Charlie's Angels Tribute: Showgirls of Magic.

Sinds 2012 zijn er in het park geen dagelijkse shows meer te vinden.

Overzicht shows tussen 2005 en 2011
Jaar Shownaam Beschrijving
2005 Return to King Solomon's Mines Vervolg op de populaire stuntshow uit 1995, waarbij men dit keer terugkwam bij de King Solomon's Mines
Walibi en z'n vriendjes Kindershow waarin Walibi jarig is en denkt dat de anderen dat niet weten.
Los Trampoleros Trampolineshow met een Mexicaans tintje
Walibi en de Plaaggeest Kindershow met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.
2006 Freak Circus Circusshow opgevoerd in de Salloon van themagebied Wild Wild West
Walibi en de Plaaggeest Kindershow met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.
Making of Return to King Solomon's Mines Vervolg op de populaire stuntshow uit 1995, waarbij men dit keer kon kijken hoe zo'n show gemaakt werd.
Walibi en z'n vriendjes Kindershow waarin Walibi jarig is en denkt dat de anderen dat niet weten.
Waanzinnig Walibi Show Eenmalige show speciaal gemaakt voor de pretparkfans met gastheren Sjon & Sjeffrie.
2007 Toverfestijn van Merlijn Goochelshow met Wok de Draak en een kwakzalver.
Walibi en de IJskoning Kindershow in Walibi Land met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant
Urban Illusions Illusionistenshow gemengd met Hip Hop, was te zien in themagebied Wild Wild West
Walibi en de Plaaggeest Kindershow met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.
Waanzinnig Walibi Show Wegens groot succes voor de 2e keer een show speciaal voor de pretparkfans met het duo Sjon & Sjeffrie tijdens het evenement Waanzinnig Walibi.
2008 Toverfestijn van Merlijn Goochelshow met Wok de Draak en een kwakzalver.
Walibi en de IJskoning Kindershow in Walibi Land met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant
Walibi Live Interactieve straatshow met Walibi, Walibelle, Splash de Olifant en Rocky de Bever
Walibi en de Plaaggeest Kindershow met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.
2009 Toverfestijn van Merlijn Goochelshow met Wok de Draak en een kwakzalver.
Christian Farla Live Illusionistenshow met Christian Farla te zien in het Christian Farla's Magic Theatre (voormalig Crazy Horse Saloon)
Jo's Streetparty Interactieve straatshow met Walibi, Walibelle en Jo de Pelikaan
Dubbelfriss Cooldownparty In het hoogseizoen organiseert Dubbelfrisss ism Sjon & Sjeffrie een dagelijkse cooldownparty. Een mobiele roadshow door het gehele park.
2010 Toverfestijn van Merlijn Goochelshow met Wok de Draak en een kwakzalver.
Christian Farla Live Illusionistenshow met Christian Farla te zien in het Christian Farla's Magic Theatre
Scott & Muriel Comedyshow Scott & Muriel, te zien in het voorseizoen in het "Magic Theatre"
Walibi's Roadshow Mobiele Roadshow met mascotte Walibi die het gehele park opvrolijkt met zomerse beats
2011 Scott & Muriel Comedy en illusionistenshow te zien in de Crazy Horse Saloon
Rockstars: The Battle Eindshow tussen W.A.B en The SkunX
Meet & Greets W.A.B vanaf 13.30 uur in W.A.B Plaza & The SkunX om 14.00 uur in Sherwood Forest
Showgirls Of Magic Charlie's Angels Tribute

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Fantasy Festival

Op 30 januari 2010 kondigde Walibi Holland dit nieuwe evenement aan. Het werd gehouden in het voorseizoen van 2010, 2011 en 2012, en zorgde voor een fantasiesfeer. In 2013 keerde dit festival niet terug.

New Years Eve

Sinds 2005 viert Walibi Holland elke woensdag in de twee laatste weken van juli en de twee eerste weken van augustus nieuwjaar. Dit heet het New Year's Eve, het park en alle attracties zijn dan geopend.

