Walter Capiau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walter Capiau
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Walter Guido Capiau
Geboren 28 oktober 1937
Overleden 4 oktober 2018
Geboorteland Vlag van België België
Beroep Radio- en televisiepresentator
Genre Amusement, spelprogramma's, telefoongrappen
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Walter Guido Capiau (Schendelbeke, 28 oktober 1937Oostduinkerke, 4 oktober 2018) was een Vlaams radio- en televisiepresentator.

Levensloop[bewerken]

Capiau was godsdienstleraar en ging aan de slag bij de toenmalige BRT. Aanvankelijk werd hij populair op de radio, met zijn populaire programma met telefoongrappen, Capriolen, dat hem in 1972 de Radio Oscar opleverde. Daarna ging hij bij de BRT voor televisie werken, en werd het gezicht van populaire programma's zoals Tienerklanken, Magesien, Binnen en buiten en vooral Hoger, lager. In 1986 bracht hij met het WK voetbal een single E Viva Belgica uit.

Bij de oprichting van de commerciële zender VTM in 1989 maakte Capiau mee de overstap, en werd er het gezicht van het succesvolle Rad van Fortuin tot 1994. Door het jarenlang presenteren van dit programma werd Ik ga het zeggen Walter een bekende uitdrukking die nog steeds aan het programma wordt gelinkt. Daarnaast presenteerde hij eveneens VTM-successen zoals Walters Verjaardagsshow (wat hem met Happy Birthday ook een muziekhit opleverde), De Kinderacademie en ook nog Het 3 stedenspel en de 1-2-3 show, en als laatste het moppenprogramma HT&D.

Daarnaast had hij ook zijn bedrijfje, Capiau Projects dat televisieprogramma's maakt en reizen organiseert.

Walter Capiau was ook politiek actief. Hij trad op in een verkiezingsspotje van de toenmalige CVP (nu CD&V) voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 dat op de toenmalige BRT werd uitgezonden in het programma Politieke Tribune.[1] Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stond hij op de lijst van N-VA in de gemeente Koksijde maar hij werd niet verkozen.

In april 2011 publiceerde Dag Allemaal een artikel waarin hij beschuldigd werd van seksueel misbruik van tienerjongens toen hij zelf 24 was. Walter Capiau deed dit af als roddels. In juni 2012 schreef Dag Allemaal dat Capiau had toegegeven dat hij in de jaren 60 een aantal minderjarigen had aangerand. Dit was gebeurd tijdens jeugdkampen. Omdat de feiten verjaard waren wachtte Capiau geen verdere vervolging.[2]

Capiau overleed op 4 oktober 2018, op 80-jarige leeftijd, na een gevecht tegen maagkanker.[3][4]

In populaire cultuur[bewerken]

  • Hij werd in het stripalbum Van Rossem opgevoerd als "Walter Capote", presentator van het Rad van Fortuin.
  • Hij had ook een cameo in het Urbanus-album De spellekeszot, waar Urbanus zijn rad van fortuin in handen krijgt en vervolgens gebruikt voor zijn eigen tv-show.

Bronnen[bewerken]

Decan, Rik, Wie is wie in Vlaanderen 2000-2002, Brussel: BRD, 1999.

Verwijzingen[bewerken]