Walt Disney Parks, Experiences and Consumer Products

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Walt Disney Parks and Resorts)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sleeping Beauty Castle in het Disneyland Park in Anaheim
Cinderella Castle in het Magic Kingdom-park in Florida. Het is door de jaren heen centraal komen te staan voor de themaparken en voor de merknaam Disneyland
Cinderella Castle in Tokyo Disneyland in Tokio. Dit kasteel is (bijna) identiek aan het kasteel in het Magic Kingdom
Sleeping Beauty Castle in Hong Kong Disneyland in Hongkong. Dit kasteel is (bijna) identiek aan het kasteel in het Disneyland Park in Anaheim

Walt Disney Parks, Experiences and Consumer Products (oorspronkelijk Walt Disney Attractions en Walt Disney Parks and Resorts) is een divisie binnen het Amerikaanse entertainmentconglomeraat The Walt Disney Company. Deze divisie beheert en bezit meerdere themaparken over de hele wereld, die vaak aangeduid worden met de alomvattende merknaam, Disneyland. Dit is een verwijzing naar het allereerste park van Disney in Anaheim (Californië). Binnen de divisie vallen ook de resorts en hotels die bij de themaparken zijn gebouwd en tevens een cruiselijn en een club van vakantieresort, verspreid over onafhankelijke resorts en resorts bij themaparken.

Toen in 1971 het tweede resort van Disney, Walt Disney World Resort in Florida, zijn deuren opende, kwam de noodzaak naar boven om een aparte divisie op te richten voor de bestaande en toekomstige parken. Die nieuwe divisie moest voortaan exclusieve zorg aan het nieuwe park en het al bestaande Disneyland geven en ervoor zorgen dat de parken een belangrijk onderdeel van het concern blijven.

Het overgrote deel van wat er te zien is in de themaparken is gecreëerd door Walt Disney Imagineering, een aparte organisatie die opgericht is om voor de aankleding, inrichting en het onderhoud van de parken te zorgen. Een van de belangrijkste elementen van de bekendheid van de themaparken en een van de hoogste prioriteiten van de Walt Disney Imagineers, zijn de drie kastelen van Doornroosje (Anaheim, Parijs en Hongkong) en de twee van Assepoester (Orlando en Tokio).

De huidige bestuursvoorzitter van Disney Parks, Experiences and Products is Josh D'Amaro. Daarnaast heeft ook ieder resort een eigen bestuursvoorzitter.

Divisieonderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de divisie vallen naast alle themaparken die beheerd worden door Walt Disney, ook nog de luxe cruiselijn (4 cruiseschepen) en de vakantieclubs die binnen de resorts vallen of onafhankelijk opgezet zijn.

Themaparken en resorts[bewerken | brontekst bewerken]

Oppervlakte
Naam Locatie Oppervlakte (in ha)
Disneyland Resort Vlag van de Verenigde Staten Anaheim, Californië 200 ha (benadering)
Walt Disney World Resort Vlag van de Verenigde Staten Lake Buena Vista, Florida 12100 ha
Tokyo Disney Resort Vlag van Japan Urayasu 46 ha
Disneyland Paris Vlag van Frankrijk Marne-la-Vallée 1943 ha
Hong Kong Disneyland Resort Vlag van Hongkong Lantau 130 ha
Shanghai Disney Resort Vlag van China Pudong 389 ha

Reizen en vakantie[bewerken | brontekst bewerken]

Management[bewerken | brontekst bewerken]

Walt Disney Parks and Resorts[bewerken | brontekst bewerken]

Josh D'Amaro is sinds mei 2020 de bestuursvoorzitter van Walt Disney Parks, Experiences and Products.

Disney-resorts[bewerken | brontekst bewerken]

Park Naam Start functie Verleden
Disneyland Resort Michael Colglazier 9 januari 2013 Werkte voorheen bij Walt Disney World Resort
Walt Disney World Resort George Kalogridis 9 januari 2013 Werkte voorheen bij Disneyland Resort en Disneyland Paris
Tokyo Disney Resort Toshio Kagami 2008
Disneyland Paris Catherine Powell juli 2016 Werkte voorheen bij The Walt Disney Company in Australië en Nieuw-Zeeland
Hong Kong Disneyland Resort Andrew KAM juli 2013
Shanghai Disney Resort Philippe Gas september 2014 Werkte voorheen bij Disneyland Paris
Disney Cruise Line Karl Holz 14 februari 2009 Werkte voorheen bij Disneyland Paris en Walt Disney World Resort

CEO's Disneyland Paris[bewerken | brontekst bewerken]

Tom Wolber (september 2014 - juli 2016)

Op 12 april 2016, de dag van Disneyland Paris' 24ste verjaardag, stuurde Euro Disney S.C.A. een persbericht uit waarin het meedeelde dat toenmalig CEO Tom Wolber terugkeert naar Disney Cruise Line om daar de uitbreiding in goede banen te leiden. Hij wordt in Parijs opgevolgd door Catherine Powell, die tot juli 2016 werkte als Marketing Director voor The Walt Disney Company in Australië en Nieuw-Zeeland.

