Walibi Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Walibi Flevo)
Ga naar: navigatie, zoeken
Walibi Holland
Ingang Walibi
Ingang Walibi
Slagzin #Dare to get real
Locatie Biddinghuizen, Nederland
Eigenaar Compagnie des Alpes
Opening 1971
Eerdere namen Flevohof: 1971-1993
Walibi Flevo: 1994-1999
Six Flags Holland: 2000-2004
Walibi World: 2005-2010
Seizoen april-oktober
Oppervlakte 40 ha (+ 20 ha Walibi Village) [1]
Bezoekers 950.000 (2016)
Medewerkers 980 (80 vast, 900 seizoensgebonden)
Omzet Gestegen € 23 miljoen (2005)[2]
Attracties
Totaal meer dan 40[3]
Achtbanen 7
Waterattracties 3[4]
Officiële website
Walibi Holland op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Walibi Holland is een attractiepark, gelegen in Biddinghuizen (gemeente Dronten) in de Nederlandse provincie Flevoland. Voorheen heette dit park Walibi World, daarvoor Six Flags Holland, daarvoor Walibi Flevo en nog langer geleden de Flevohof.

Onder de naam de Flevohof is het park ooit begonnen als boerderijpark waar stedelingen kennis konden maken met de landbouw. Toen de Flevohof begin jaren negentig failliet ging, werd het park overgenomen door de Walibi Group en hernoemd tot Walibi Flevo. Deze groep werd in 1998 overgenomen door Premier Parks en het park veranderde in 2000 in Six Flags Holland. Vanaf seizoen 2005 tot en met seizoen 2010 was het park bekend onder de naam Walibi World. Sinds seizoen 2011 heet het park Walibi Holland. De meeste attracties, waaronder veel achtbanen en andere 'thrill rides', stammen uit de Walibi Flevo- en Six Flags-periode.

Op het naastgelegen evenemententerrein, oorspronkelijk ontwikkeld door Scouting Nederland voor de Europese Jamboree van 1994 en de Wereldjamboree van 1995, organiseerde zij tevens de Nationale Jamboree van 2000, alsmede de Scout-Ins van 1990, 1992, 1995 en 1997. Ook werden er elk jaar de Scouting Fundays georganiseerd. In 2015 werden deze gehouden in Duinrell. Verder is het sinds 1993 de locatie van het muziekfestival Lowlands, sinds 1996 van de christelijke conferentie Opwekking en sinds 2007 van Fields of Rock. Ook vindt op dit terrein sinds 2011 muziekfestival Defqon.1 plaats.

Geschiedenis[bewerken]

Vooraf: De Flevohof[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Flevohof voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Walibi Holland werd geopend als De Flevohof in 1971. Indertijd was het nog een klein park. De Flevohof bestond onder andere uit een indianendorp, huisjes met bijvoorbeeld een ballenbak, modeltreintjes en oldtimers. De Flevohof had ook een leerzaam karakter. Men kon er veel leren over de landbouw, zoals hoe planten in een kas groeien. De Flevohof had als slogan: Beleef de dag van je leven in de Flevohof. Het laatste seizoen van Flevohof is in 1992.[5]

Walibi Flevo[bewerken]

In 1991 werd de Flevohof failliet verklaard en werd het overgenomen door de Walibi Group. Eind 1993 begon de bouw van veel nieuwe attracties en werd de Flevohof van een educatief park veranderd in een attractiepark. Op 7 mei 1994 opende het park onder de naam Walibi Flevo. Het was het eerste park op het Europese vasteland dat een over de kop gaande achtbaan kreeg waar de stoeltjes onder de rails hangen (Condor). De naam Walibi is overigens een door de Belgische oprichters gekozen lettergreepwoord, afgeleid uit de Belgische plaatsen Waver, Limal en Bierges. In Waver ligt het 'moederpark'. Doordat in Australië een kleine kangoeroe voorkomt, genaamd Wallaby (wat dus lijkt op Walibi), was de keuze voor een kangoeroe als symbool makkelijk gemaakt. In 1998 werd de Space Shot toegevoegd aan het park.[6] Tot 1998 leek Walibi Flevo nog heel erg op de Flevohof. De belangrijkste gebouwen van de Flevohof waren nog gewoon in gebruik. In 1998 werd een aantal van deze gebouwen afgebroken. 1998 was ook het jaar dat Walibi Flevo werd overgenomen door Premier Parks (het latere Six Flags).

