Walricus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De heilige Walricus (Valéry, Walari(c)kus) (Auvergne, 565 - Leuconay, 1 april 619) hoorde van de H. Columbanus en trad in in diens klooster in Luxeuil. In 610 trok Valéry met enkele gezellen naar de streek rond Amiens, waar ze als kluizenaar leefden. In 613 stichtte hij de abdij van Leuconay (tegenwoordig Saint-Valery-sur-Somme), volgens de regel van Colombanus. Valéry deed veel aan bekeringswerk in Picardië en hakte onder meer een boom om die door de heidenen aanbeden werd. Een lamme die hij had genezen, volgde hem na zijn dood op als abt. De abdij had een priorij bij Overasselt waar ze de Sint Walrickkapel lieten bouwen.

Hij wordt gevierd op 1 mei en op 12 december in Amiens. Walricus is de patroon van de schippers. Na zijn dood werd zijn tombe een bedevaartsoord en werd hij vereerd als patroon voor zieken en specifiek tegen de koorts.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Valery de Leuconay op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.