Walt Disney Parks and Resorts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het allereerste Sleeping Beauty Castle bij de ingang van Fantasyland in het Disneyland Park in Anaheim
Cinderella Castle in het Magic Kingdom dat door de jaren heen centraal is komen te staan voor de themaparken en voor de merknaam Disneyland
Cinderella Castle in Tokyo Disney Resort. Dit kasteel is (bijna) identiek aan het originele kasteel van Assepoester in het Magic Kingdom
Sleeping Beauty Castle in Hong Kong Disneyland

Walt Disney Parks and Resorts (oorspronkelijk Walt Disney Attractions) is een divisie binnen het Amerikaanse entertainmentconglomeraat The Walt Disney Company. Deze divisie beheert en bezit meerdere themaparken over de hele wereld, die vaak aangeduid worden met de alomvattende merknaam, Disneyland. Dit is een verwijzing naar het allereerste park van Disney in Anaheim, Californië. Binnen de divisie vallen ook de resorts en hotels die bij de themaparken zijn gebouwd en tevens een cruiselijn en een club van vakantieresort, verspreid over onafhankelijke resorts en resorts bij themaparken.

De divisie is opgericht in 1971 toen het tweede resort van Disney, Walt Disney World Resort in Florida, zijn deuren opende. Binnen de organisatie kwam toen de noodzaak naar boven om een aparte divisie op te richten voor de bestaande parken en toekomstige parken. Deze nieuwe divisie moest voortaan exclusieve zorg aan het nieuwe park en het al bestaande Disneyland gaan geven en ervoor zorgen dat de parken een belangrijk onderdeel van het concern bleven. Het overgrote deel van wat je ziet in de themaparken is gecreëerd door Walt Disney Imagineering, een aparte organisatie die opgericht is om voor de aankleding, inrichting en het onderhoud van de parken te zorgen. Een van de belangrijkste elementen van de bekendheid van de themaparken en een van de hoogste prioriteiten van de Walt Disney Imagineers, zijn de drie kastelen van Doornroosje (Anaheim, Parijs en Hongkong) en de twee van Assepoester (Orlando en Tokio).

De huidige bestuursvoorzitter van de divisie Parks and Resorts is Jay Rasulo, de voormalige bestuursvoorzitter van Disneyland Paris.

Divisieonderdelen[bewerken]

Binnen de divisie vallen naast alle themaparken die beheerd worden door Walt Disney, ook nog de luxe cruiselijn (4 cruiseschepen) en de vakantieclubs die binnen de resorts vallen of onafhankelijk opgezet zijn.

Management[bewerken]

Bestuursvoorzitter
Walt Disney Parks and Resorts Jay Rasulo
Presidenten
Disneyland Resort Matt Ouimet
Walt Disney World Resort Al Weiss
Tokyo Disney Resort Toshio Kagami
Disneyland Resort Paris Philippe Gas (vanaf september 2014: Tom Wolber)
Hong Kong Disneyland Resort Don Robinson
Disney Cruise Line Tom McAlpin

Vertrek Philippe Gas bij Disneyland Paris[bewerken]

Op 1 augustus 2014 kondigde Euro Disney S.C.A in een persbericht het vertrek van Disneyland Paris-president Philippe Gas aan. Hij wordt vanaf dan General Manager van Shanghai Disney Resort en zal vanaf september opgevolgd worden door Tom Wolber, die voorheen Directeur Opérations & Transport was in Walt Disney World in Florida. Wolber was in 1992 al betrokken bij de opening van Disneyland Paris en later ook nog bij Disney Cruise Line.

Glorie[bewerken]

Sinds het begin van het millennium heeft Disney problemen ondervonden als het gaat om het imago van de nieuwe toevoegingen aan de themaparken. In het midden van de jaren 90 heeft Disney het budget van Walt Disney Imagineering (WDI) sterk verlaagd, waardoor volgens velen de nieuwe toevoegingen aan de parken, "goedkoop en snel" gebouwd werden. Dit is grotendeels door te beredeneren naar het low budget-bewind dat Micheal Eisner sinds het falen van Euro Disney in 1992 heeft doorgevoerd.

Een van de voorbeelden die men gebruikt om aan te geven dat het verlagen van het themaparkenbudget een slecht idee was, is de allernieuwste toevoeging aan het Tokyo Disney Resort. Dit themapark is niet van Disney, maar van The Oriental Land Company, die de merknaam en de karakters van Disney leaset. Toen dit bedrijf aan Disney vroeg om een nieuw themapark te ontwikkelen voor het Tokyo Disney Resort, gaf Disney WDI de opdracht om een prachtig park te ontwerpen zonder financiële beperkingen, aangezien Disney niet zelf de rekening betaalde. Het resultaat was een hoog gewaardeerd, nieuw themapark, genaamd Tokyo DisneySea. De belangstelling voor Tokyo DisneySea was zo groot dat het oorspronkelijke Disneyland park in Tokio meeliftte op het succes en het best bezochte themapark ter wereld is geworden. Dit in contrast met het nieuwe Disney California Adventure Park; dit themapark trok veel minder bezoekers dan verwacht.