Six Flags Holland[bewerken]

In 1998 werd de Walibi Group overgenomen door Premier Parks Inc. Dit bedrijf had in Amerika al een groot aantal parken in eigendom, en begon uit te breiden naar Europa. Twee jaar lang was daar niets van merkbaar in het park, tot in 2000 Premier Parks haar naam veranderde in Six Flags Inc. en Walibi werd getransformeerd in Six Flags Holland. Na een enorme metamorfose en een miljoeneninvestering opende in datzelfde jaar het park zijn poorten. Het publiek kon genieten van 30 nieuwe attracties en een compleet nieuwe thematisering. De Looney Tunes was een belangrijk onderwerp in Six Flags, net als de grote hoeveelheid achtbanen. Six Flags Holland positioneerde zich ongekend groots op de tienermarkt. Dat het accent ook op deze doelgroep lag, valt af te leiden uit de slogan van Six Flags Holland: "Rollercoaster Capital of Europe".

Walibi World[bewerken]

Walibelle samen met Walibi

In 2004 werden Six Flags Holland en de andere Europese parken overgenomen door Palamon Capital Partners, dit werd ook gelijk het laatste jaar voor Six Flags Holland. Het park moest een nieuwe naam krijgen, dus er werd een onderzoek gedaan. Bij 75% van de ondervraagden had Walibi nog steeds een positieve bekendheid, vanwege de internationale uitstraling van het park werd 'World' toegevoegd. Walibi World is het seizoen daarna (2005) geopend. De Looney Tunes zijn vervangen door de vertrouwde oranje kangoeroe en enkele nieuwe personages. Het gedeelte dat vroeger Bugs Bunny Wereld was heet voortaan Walibi Land en de achtbaan "Superman: The Ride" werd "Xpress", en zo is er nog een aantal kleine zaken gewijzigd.

In de tweede helft van seizoen 2006 zijn de StarParksparken overgenomen door de Franse onderneming Grévin & Cie (Compagnie des Alpes), exploitant van pret- en vakantieparken in heel Europa. Andere parken die ook bij deze groep horen in Nederland zijn het Dolfinarium en Avonturenpark Hellendoorn. Een jaar later werd "La Via Volta" gesloten en werd er een interactieve fontein geplaatst.

Walibi Holland[bewerken]

Op 20 januari 2011 werd bekend dat het park vanaf 2011 door het leven zal gaan als Walibi Holland. Op een persconferentie in het park op 2 februari 2011 werd de nieuwe naam officieel onthuld. Ook werd er bekendgemaakt dat het park aan het begin van een 5 jaar durende renovatie staat. In 2011 is Italia omgethematiseerd naar W.A.B Plaza. De nieuwe thematisering sluit aan bij de belevingswereld van kinderen van 8 tot 12 jaar.

Het park werd in 2011 geopend op 9 april. De heropende achtbaan Speed of Sound (vroeger La Via Volta) was drie dagen eerder voor genodigden al open geweest.

In April 2012 opende Walibi Holland Club Psyké, een "5D Experience".

Sinds 12 oktober 2012 maakt het park ook gebruik van het fast lane-systeem. Hierdoor zijn verschillende tickets verkrijgbaar via de smartphone. Deze tickets verkorten de wachttijd en reserveren een plaats voor een ritje.

Sinds december 2012 biedt Walibi een stilteruimte in het park aan. Uit ervaring bleek dat veel bezoekers behoefte hadden aan een ruimte waar ze zich even rustig konden terugtrekken.

Walibi Holland opende in 2016 een nieuwe achtbaan van bouwer MACK Rides. Op 24 juni 2015 werd bekend dat de achtbaan 32 meter hoog zou worden en 2 inversies zou hebben. De achtbaan zou Lost Gravity heten.[7][8] De baan is uiteindelijk in het begin van het sezoen van 2016 geopend. Voor Lost Gravity moest dan wel weer het schommelschip Hudson Bay wijken. Niet dat het schommelschip in de weg stond, maar er zou een stijlbreuk ontstaan zijn bij het aangezicht van de nieuwe achtbaan achter het schommelschip, waardoor directrice Mascha van Til besliste het schommelschip van de hand te doen.

Begin 2016 maakte Walibi Holland bekend dat er ook voor 2017 een nieuwe attractie gepland staat, en dat men van plan is in 2019 nóg een nieuwe achtbaan te openen.

Met Halloween kwam het park dit jaar wat het attractieaanbod betreft met iets helemaal nieuws: The Clinic. Het is geen (gewoon) spookhuis, maar een individuele beleving of experience zoals het park het zelf noemt. Bezoekers moeten 15 euro betalen waarna ze een kwartier lang in hun eentje de gekste dingen meemaken als patiënt vastgebonden op een brancard in een geschift ziekenhuis.

Eind 2016 werd bekendgemaakt, dat de bekende mascotte 'Wab' de kangoeroe uit het logo van Walibi verdwijnt. Op de toegangspoort staat nu alleen nog de bekende grote rode W. Walibi Holland is al een tijdje bezig de parkmascotte een kleinere rol te geven.