In 2010 was dit evenement voor het laatst. De gemeente geeft geen vergunning meer af met toestemming om het park later dan 23.00 uur geopend te houden.

Summer Nights

Summer Nights was een zomerfestival dat jaarlijks georganiseerd werd tussen 2011 en 2014 op verschillende woensdagavonden in de maanden juli en augustus. Het evenement stond in het teken van muziekoptredens verspreid over het park. Tijdens de edities van 2011, 2012 en 2013 was er aan het eind van de avond ook een vuurwerkshow. In 2014 maakte dit echter niet meer deel uit van het programma. Summer Nights werd voor het laatst georganiseerd op 13 augustus 2014.

Summer Vibez

Summer Vibez was een evenement dat georganiseerd werd in 2015 en 2016. Het evenement was vergelijkbaar met Summer Nights. De laatste editie vond plaats op 17 augustus 2016.

Out of control

Out of Control was een muziekevenement dat jaarlijks georganiseerd werd tussen 2012 en 2017. Het evenement vond plaats rond een podium middenin het park waar gedurende de dag artiesten en dj's optraden. De laatste editie vond plaats op zaterdag 8 juli 2017. In juni 2018 liet Walibi Holland weten dit evenement niet meer te organiseren.[38]

#LEKKERGAAN

#LEKKERGAAN is een zomerfestival dat op zes woensdagen in juli en augustus georganiseerd wordt. Het evenement vond in 2017 voor het eerst plaatst en vervangt het evenement Summer Vibez, dat een vergelijkbaar programma had. De nadruk ligt tijdens #LEKKERGAAN echter minder op muziek maar meer op een festivalsfeer. Het park is tijdens het evenement geopend tot 23:00 uur.[39] Naast de podia zijn er ook heel wat foodtrucks in het park te vinden.

Halloween Fright Nights

Halloween Fright Nights is een halloween-evenement dat voor het eerst georganiseerd werd in 2001. Het evenement wordt gehouden gedurende de 4 weekenden van oktober. Tijdens het evenement zijn er verspreid over het park speciaal ingerichte themagebieden waar acteurs rondlopen. Ook zijn er diverse spookhuizen die tegen betaling bezocht kunnen worden. Het evenement heeft elk jaar een ander thema, dat meestal in de zomer bekend wordt gemaakt.

Tijdens de editie van 2022 was er veel ophef over de komst van een nieuw spookhuis genaamd Slaughterhouse (Engels voor slachthuis), dat was ingericht als een slachterij. Bezoekers werden hangend aan vleeshaken door het spookhuis vervoerd en ervoeren hierbij alles wat er gebeurde tijdens het slachten van een dier, zoals wassen, scheren, afschieten, kruiden, malen bakken en keuren. Dit idee schoot bij de Dierenbescherming en Animal Rights in het verkeerde keelgat. Het was echter bedoeld om mensen bewust te maken van het proces van slachten en ze op deze manier minder vlees te laten eten.[40][41][42]Slaugterhouse is daarom ook te bezoeken tijdens de editie van 2023. Op deze editie was veel kritiek, mensen vonden het te druk en klaagden over veel te lange wachttijden. Dit kwam onder andere door een hardnekkig personeelstekort waardoor veel attracties tijdens de Fright Nights gesloten waren. Hierdoor waren er veel minder attracties, toiletten en horecagelegenheden open, waardoor er wachtrijen voor de wel geopende wc's waren en er niet altijd plek bij de wel geopende horecagelegenheden was.[43]

Spooky Days

Vanaf 2019 zijn er de Spooky Days. Dit is een halloween-evenement special voor kinderen van 6 tot 12 jaar en vindt plaats overdag, van 10.00 tot 17.00 uur, in de vier weekenden van oktober en doordeweeks in de herfstvakantie. Er worden overdag extra kind vriendelijke monsters ingezet in verschillende scare zones.

