Walid Jumblatt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Walid Jumblatt

Walid Jumblatt of Joumblatt (Arabisch: وليد جنبلاط, Walīd Ǧunbalāṭ) (Moukthara, 7 augustus 1949) is een vooraanstaand Libanees politicus. Langs moederszijde is hij een kleinzoon van prins Shakib Arslan. Walid Jumblatt behaalde in 1982 aan de American University een bachelor's diploma in politieke wetenschappen en openbare administratie. Hij studeerde ook in Frankrijk.

Na de moord op zijn vader, de Druzische Progressieve Socialistische Partij-leider Kamal Jumblatt, werd hij zowel de nieuwe voorzitter van de PSP als vorst van de Druzen in het Choufgebergte (Moukthara). Hij toonde zich een kundig leider tijdens de Libanese Oorlog (1975-1989). In 1982 en 1983 wist Walid Jumblatt, gesteund door de Sovjet-Unie, het offensief van de christelijke Falange milities in de Choufgebergte (het woongebied van veel Druzen) te weerstaan en hen te verdrijven.

Tijdens de bezetting van Libanon door Syrië, voerde Jumblatt samen met sommige christelijke partijen felle oppositie tegen de bezetting. Jumblatt is thans parlementslid in Beiroet.