Chronologisch overzicht[bewerken]

1971: Op vrijdagmorgen 21 mei 1971 opent de Flevohof als agrarisch themapark.
1991: De Flevohof wordt failliet verklaard.
1992: Naar aanleiding van het faillissement van de Flevohof neemt de Walibi Group het park over.
1994: Het park heropent als attractiepark met de naam Walibi Flevo. Het park kent vijf themagebieden. Ook wordt de omgekeerde achtbaan El Condor er geopend, een Suspended Looping Coaster van Vekoma.
1995: Een groot theater wordt geopend. Het biedt plaats aan 1200 personen. De eerste show wordt King Solomon's Mines waarin Amerikaanse stuntmannen een scène naspelen van de beroemde film.
1998: Diverse gebouwen die nog stammen uit de tijd van Flevohof worden afgebroken. Dat jaar neemt Premier Parcs (het latere Six Flags) het park over. Twee attracties, Space Shot en G-Force, worden toegevoegd aan het park.
2000: Het park wordt grondig verbouwd en krijgt als nieuwe naam Six Flags Holland. Er komen meer dan 30 nieuwe attracties bij, waaronder 4 achtbanen (La Via Volta, Superman the Ride, Flying Dutchman Goldmine en houten achtbaan Robin Hood). Ook worden er diverse nieuwe restaurants aan het park toegevoegd. Daarnaast worden dit jaar ook voor het eerst de Halloween Fright Nights gehouden.
2001: Geruchten gaan de ronde dat er een Hammerhead Stall achtbaan in het park zou komen, deze is echter nooit geplaatst. Eind 2001 komt de aap uit de mouw: het park gaat Goliath openen.
2002: Het park opent in maart Goliath. De achtbaan is met zijn 46 meter hoogte, 106 km/u en meer dan 1200 meter lengte bij opening de hoogste, snelste en langste achtbaan van de Benelux en staat in de top 10 van Europese achtbanen. De achtbaan is direct de grote publiekstrekker voor Six Flags Holland.
2004: Six Flags slaagt er niet in de monsterinvestering terug te verdienen en verkoopt de Six Flags European Division aan Palamon Capital Partners, een Brits investeringsbedrijf. Aan het einde van het jaar wordt bekendgemaakt dat Six Flags Holland terug getransformeerd zal worden naar familiepark Walibi World.
2005: Walibi World opent zijn poorten met een wereldprimeur: Splash Battle. Ook zijn er drie kinderattracties toegevoegd aan het park. Dit jaar werd ook door Sjon & Sjeffrie het evenement New Years Eve geïntroduceerd.
2006: Het park wordt midden in het jaar overgenomen door de Franse onderneming Compagnie des Alpes.
2007: De shuttle-achtbaan La Via Volta wordt gesloten. Het park opent dit jaar een Europese primeur op het plein vóór deze achtbaan: een interactieve fontein, die ook tegen de bezoekers kan praten.
2008: In september 2008 wordt bekendgemaakt dat Mascha van Till de nieuwe algemeen directeur van het park wordt. Zij volgt Jan Reuvers op, die de vier Nederlandse parken van Compagnie des Alpes gaat leiden.
2009: De Aztec wordt uit het park verwijderd. Er wordt naar aanleiding van een ongeluk in attractiepark Liseberg met eenzelfde attractie geconcludeerd dat de veiligheid van inzittenden niet gegarandeerd kan worden.
2010: Dit seizoen werd een metamorfose van het park aangekondigd. Een groot onderhoud zou worden uitgevoerd en werd er extra thematisering aan het park toegevoegd. Ook werd dat jaar een nieuw evenement geïntroduceerd: Fantasy Festival. Tevens opende men dat jaar een nieuw terras, voor de achtbaan Flying Dutchman Goldmine.
2011: In seizoen 2011 kreeg het park een grote transformatie. Het kreeg eerst en vooral een nieuwe naam: Walibi Holland. Ook Hollywood the Mainstreet kreeg een grote metamorfose met onder andere een aantal vernieuwde winkeltjes en voor het reuzenrad La Grande Roue in France kwam een hypermodern en opvallend podium welke een decor heeft voor een dagelijkse 'Music Battle' tussen de nieuwe bands: Walibi Adventure Band en The Skunx. Enkele themazones krijgen nieuwe namen: Walibi Land wordt: Walibi Playland, en Italia wordt W.A.B Plaza. Verder heropent La Via Volta onder de nieuwe naam Speed of Sound, die tevens opnieuw gedecoreerd is en waar een nieuwe trein op rijdt. Flying Dutchman Goldmine is uit het park verwijderd en naar het Franse park Mer de Sable verhuisd. Naar de plaats van Flying Dutchman Goldmine werd Woks Waanzin verhuisd, die werd omgedoopt tot Rattle Snake. De gelanceerde achtbaan Xpress bleef in 2011 gesloten nadat alle 92 statoren het begaven. De baan werd na het seizoen geverfd. De track kreeg de kleur zwart en de ondersteuningen zilver.
2012: het park investeert in een 5D-Theater: Club Psyke 5D Experience. Het theater wordt gebouwd in het Wild Wild West gebied. Hier gaat de film Rokken Roll, een film van eigen huis, vertoond worden. Xpress heropent in de nieuwe kleuren. Ook beide treinen werden van een nieuw kleurtje voorzien.
2013: Walibi Holland heeft fase 1 van de renovatie van het vakantiepark afgerond. Een groot deel van de bungalows is gerenoveerd, de infrastructuur is aangepast, en de bowling heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe receptie, loungebar en supermarkt met basisartikelen. Fase 2 wordt afgerond bij de start van seizoen 2014.
2014: Achtbaan Xpress ondergaat een make-over met nieuwe, sterk doorgedreven thematisatie in station en wachtrij en krijgt een eigen verhaal. De baan wordt hernoemd naar 'Xpress: Platform 13. Rattlesnake, de vroegere Wok's Waanzin, krijgt een nieuwe trein en een opnieuw een nieuwe naam: Drako. Tevens werd op 25 september 2014 door Walibi Holland bekendgemaakt dat er een nieuwe achtbaan zal openen in 2016. De achtbaan zal gebouwd worden door MACK Rides.
2015: Reuzenrad La Grande Roue is blauw/wit geschilderd. Verder is het voorplein voor het hoofdpodium vergroot om meer gasten kwijt te kunnen tijdens evenementen.
2016: De achtbaan Lost Gravity opent op 24 maart. Hierdoor gaat themagebied Wild Wild West voortaan verder als Zero Zone. Ook is schommelschip Hudson Bay uit het park verwijderd. Ook kondigde het park aan dat alleen Walibi voortaan als mascotte door het park loopt. Hiermee verdwijnen de bands W.A.B. en The Skunx. Voor Halloween wordt de nieuwe attractie The Clinic geopend in het nieuwe themagebied. Het is een soort spookhuis waarin bezoekers individueel vastgebonden op een brancard door een gestoord ziekenhuis worden gereden.
2017: De nieuwe attractie NeuroGen wordt geopend. Dit is een afdeling van The Clinic die het hele jaar door is geopend. De attractie werkt met een VR-bril.