Philippe Gas (2008 - september 2014)

Op 1 augustus 2014 kondigde Euro Disney S.C.A. in een persbericht het vertrek van Disneyland Paris-president Philippe Gas aan. Sinds september 2014 is Gas General Manager van Shanghai Disney Resort en werd hij in Parijs opgevolgd door Tom Wolber, die voorheen Directeur Opérations & Transport was in het Walt Disney World Resort in Florida. Wolber was in 1992 al betrokken bij de opening van Disneyland Paris en later ook nog bij Disney Cruise Line.

Glorie[bewerken | brontekst bewerken]

Al sinds het begin van het millennium heeft Disney problemen als het gaat om het imago van de nieuwe toevoegingen aan de themaparken. In het midden van de jaren 90 verlaagde Disney het budget voor Walt Disney Imagineering (WDI), waardoor volgens velen de nieuwe toevoegingen in de parken "goedkoop en snel" gebouwd werden. Dit komt grotendeels door het low budget-bewind dat Michael Eisner sinds het falen van Euro Disney in 1992 heeft doorgevoerd.

Een van de voorbeelden die men gebruikt om aan te geven dat het verlagen van het themaparkenbudget een slecht idee was, is de allernieuwste toevoeging aan het Tokyo Disney Resort. Dit themapark is niet van Disney, maar van The Oriental Land Company, die de merknaam en de karakters van Disney leaset. Toen dit bedrijf aan Disney vroeg om een nieuw themapark te ontwikkelen voor het Tokyo Disney Resort, gaf Walt Disney Imagineering de opdracht om een prachtig park te ontwerpen zonder financiële beperkingen, aangezien Disney niet zelf de rekening betaalde. Het resultaat was een hoog gewaardeerd, nieuw themapark, genaamd Tokyo DisneySea. De belangstelling voor Tokyo DisneySea was zo groot dat het Tokyo Disneyland-park meeliftte op het succes en het best bezochte themapark ter wereld is geworden. Dit in contrast met het nieuwe Disney California Adventure Park, dat veel minder bezoekers trok dan verwacht.

Dit was dan ook een van de redenen waarom Roy Edward Disney (de zoon van Roy O. Disney en neef van Walt Disney) zijn ontslag indiende. Zo zei hij in zijn ontslagbrief, gericht aan Eisner:

Aanhalingsteken openen

Zoals ik heb gezegd, en zoals Stanley Gold in brieven aan jou en andere leden van de Raad heeft gedocumenteerd, heeft dit bedrijf onder jouw leiding tijdens de afgelopen zeven jaar in menig opzicht gefaald: [...] de bedeesdheid van jouw investeringen in onze themaparken. In Disney California Adventure Park, Parijs en nu in Hongkong heb jij geprobeerd om parken ‘op een koopje’ te bouwen en dat is eraan af te zien, en de bezoekcijfers weerspiegelen dat. — Roy E. Disney

Aanhalingsteken sluiten

Tijdbalk[bewerken | brontekst bewerken]

1950–1970[bewerken | brontekst bewerken]

Walt Disney met de plannen voor Disneyland

1970–1990[bewerken | brontekst bewerken]

1990–2010[bewerken | brontekst bewerken]

Decoratie voor 50e verjaardag in Disneyland Resort

2010-...[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Er bestaan heel wat zogenaamde 'secrets' over de parken. Eén daarvan is dat de ontwerpers in de parken Hidden Mickeys verstoppen in bijvoorbeeld tapijten met cirkelpatroon of de manier waarop drie cirkelvormige voorwerpen gelegd worden.
  • In Disneyland Park (Anaheim) en Magic Kingdom is de voorkant van het kasteel naar het zuiden gericht. De zon staat nooit in het noorden (dat zich achter het kasteel bevindt als je er voor staat) waardoor bezoekers die voor het kasteel staan nooit door de zon gehinderd worden als ze naar het kasteel kijken. In de andere Disney-themaparken is het kasteel naar het noordwesten (Tokio), het zuidoosten (Parijs) en het noordoosten (Hongkong) gericht en wordt er dus weinig of geen rekening gehouden met de stand van de zon.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Walt Disney Parks and Resorts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.