Walking with Cavemen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Walking with Cavemen is een vierdelige televisie-documentaireserie over de evolutie van de mens, die honderd minuten duurt en geproduceerd is door de BBC in het Verenigd Koninkrijk. De serie werd uitgebracht in april 2003. Later werd de serie uitgebracht op dvd. In de Verenigde Staten is de documentaire meerdere malen uitgezonden in twee delen door Discovery Channel en aanverwante zenders.

De documentaire is geproduceerd door grotendeels dezelfde mensen die ook verantwoordelijk waren voor de series Walking with Dinosaurs en Walking with Beasts, alhoewel de regisseur van de andere twee series, Tim Haines, niet betrokken was bij de serie. In de voorgaande documentaires werden de figuren grotendeels geanimeerd met de computer. Voor Walking with Cavemen gebruikte men een andere benadering. De dieren zijn nog steeds grotendeels computergegenereerd, maar de mensen worden neergezet door acteurs die make-up en protheses ophebben om ze er realistischer uit te laten zien,

Het commentaar wordt in de hele serie verzorgd door Robert Winston. Hij presenteert de documentaire tevens, en stapt regelmatig in beeld om meer uitleg te geven over het leven van de mens in vroegere tijden. Alhoewel er voor de serie veel onderzoek is gedaan, staan veel conclusies die in de serie worden getrokken nog onder discussie.

Afleveringen[bewerken]

First Ancestors[bewerken]

De eerste aflevering speelt zich 3,2 miljoen jaar geleden af in Oost-Afrika. De serie volgt een groep van de mensachtige Australopithecus afarensis, die met elkaar in conflict zijn nadat een van de mannen is overleden.

Blood Brothers[bewerken]

De tweede aflevering spoelt vooruit naar twee miljoen jaar geleden, wanneer de Paranthropus boisei, Homo habilis en de Homo rudolfensis ieder apart bestaan.

Savage Family[bewerken]

Deze aflevering speelt zich af 1,5 miljoen jaar geleden, wanneer de Homo erectus zich verder naar Azië verspreidt.

The Survivors[bewerken]

Deze laatste aflevering speelt zich af tussen 500.000 en 200.000 jaar geleden in Europa, waar onder andere de Homo heidelbergensis en de Homo neanderthalensis leven. Aan het einde wordt er aandacht besteed aan de Homo sapiens, in de vorm van bosjesmannen in Afrika, de voorganger van de moderne mens. Onder onderzoekers is dit nog steeds een onderwerp van discussie, sommigen zien de H. heidelbergensis als de voorganger op de moderne mens.

Externe link[bewerken]