Incidenten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van pretparkongelukken in Walibi Holland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Indeling[bewerken]

Walibi Holland bestaat uit een aantal themagebieden met daarin telkens attracties, souvenirwinkels en horecapunten. Hieronder een opsomming van de gebieden.

Hollywood The Main Street[bewerken]

Hollywood The Main Street

Dit is de "ingangstraat" van Walibi Holland met souvenirwinkeltjes en horecapunten.

Achtbaan Type Model Jaartal opening Bouwer Afbeelding
Xpress: Platform 13 Gelanceerde stalen achtbaan LSM Coaster 2000 Vekoma Xpress-WalibiHolland.jpg

Speedzone[bewerken]

Bord met op de achtergrond de achtbaan Goliath.

De Speed Zone is het thuisgebied van de achtbaan Goliath, misschien wel de bekendste attractie van Walibi Holland. Ook de andere attracties in de Speed Zone zijn vooral gericht op "thrillseekers". Zo staat er een enterprise, een ballonnenschieter en een Space Shot. Eerder Fantasy of Flight (1998-1999).[9] Het gebied is grotendeels gebouwd in 1998 en in 2000 en 2002 werden de Race Way Go-Karting en Goliath toegevoegd. De laatste nieuwe attractie in dit gebied is de Agua Gusto, die in 2009 werd geplaatst. In 2013 werd deze attractie uit het park verwijderd.

Naam Type attractie Jaartal opening Bouwer
Goliath Megacoaster 2002 Intamin AG
G-Force Enterprise 1998 HUSS Park Attractions
Red Bull Kart Fight Exhibition Track Karting voor kinderen groter dan 150 cm 2000
Kids Kartbaan Karting voor kinderen onder 150 cm
Space Shot Shot and Drop 1998 S&S Power
Space Kidz Vrije val junior 2000 (in 2009 verplaatst van Walibi Land) SBF Visa

France[bewerken]

Zicht op 'France'

France is het eerste gebied na de winkelstraat Hollywood. In France vindt men onder andere de autorit Le Tour des Jardins en La Grande Roue, het reuzenrad van het park.

Naam Type attractie Jaartal opening Bouwer
La Grande Roue Reuzenrad 2000 Vekoma
Le Tour des Jardins Rondrit 2000 Chance Rides
Pavillon de Thé Theekopjesattractie 2000 Chance Rides[10]

W.A.B Plaza[bewerken]

De ingang van WAB Plaza

In dit gebied staan de attracties Splash Battle, Super Swing, Spinning Vibe en Merrie Go'round. Eerder Italia (2000-2010) en Belle époque (1994-1999).[11] Tevens was hier tot 2007 de boemerang-achtbaan La Via Volta[12] te bezoeken. Italia onderging tijdens de winterstop 2010/2011 een metamorfose: zo werd de achtbaan Speed of Sound en enkele andere attracties vernieuwd.

