Naar inhoud springen

Walter Adams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Walter Adams
Walter Sydney Adams
Walter Adams
Algemene informatie
Land Verenigde Staten van Amerika
Geboortedatum 20 december 1876
Geboorteplaats Antiochië aan de Orontes
Overlijdensdatum 11 mei 1956
Overlijdensplaats Pasadena
Werk
Beroep astronoom
Werkveld astronomie, zonlicht
Werkgever(s) Mount Wilson-observatorium
Studie
School/universiteit Dartmouth College
Persoonlijk
Talen Engels
Diversen
Lid van Royal Society, Kungliga Vetenskapsakademien, American Academy of Arts and Sciences, American Philosophical Society, American Astronomical Society, American Association for the Advancement of Science, National Academy of Sciences
Prijzen en onderscheidingen Jules Janssens prijs (1926), Henry Draper-medaille (1918), Henry Norris Russell Lectureship (1947), Gouden medaille van de Royal Astronomical Society (1917), Bruce Medal (1928), Janssenmedaille (1934), Foreign Member of the Royal Society (27 april 1950)
Nominaties Nobelprijs voor de Natuurkunde (1920)
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Walter Sydney Adams (Antiochië (Syrië), 20 december 1876 - Pasadena (Californië), 11 mei 1956) was een Amerikaans astronoom.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Adams werd geboren in Syrië, als zoon van een missionarissenechtpaar. Hij werkte bij het Yerkes Observatorium en ging samen met zijn directeur, George Ellery Hale naar Mount Wilson, waar Adams van 1923 tot 1946 zelf directeur was.

Ontdekkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn spectroscopisch onderzoek van de zon en andere sterren leidde tot de ontdekking van een spectroscopische methode voor het bepalen van de afstanden van sterren: de relatieve intensiteit van bepaalde spectraallijnen kan worden gebruikt om de absolute magnitude van sterren vast te stellen.

Samen met Hale werkte hij aan de ontdekking van magnetische velden in zonnevlekken en hij gebruikte fotografie om de differentiële rotatie van de zon te meten.

Hij deelde met Theodore Dunham Jr. in de ontdekking van kooldioxide in de atmosfeer van Venus, en van de moleculen CN en CH in interstellaire gaswolken.

Adams identificeerde Sirius B als de eerste witte dwerg, en zijn bepaling van de roodverschuiving van deze ster werd gezien als een bevestiging van de algemene relativiteitstheorie.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Medailles

Naar hem vernoemd

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Walter Sydney Adams van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.