Walter Boeykens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Walter Henri François ridder Boeykens (Bornem, 6 januari 1938 – aldaar, 23 april 2013) was een Belgisch dirigent, muziekpedagoog en klarinettist.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Boeykens studeerde klarinet aan het Koninklijke Muziekconservatorium te Brussel. In 1965 was hij prijswinnaar van de Internationale wedstrijd van hedendaagse muziek te Utrecht.

Van 1964 tot 1984 was hij soloklarinettist in het BRT Filharmonisch Orkest. Nadat hij het BRT Filharmonisch Orkest in 1984 verliet, heeft zijn carrière een zeer hoge vlucht genomen. Hij werd uitgenodigd door de organisatoren van grote Europese muziekfestivals, zoals in Berlijn, Parijs, Warschau, Madrid, Salzburg, Wallonië en op het Festival van Vlaanderen. Verder musiceerde hij als solist in Israël, de Verenigde Staten, Venezuela, Japan, Korea, enzovoort.

Op 20 december 1968 verzorgde hij de wereldpremière van Domaines voor klarinet en orkest van Pierre Boulez met het BRT Filharmonisch Orkest onder leiding van de componist. Hij speelde verder onder leiding van eminente dirigenten zoals Charles Munch, Rafael Frübeck de Burgos, Gary Bertini, Leonard Bernstein, James Conlon, en anderen.

In 1969 werd Boeykens benoemd tot professor aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen, waar hij 1981 het Walter Boeykens Clarinet Choir stichtte. In 1972 werd hij docent aan de Académie Internationale d'Été de Nice. Verder is hij professor aan het Utrechts Conservatorium, het Rotterdams Conservatorium en aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Ook gaf hij onderricht aan de Cité de la Musique in Parijs en aan de Scuola di Alto Perfezionamente Musicale in Turijn. Zijn dochter Anne Boeykens, die haar vaders voetstappen volgt, leerde van hem klarinet spelen.

Als dirigent leidde Boeykens het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Brabants Orkest, het Nationaal Orkest van België en het Orchestra Filharmonica di Torino. Hij was in de tachtiger jaren ook dirigent van het Harmonieorkest "St. Michaël", Thorn te Thorn. Met zijn eigen Ensemble Walter Boeykens verzorgt hij veel optredens. Het ensemble maakte al menige cd-opname.

Een aantal jaren geleden overwon Walter Boeykens longkanker, maar de laatste twee jaar was hij vaak ziek. Zijn rol in het Ensemble Walter Boeykens werd de laatste jaren overgenomen door zijn dochter Anne.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Boeykens werd met talrijke prijzen onderscheiden. Hij was cultureel ambassadeur van Vlaanderen sinds 1995. Door Koning Albert II werd Walter Boeykens in 1997 geridderd als erkenning voor zijn hele muzikale carrière. In Bornem kreeg hij een permanent aandenken langs de Schelde Internationale Muziekstroom-route.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Klarinetopnames op lp[bewerken | brontekst bewerken]

Klarinetopnames op cd[bewerken | brontekst bewerken]

Als solist[bewerken | brontekst bewerken]

Boeykens "Clarinet Choir"[bewerken | brontekst bewerken]

Recording of a live concert in Japan:

Jazzopnames[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • André Stoop: Lexicon van het muziekleven in het land van waas - Deel 1: biografieën, Wasiana: Sint-Niklaas Stadsbestuur, 1987
  • Jozef Robijns en Miep Zijlstra: Algemene muziekencyclopedie, Haarlem: De Haan, 1979-1984, ISBN 978-90-228-4930-9
  • Pamela Weston: Clarinet virtuosi of today, England: Egon Publishers Ltd., 1989, ISBN 0 905858 46 8
  • Kurtz Myers: Performer Index : Conductors, in: Index to record reviews 1984-1987 : based on material originally published in "Notes", the quarterly journal of the Music Library Association between 1984 AND 1987, Boston, Massachusetts: G.K. Hall, 1989, 639 p., ISBN 978-0816104826
  • Alain Pâris: Dictionnaire des interprètes et de l'interprétation musicale au XXe siècle, Paris: Robert Laffont, 1989. 906 p., ISBN 2-221-50323-6

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]