Naam Type attractie Jaartal opening Bouwer
Merrie Go'round Draaimolen 1992[13] SBF Visa
Spinning Vibe Magic 2000 HUSS Park Attractions
Speed of Sound Boomerang 2000, heropening 2011 Vekoma
Super Swing Zweefmolen 1992 Zierer
Splash Battle Splash Battle 2005 Preston & Barbieri
Walibi Express Parktrein 1994 Chance Rides

Exotique[bewerken]

In het themagedeelte Exotique kan men terecht in de Omgekeerde achtbaan Condor. Eerder Mexico (1994-2013).[11][14] Ook ligt hier een wildwaterbaan, El Rio Grande genaamd.

Naam Type attractie Jaartal opening Bouwer
Condor Omgekeerde achtbaan
Model: Suspended Looping Coaster
1994 Vekoma
El Rio Grande Wildwaterbaan 1994 Vekoma
Los Sombreros Polyp 1994 Soriani & Moser
Mini taxi's Botsauto's 1994 SBF Visa
Tequilla's Taxi's Botsauto's 2000 SBF Visa

Sherwood Forest[bewerken]

Het middeleeuwse Sherwood Forest is de thuisbasis voor attracties als de houten achtbaan Robin Hood, het madhouse Merlin's Magic Castle en de topspin Excalibur. Ook staat hier de attractie Skydiver, waarvoor men apart moet betalen. Eerder Zanzibar (1995-1999).[15]


Naam Type attractie Jaartal opening Bouwer
Excalibur Topspin 2000 HUSS Park Attractions
Merlin's Magic Castle Madhouse 2000 Vekoma
Robin Hood Houten achtbaan 2000 Vekoma
Skydiver SkyDiver (tegen betaling) 2002 Funtime

Walibi Play Land[bewerken]

Een gebied speciaal voor de allerkleinsten onder de bezoekers. Eerder Walibi Land (2005-2010), Bugs Bunny Wereld (2000-2004) en Kinderdorp (1994-1999).[11] In 2011 zijn de attracties van Walibi Play Land vernieuwd in de stijl van de band personages van W.A.B en The SkunX.

Naam Type attractie Jaartal opening Bouwer
Fibi's Bubble Swirl Luchtballonnencarrousel 2000 SBF Visa
Squad's Stunt Flight Red Baron 1994 SBF Visa
Walibi's Fun Recorder Theekopjesattractie 2000 SBF Visa
Zenko's Graffity Shuttle Vliegend Tapijt 2000 SBF Visa
Haaz' Garage Rondrit 2000 SBF Visa
W.A.B tour Rondrit 2000 SBF Visa

Zero Zone[bewerken]

Eerder Wild Wild West (2000-2015). Het themagebied Wild Wild West' is gethematiseerd naar het Wilde Westen. Tot eind 2010 stond er één achtbaan in dit themagebied, de Flying Dutchman Goldmine. In 2011 werd de toenmalige Wok's Waanzin, die nu bekend is als Drako, verplaatst naar de plek waar voorheen de Flying Dutchman Goldmine stond en is het voormalige themagebied Canadian Yucon bij dit gebied getrokken. Eerder Canadian Yucon (2000-2010) en Canada (1994-1999).[11] In seizoen 2012 opende hier Club Psyke: 5D Experience. In Seizoen 2016 werd er een nieuwe achtbaan geopend: Lost Gravity. Het themagebied werd hierbij omgedoopt tot de Zero Zone. Op 13 april 2017 opende NeuroGen. De nieuw virtual reality attractie van Walibi. De attractie staat op de plaats waar eerst de 5D Experience te bewondere was.

Naam Type attractie Jaartal opening Bouwer
The Tomahawk Frisbee 2000 SBF Visa
Drako Stalen achtbaan 1992 Zierer
Crazy River Boomstamattractie 1994 MACK Rides
Walibi Express Parktrein 1994 Chance Rides
Lost Gravity Mega Coaster (Big Dipper) 2016 MACK Rides
NeuroGen Virtual Reality 2017 nog onbekend

Verwijderde attracties[bewerken]