Bright Nights

Sinds de winter van 2022-23 is het park ook in de kerstvakantie geopend, onder de noemer Bright Nights. Dan hangt er kerstverlichting in het park en is er winters entertainment, waaronder grote lichtshows.

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van pretparkongelukken in Walibi Holland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Mascottes[bewerken | brontekst bewerken]

W.A.B
Skunx
Oude Walibi-mascotte

Walibi Holland heeft sinds 2005 een groot aantal mascottes, er is speciaal voor deze mascottes gekozen om het gevoel van een familiepark te creëren. Een wisselend aantal is te vinden in het park tijdens shows en fotomomenten. Sinds 2011 speelt muziek een speciale rol.

Originele mascottes
Naam mascotte Jaar Kenmerk Stemacteur Acteur
Walibi 1994 t/m 1999;
2005 t/m 2010
Gastheer Walibi Holland Peter van Wijngaarden
Walibelle 2005 t/m 2010 Gastvrouw Walibi Holland Carolina Dijkhuizen
Splash de Olifant 2005 t/m 2010 Aangeboren onhandigheid Martin Meijer
Wok de Draak 2005 t/m 2010 Heeft Aziatische wijsheid Scott Bravenboer
Doedoe de Pinguïn 2005 t/m 2010 Heeft het altijd koud Rudy Hellewegen
Rocky de Bever 2005 t/m 2010 Amerikaanse klusjesman Michael Diederich/Martijn Brandenburg
Mama Lily 2005 t/m 2010 De 'moeder' van alle mascottes, een nijlpaard Danielle Veneman/Carolina Dijkhuizen
Jo de Pelikaan 2005[bron?] t/m 2010 Hysterische vogel Rudy Hellewegen

Eerder in 2007 kreeg Jo een gastrolletje in de show Waanzinnig Walibi van Sjon & Sjeffrie. De reacties waren zo goed dat de mascotte in 2009 werd overgeplaatst vanuit België naar Nederland.[bron?] In 2009 kreeg Jo een grote rol bij de openingsshow en bij de Street Party.

In Walibi Play Land hadden de meeste mascottes ook een eigen attractie. Deze zijn bij de rebranding in 2011 hernoemd naar de nieuwe mascottes.

Mascottes vanaf 2011

In 2011 werd het uiterlijk van mascotte Walibi veranderd. Walibelle werd ingeruild voor Squad, de gemene tweelingbroer van Walibi en tegelijk werden ook de andere mascottes vervangen. Attracties in het kindergebied die naar de oude mascottes genoemd waren, werden naar de nieuwe mascottes hernoemd. De meeste van die nieuwe mascottes waren echter maar drie jaar te zien in het park: vanaf 2016 was alleen nog de vernieuwde Walibi zelf in het park te vinden. Deze werd eind 2016 echter ook uit het logo gehaald en wordt tegenwoordig niet meer vermeld.

Mascottes vanaf 2021

In 2021 is de mascotte van Walibi weer veranderd. Deze keer gingen ze voor een wat meer kindvriendelijkere versie. Inplaats van een coole rockster, werd Walibi in een rogge knuffelbeer veranderd. Eigenlijk had de nieuwe mascotte in 2020 al voorgesteld moeten worden, maar vanwege COVID-19 is dat een jaar opgeschoven. De oude mascottes uit W.A.B behielden echter nog steeds hun attracties Walibi Playland.