Dit was dan ook een van de redenen waarom Roy Edward Disney zijn ontslag indiende. Zo zei hij in zijn ontslagbrief, gericht aan Eisner:

Aanhalingsteken openen

Zoals ik heb gezegd, en zoals Stanley Gold in brieven aan jou en andere leden van de Raad heeft gedocumenteerd, heeft dit bedrijf, onder jouw leiding tijdens de laatste zeven jaar in menig opzicht gefaald: [..] de verlegenheid van jouw investeringen in onze themaparken. In Disney California Adventure Park, Parijs en nu in Hongkong, heb jij geprobeerd om parken "goedkoop" te bouwen en zij tonen het, en de opkomstcijfers ondersteunen het. — Roy E. Disney, zoon van Roy O. Disney, neef van Walt Disney

Aanhalingsteken sluiten

Toekomstige themaparken[bewerken]

Vijfde themapark in Walt Disney World Resort[bewerken]

Het is aannemelijk dat er in de toekomst een vijfde themapark gebouwd zal worden binnen het Walt Disney World Resort, mede door het feit dat Disney gigantische lappen grond bezit aangrenzend aan het resort in Florida. Op 1 november 2005 schreef Kevin Yee, auteur bij MiceAge, over de geruchten en theorieën die de ronde deden over de relatie tussen de aanleg van een nieuwe snelweg dwars door het resort heen (met een totale constructiewaarde van $50.000.000) en de bouw van een nieuwe themapark.

Sydney, Shanghai of toch in Anaheim?[bewerken]

The Walt Disney Company heeft scouts naar Australië gestuurd in januari 2005 om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor een nieuwe themapark of resort. De beste locatie bleek net buiten de grootste stad van Australië, Sydney, te zijn. Er gaan zelfs geruchten rond dat de voormalige locatie van het geflopte Wonderland Park een van de opties van Disney is geworden.

De scouts van Disney zijn ook in de buurt van Shanghai op zoek geweest naar een nieuwe locatie voor een Disney-resort, Shanghai Disneyland Resort. Alhoewel Disney de geruchten heeft tegengesproken en aangekondigd heeft dat er geen nieuw resort gebouwd zal worden op het Chinese vasteland vóór 2010, is er al een locatie gevonden, die drie keer zo groot is als Hong Kong Disneyland Resort. In 2009 zijn ze al begonnen met de bouw van Shanghai Disneyland Resort wat ongeveer 7 km² groot zal zijn. Dat is 5 keer zo groot als Hong Kong Disneyland resort en drie keer zo klein als Disneyland Paris. Het park zal operationeel zijn in 2012/2013.[2] Er is eventueel ook land aangrenzend aan Hong Kong Disneyland Resort voor een tweede themapark, naast Hong Kong Disneyland.

Ook in de buurt van Disneyland Paris is er nog genoeg ruimte over voor uitbreiding, aangezien het resort vrij van bebouwing rondom is. Het enige resort dat een extreem tekort aan uitbreidingsgronden heeft is het originele Disneyland Resort in Californië. De enige echte optie voor Disney is het bouwen van een derde themapark op een voormalige aardbeienboerderij dat in hun bezit is en eventueel kan het overblijfsel van de originele parkeerplaats van Disneyland, nu liggend achter Disney California Adventure Park ook gesloopt worden voor de toevoegingen van een nieuw themapark.

Er zijn tevens geruchten die spreken van Disney-parken in Rusland, Dubai, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Deze zijn echter een stuk minder gegrond dan voorgaande toekomstbeelden. Ook in Antalya, Turkije gaan sinds 2005 hardnekkige geruchten dat daar een Disney-park wordt gebouwd, dit ook met het oog op de vele Russische toeristen die daar komen.

Uitbreiding Disney Cruise Line[bewerken]

Op 2 februari 2005 kondigde Disney de constructie van een derde Disney-cruiseschip aan.

Tijdbalk[3][bewerken]

Fontein in het in 2005 nieuw geopende Hong Kong Disneyland

1950–1970[bewerken]

1970–1990[bewerken]

1990–2010[bewerken]

2010-...[bewerken]

  • 2014: Disneyland Paris opent op 10 juli een Ratatouille attractie met een kostenplaatje van zo'n 200 miljoen euro
  • 2015: Het oorspronkelijke Disneyland viert zijn 60e verjaardag
  • 2016: Het zesde Disney-park Shanghai Disney Resort opent z'n deuren. Het is het tweede Disney-park in China.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. http://disneycruise.disney.go.com/ships-activities/ships/
  2. "Shanghai Disney Theme Park Seen Operational by 2013", Forbes.com, 7 januari 2009.
  3. (en) Smith, D., Disney A to Z: The Official Encyclopedia, Hyperion Books, New York, 13 januari 2007, 768 pagina's ISBN 0-7868-4919-3.