Naam Type attractie Jaren in het park Reden van verwijdering Bouwer Nieuwe plaats en naam
Niagara Falls
(eerder Aquachute)
[5]
Hara Kiri Raft Slide 1992 - 1999 Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere attractieparken Van Egdom Walibi Rhône-Alpes, Surf Music
Safari[16] Draaimolen 1994 - 1999
Slippery Mountain[17] Glijbaan 1994 - 1999
Tequila Ride Rondrit in kas 1994 - 1999 Beschadigd door hagelbui, verwijderd door
Six Flags Holland in 2000
Metallbau Emmeln
Waikiki Wave Schuine topspin 1995 - 1999 Te veel lawaai, vervangen door Excalibur. Vekoma
Double Invertor Looping Schip 2000 - 2004 Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere attractieparken Chance Rides Walibi Rhône-Alpes, Le Tomahawk
Tornado Chaos 2000 - 2004 Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere attractieparken Chance Rides Walibi Sud-Ouest, Kosmic
El Toro Breakdance 2000 - 2005 Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere attractieparken HUSS Park Attractions Bellewaerde, El Toro
Sherwood's Revenge Tri Star 1995 - 2006 Verplaatst naar ander attractiepark HUSS Park Attractions La Mer de sable, Péroké
Aztec Vliegend tapijt 2000 - 2008 Ongeluk in het Zweedse pretpark Liseberg met een gelijkaardige attractie HUSS Park Attractions Afgebroken, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Verplaatst naar een Irakees pretpark.
Flying Dutchman Goldmine Wildemuis-achtbaan 2000 - 2010 Verplaatst naar ander attractiepark MACK Rides La Mer de sable, Tiger Express
Kids Playground Overdekte ballenbak 2005 - 2012 Verplaatst naar ander attractiepark Soft Play
Les Petits Chevaux Luchtballonnencarrousel 2000 - 2014 Plaats maken voor een betere doorstroming van het volk doorheen het park[18] Wood Design
Hudson Bay Schommelschip 1994 - 2015 Paste niet in de omgeving van de nieuwe achtbaan Lost Gravity Fabbri Group
Club Psyke: 5D Experience 4D-film 2012 - 2016 Moet plaats maken voor nieuwe attractie, die beter past in de Zero Zone van de nieuwe achtbaan Lost Gravity

Shows[bewerken]

2005[bewerken]

Naam Kenmerken
Return to King Solomon's Mines Vervolg op de populaire stuntshow uit 1995, waarbij men dit keer terugkwam bij de King Solomon's Mines
Walibi en z'n vriendjes Kindershow waarin Walibi jarig is en denkt dat de anderen dat niet weten.
Los Trampoleros Trampolineshow met een Mexicaans tintje
Walibi en de Plaaggeest Kindershow met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.

2006[bewerken]

Naam Kenmerken
Freak Circus Circusshow opgevoerd in de Salloon van themagebied Wild Wild West
Walibi en de Plaaggeest Kindershow met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.
Making of Return to King Solomon's Mines Vervolg op de populaire stuntshow uit 1995, waarbij men dit keer kon kijken hoe zo'n show gemaakt werd.
Walibi en z'n vriendjes Kindershow waarin Walibi jarig is en denkt dat de anderen dat niet weten.
Waanzinnig Walibi Show Eenmalige show speciaal gemaakt voor de pretparkfans met gastheren Sjon & Sjeffrie.

2007[bewerken]

In 2007 waren er drie nieuwe shows te zien in Walibi Holland. In oktober van dat jaar waren er vier te zien.

Naam Kenmerken
Toverfestijn van Merlijn Goochelshow met Wok de Draak en een kwakzalver.
Walibi en de IJskoning Kindershow in Walibi Land met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant
Urban Illusions Illusionistenshow gemengd met Hip Hop, was te zien in themagebied Wild Wild West
Walibi en de Plaaggeest Kindershow met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.
Waanzinnig Walibi Show Wegens groot succes voor de 2e keer een show speciaal voor de pretparkfans met het duo Sjon & Sjeffrie tijdens het evenement Waanzinnig Walibi.

2008[bewerken]

In 2008 werd de show Walibi Live toegevoegd aan het park. De andere drie shows waren in 2007 ook al te zien.

Naam Kenmerken
Toverfestijn van Merlijn Goochelshow met Wok de Draak en een kwakzalver.
Walibi en de IJskoning Kindershow in Walibi Land met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant
Urban Illusions Illusionistenshow gemengd met Hip Hop, was te zien in themagebied Wild Wild West
Walibi Live Interactieve straatshow met Walibi, Walibelle, Splash de Olifant en Rocky de Bever
Walibi en de Plaaggeest Kindershow met onder andere Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.

2009[bewerken]

De volgende shows waren 2009 in het park te vinden:

Naam Kenmerken
Toverfestijn van Merlijn Goochelshow met Wok de Draak en een kwakzalver.
Christian Farla Live Illusionistenshow met Christian Farla te zien in het Christian Farla's Magic Theatre (voormalig Crazy Horse Saloon)
Jo's Streetparty Interactieve straatshow met Walibi, Walibelle en Jo de Pelikaan
Dubbelfriss Cooldownparty In het hoogseizoen organiseert Dubbelfrisss ism Sjon & Sjeffrie een dagelijkse cooldownparty. Een mobiele roadshow door het gehele park.