Naam mascotte Leeftijd Soort Jaren Kenmerk Stemacteur Zangstem Park Acteur
Walibi 16 jaar Kangoeroe 2021 t/m heden Kindvriendelijkere Walibi mascotte Jimmy Doodeman Jimmy Doodeman Onbekend
Walibi 15 jaar Kangoeroe 2011 t/m 2019 Zanger van W.A.B Job Bovelander[bron?] Joh Bovelander (alleen in het park en shows) Alex Helmers
Squad 15 jaar Kangoeroe 2011 t/m 2015 Tweelingbroer van Walibi Tony Neef Tony Neef (in shows) Kevin van der Pad
Fibi Onbekend Waternimf 2011 t/m 2015 Zangeres van W.A.B Sanne Bosman Vivien Eileen Bauernschmidt Daphne Loeff
Haaz 14 jaar Jachtluipaard 2011 t/m 2013 Gitarist van W.A.B Tony Neef Tony Neef (park&shows) Giorgio Costa
Zenko 16 jaar Gorilla 2011 t/m 2013 Drummer van W.A.B Paul Klooté Onbekend John Kwakman
Loco 15 jaar Stier 2011 t/m 2013 Drummer van SkunX Henk van den Bos Onbekend Matthijs Verf
Motiv 13 jaar Raaf 2011 t/m 2013 Gitarist van SkunX Scott Bravenboer Onbekend Remses Rafaela
Presentator Onbekend Mens 2011 t/m 2013 Presentator van Rockstars the Battle Live Live Henk van den Bos, Kevin Kouwenhoven, Scott Bravenboer, Stef van Gelder, Nick Teunissen
Mascottes tijdens evenementen
Naam mascotte Evenement Actief Kenmerk Acteur
Eddie de Clown Halloween Fright Nights 2006-heden (horror)clown, entertainer en massamoordenaar Rudy Hellewegen
Daysee Halloween Spooky Days 2019-heden Circus clown, Haat Eddie de Clown. Milou van Mieghem
Daphne Loeff

Rolstoelvriendelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 won Walibi Holland voor de tweede keer de prijs voor meest rolstoelvriendelijke park van Nederland.[44] Rollerpark.nl vond dat Walibi Holland zeer vlakke en goede paden in het park had. Ook vonden ze het personeel van Walibi Holland zeer vriendelijk en behulpzaam. Rolstoelgebruikers hoeven niet lang te wachten voor de attracties. Ze mogen via de uitgang naar binnen, en zijn dan meestal direct aan de beurt. In 2006 won Walibi Holland deze tweejaarlijkse prijs ook,[45] in 2012 zette rollerpark.nl vraagtekens bij de toegankelijkheid tijdens de Halloween Fright Nights.[44]

Enkele bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Snelste achtbaan van Nederland, hoogste en langste achtbaan van de Benelux (Goliath). Tussen 2006 en 2008 was Goliath die titel van hoogste achtbaan in de Benelux kwijt aan Vertigo in Walibi Belgium. Nadat die achtbaan gesloopt werd, kreeg Goliath deze titel terug. In juni 2019 ging de titel 'snelste achtbaan van de Benelux' naar Fury in Bobbejaanland. Oorspronkelijk had de Goliath ook de titel voor steilste, maar deze verloor hij vrij snel na de opening van Typhoon in Bobbejaanland. In 2021 ging de titel van hoogste achtbaan alsnog verloren aan het zusterpark in België, ditmaal door de opening van de Kondaa. Deze achtbaan is ook meteen de snelste van de Benelux met 113 km/u.
  • El Condor was de eerste omgekeerde achtbaan van Vekoma ter wereld, de eerste omgekeerde tweezitsachtbaan ter wereld en de eerste omgekeerde achtbaan op het Europese vasteland. De eerste omgekeerde achtbaan van Europa staat op naam van Alton Towers, met Nemesis. Deze ging ongeveer twee maanden eerder open dan El Condor.[46]
  • Splash Battle was de eerste Splash Battle in heel de wereld. Inmiddels staat er in meerdere parken een dergelijke attractie.[47]
  • Polderpret is een zesdelige realityserie die zich afspeelt in het toenmalige Walibi Flevo, het jaar voordat Six Flags het park enorm uitbreidt. De serie werd in 1998 opgenomen en uitgezonden op RTL 4. Een aflevering duurt ongeveer 30 minuten.[48]
  • Walibi staat centraal in het slot van seizoen 9 van de politieserie Flikken Maastricht.
  • Walibi Holland valt met de Walibi Fright Nights in de prijzen bij de Scare Awards. Het park wint in de categorieën Best Event en Best Scare Actors de eerste prijs.[49]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Walibi Holland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.