2010[bewerken]

In 2010 wordt een nieuwe show aan met poppen aangekondigd, ter vervanging van het Toverfestijn van Merlijn. Om onbekende redenen ging deze show niet door. Wel was in 2010 Christian Farla terug in de Crazy Horse Saloon. In het voorseizoen waren Scott & Muriel te zien in hetzelfde theater.

Naam Kenmerken
Toverfestijn van Merlijn Goochelshow met Wok de Draak en een kwakzalver.
Christian Farla Live Illusionistenshow met Christian Farla te zien in het Christian Farla's Magic Theatre
Scott & Muriel Comedyshow Scott & Muriel, te zien in het voorseizoen in het "Magic Theatre"
Walibi's Roadshow Mobiele Roadshow met mascotte Walibi welke het gehele park opvrolijkt met zomerse beats

2011[bewerken]

Het jaar 2011 draaide om muziek. Dagelijks om 15.00 uur werd er ROCKSTARS: The Battle! opgevoerd op het hoofdpodium, een Music Battle tussen de twee bands W.A.B (Walibi's Adventure Band) en The SkunX. Scott & Muriel keerden dit jaar ook terug in de Crazy Horse Saloon. Zij waren echter niet het hele jaar in Walibi Holland. De show werd in juli vervangen door Charlie's Angels Tribute: Showgirls of Magic.

Naam Kenmerken
Scott & Muriel Comedy en illusionistenshow te zien in de Crazy Horse Saloon
Rockstars: The Battle Eindshow tussen W.A.B en The SkunX
Meet & Greets W.A.B vanaf 13.30 uur in W.A.B Plaza & The SkunX om 14.00 uur in Sherwood Forest
Showgirls Of Magic Charlie's Angels Tribute

Evenementen[bewerken]

Fantasy Festival[bewerken]

Op 30 januari 2010 kondigde Walibi Holland dit nieuwe evenement aan. Het werd gehouden in het voorseizoen van 2010; 2011 en 2012; en zorgde voor een fantasiesfeer. In 2013 keerde dit festival niet terug.

New Years Eve[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie New Years Eve voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2005 viert Walibi Holland elke woensdag in de twee laatste weken van juli en de twee eerste weken van augustus nieuwjaar. Dit heet het New Year's Eve, het park en alle attracties zijn dan geopend.

In 2010 was dit evenement voor het laatst. De gemeente geeft geen vergunning meer af met toestemming om het park later dan 23.00 uur geopend te houden.

Summer Nights[bewerken]

Sinds seizoen 2011 is er ook Summer Nights in Walibi Holland. Dit festival vindt meestal plaats in juli en augustus.

Halloween Fright Nights[bewerken]

De vier laatste weekenden van oktober zijn de Halloween Fright Nights in Walibi Holland.

Out of control[bewerken]

Sinds 2012 is er elk jaar het Out of control-festival, afgesloten met twee vuurwerkshows.

Mascottes[bewerken]

W.A.B
Skunx

Walibi Holland heeft sinds 2005 een groot aantal mascottes, er is speciaal voor deze mascottes gekozen om het gevoel van een familiepark te creëren. Een wisselend aantal is te vinden in het park tijdens shows en fotomomenten. Sinds 2011 speelt muziek een speciale rol.

Mascottes van 2005[bewerken]

Naam mascotte Jaar Kenmerk Stemacteur
Walibi 1994 Gastheer Walibi Holland Peter van Wijngaarden
Walibelle 2005 Gastvrouw Walibi Holland
Splash de Olifant 2005 Aangeboren onhandigheid
Wok de Draak 2005 Heeft Aziatische wijsheid Scott Bravenboer
Doedoe de Pinguïn 2005 Heeft het altijd koud Rudy Hellewegen
Rocky de Bever 2005 Amerikaanse klusjesman Michael Diederich
Mama Lily 2005 De 'moeder' van alle mascottes, een nijlpaard Danielle Veneman
Jo de Pelikaan 2005 Hysterische vogel Rudy Hellewegen

Eerder in 2007 kreeg Jo een gastrolletje in de show Waanzinnig Walibi van Sjon & Sjeffrie. De reacties waren zo goed dat de mascotte in 2009 werd overgeplaatst vanuit België naar Nederland. In 2009 kreeg Jo een grote rol bij de openingsshow en bij de Street Party.

In Walibi Play Land hebben de meeste mascottes ook een eigen attractie.

Mascotte Halloween Fright Nights (Vanaf 2007)[bewerken]

Naam mascotte Jaar Kenmerk acteur
Eddie de Clown 2007 clown, entertainer en massamoordenaar Rudy Hellewegen

Mascottes vanaf 2011[bewerken]

Naam mascotte Leeftijd Soort Kenmerk Stemacteur Zangstem
Walibi 15 jaar Kangoeroe Zanger van W.A.B Trevor Reekers Onbekend (gelijk aan Squad)
Squad 15 jaar Kangoeroe Tweelingbroer van Walibi Tony Neef Onbekend (gelijk aan Walibi)
Fibi Onbekend Waternimf Zangeres van W.A.B Laura Vlasblom Vivien Eileen Bauernschmidt
Haaz 14 jaar Jachtluipaard Gitarist van W.A.B Tony Neef
Zenko 16 jaar Gorilla Drummer van W.A.B Paul Klooté
Loco 15 jaar Stier Drummer van SkunX Henk van den Bos
Motiv 13 jaar Raaf Gitarist van SkunX Scott Bravenboer

Mascottes vanaf 2014[bewerken]

Naam mascotte Leeftijd Soort Kenmerk Stemacteur Zangstem
Walibi 15 jaar Kangoeroe Zanger van W.A.B Trevor Reekers Onbekend (gelijk aan Squad)
Squad 15 jaar Kangoeroe Tweelingbroer van Walibi Tony Neef Onbekend (gelijk aan Walibi)
Fibi Onbekend Waternimf Zangeres van W.A.B Laura Vlasblom Vivien Eileen Bauernschmidt

Mascotte vanaf 2016[bewerken]

Naam mascotte Leeftijd Soort Kenmerk Stemacteur Zangstem
Walibi 15 jaar Kangoeroe Zanger van W.A.B Trevor Reekers Onbekend (gelijk aan Squad)

Rolstoelvriendelijkheid[bewerken]

In 2009 won Walibi Holland voor de tweede keer de prijs voor meest rolstoelvriendelijke park van Nederland.[19] Rollerpark.nl vond dat Walibi Holland zeer vlakke en goede paden in het park had. Ook vonden ze het personeel van Walibi Holland zeer vriendelijk en behulpzaam. Rolstoelgebruikers hoeven niet lang te wachten voor de attracties. Ze mogen via de uitgang naar binnen, en zijn dan meestal direct aan de beurt. In 2006 won Walibi Holland deze tweejaarlijkse prijs ook[20], in 2012 zette rollerpark.nl vraagtekens bij de toegankelijkheid tijdens de Halloween Fright Nights.[19]

Economie en bestuur[bewerken]

Beheer[bewerken]

Walibi Holland is een besloten vennootschap en is onderdeel van Compagnie des Alpes. Walibi Holland heeft een volledig eigen bestuur, dat onafhankelijk van Compagnie des Alpes kan werken.

Personeel[bewerken]

Walibi Holland heeft (seizoen 2017) 120 medewerkers in vaste dienst, waar in het hoogseizoen zo'n 1200 tijdelijke medewerkers bij komen.

Bezoekersaantallen[bewerken]

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
1.400.000 1.200.000 1.000.000 685.000 714.000 900.000 766.000 834.000 856.000 838.000
2010 2011 2012 2013 2014 2015
767.000 775.000 800.000 770.000 847.000[21] bijna 900.000[22]

Trivia[bewerken]

  • Hoogste, snelste en langste achtbaan van de Benelux (Goliath). In 2006 was Goliath die titel van hoogste achtbaan in de Benelux kwijt aan Vertigo in Walibi Belgium. Nadat die achtbaan gesloopt werd, kreeg Goliath deze titel terug. Oorspronkelijk had de Goliath ook de titel voor steilste, maar deze is hij verloren aan de Typhoon in Bobbejaanland.
  • El Condor was de eerste omgekeerde achtbaan van Vekoma ter wereld, de eerste omgekeerde tweezitsachtbaan ter wereld en de eerste omgekeerde achtbaan op het Europese vasteland. De eerste omgekeerde achtbaan van Europa staat op naam van Alton Towers, met Nemesis. Deze ging ongeveer twee maanden eerder open dan El Condor.[23]
  • Splash Battle was de eerste Splash Battle in heel de wereld. Inmiddels staat er reeds in meerdere parken een dergelijke attractie.[24]
  • Polderpret is een zesdelige realityserie die zich afspeelt in het toenmalige Walibi Flevo, het jaar voordat Six Flags het park enorm uitbreidt. De serie werd in 1998 opgenomen en uitgezonden op RTL 4. Een aflevering duurt ongeveer 30 minuten.[25]
  • Walibi staat centraal in het slot van seizoen 9 van de politieserie Flikken Maastricht.

Externe link[bewerken]

Attractieparken in Europa
België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc · Puy du Fou
Hongarije: Vidámpark
Italië: Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen: Tusenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Polen: Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura World · Ferrari Land · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land