Walther Wenck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walther Wenck
Walther Wenck
Walther Wenck
Geboren 18 september 1900
Lutherstadt Wittenberg, Duitse Keizerrijk
Overleden 1 mei 1982
Bad Rothenfelde, Bondsrepubliek Duitsland
Land/zijde Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Rijk
Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Duitsland
Vlag van Nazi-Duitsland Nazi-Duitsland
Flensburgregering
Vlag van Duitsland tijdens de geallieerde bezetting Duitsland
Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland
Onderdeel War Ensign of Prussia (1816).svg Preußische Armee
Vrijkorps
War Ensign of Germany (1922–1933).svg Reichswehr
Balkenkreuz.svg Heer
Dienstjaren 1919 - 1945
Rang Collar tabs for the Generals of the Heer.svg General (Wehrmacht).svg
General der Panzertruppe
Eenheid Freiwilligen-Regiment Reinhard
Infanterie-Regiment 9 „Graf Neun“
1. Panzer-Division (Wehrmacht)
Bevel 12e Leger
(10 april 1945 - 7 mei 1945)
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Ander werk Manager
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Walther Wenck (Wittenberg, 18 september 1900Bad Rothenfelde, 1 mei 1982) was een Duitse militair. Wenck was een van de jongste generaals in het Duitse leger. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog voerde hij het bevel over het Twaalfde Leger, dat zich overgaf aan de Amerikanen teneinde Russische gevangenschap te voorkomen. Wenck en zijn leger speelde een sleutelrol in de Slag om Berlijn.

Oostfront[bewerken]

Van 1939 tot 1942 was Wenck bevelhebber in de 1ste Pantserdivisie. In 1942 werd hij tot instructeur benoemd als stafchef bij de Oorlogsacademie, en in hetzelfde jaar stafchef voor het LVII korps en bevelhebber van het 3e Roemeense leger aan het oostfront. Wenck bleef ook daarna aan het oostfront, en in 1943 werd hij bevelhebber van het 1e Pantserleger. In 1944 was hij chefstaf bij de Legergroep Zuid-Oekraïne.

Op initiatief van generaal Heinz Guderian nam Wenck op 15 februari 1945 het bevel op zich van wat een van de laatste grote Duitse tankoffensieven zou worden van de oorlog: operatie "Unternehmen Sonnenwende" aan het oostfront, in het gebied Pommeren (grensstreek Polen/Duitsland). Naar schatting 1200 tanks vielen Sovjetposities aan. De operatie was slecht voorbereid en werd gekenmerkt door veel logistieke problemen en matige bevoorrading. Het eindigde met een Sovjetoverwinning op 18 februari 1945.

Westfront[bewerken]

Als generaal van een van de laatst resterende pantsertroepen kreeg Wenck op 10 april 1945 met het 12e Pantserleger het zuidwesten van Berlijn te verdedigen. Daar werd Berlijn bedreigd door de westelijke geallieerden, met name Amerikaanse en Britse troepen.
Intussen verschoof het oostfront snel naar het westen waardoor de achterste linies van het oost- en westfront in elkaar overliepen. Vluchtelingen uit het oosten waren bang in de handen van de troepen van de Sovjet-Unie te vallen, in het besef dat hun lot daar aanzienlijk slechter zou zijn (in het oosten verliep de oorlog aanzienlijk harder als gevolg van de rassenpolitiek der nazi's; nadat de Sovjet-Unie het initiatief tot overwinningen van de Duitsers overnam was de situatie voor de Duitse overwonnenen evenmin bepaald niet rooskleurig). Massaal werd gepoogd naar het westen te vluchten en aldus vermengde zich in de bossen ten zuiden van Berlijn de vluchtelingenstroom met de troepen van Wenck. Vanuit zijn führerbunker zond de Duitse dictator Adolf Hitler veldmaarschalk Keitel met een opdracht naar Wenck: hij moest onmiddellijk het zuidwesten van Berlijn gaan verdedigen en daartoe contact zoeken met het tegen de Sovjets strijdende 9e leger van generaal Theodor Busse, en vervolgens gezamenlijk de vanuit het zuiden komende Sovjettroepen het hoofd bieden. Dit betekende dat Wenck's troepen letterlijk een draai van bijna 180 graden moesten maken.
Wenck hoorde met zijn officieren de opdracht aan, maar besloot na vertrek van Keitel het bevel slechts deels uit te voeren. Daarnaast besloot hij een corridor te maken naar de westelijke geallieerden, waarlangs de vluchtende burgers en de militairen van Busse vanuit het oosten konden ontkomen.
Een deel van 12e leger viel de Russen aan, maar kwam niet verder dan Potsdam. De tegenstand was veel te groot. Vanuit de Führerbunker werd tot op het laatst driftig getelefoneerd en getelegrafeerd met instructies en verzoeken om rapporten. Intussen poogde Wenck zijn leger en restanten van Busse's 9e leger, alsmede vele burgers, over de rivier de Elbe en door de bossen bij Halbe te evacueren. Tienduizenden lieten echter in de bossen het leven onder het moordende Sovjetvuur van artillerie en luchtmacht (tot op de dag van vandaag worden in het gebied rond Halbe nog menselijke resten gevonden). Naar schatting wisten uiteindelijk 250.000 vluchtelingen, waaronder 25.000 militairen, naar het westelijke front te ontkomen.

Na de oorlog[bewerken]

Wenck zat na de oorlog in krijgsgevangenschap tot 1947. In 1982 kwam hij bij een auto-ongeluk om het leven.

Militaire loopbaan[bewerken]

Decoraties[bewerken]

Recent[bewerken]

  • De Zweedse band Sabaton schreef voor hun album Heroes uit 2014 het nummer Hearts of Iron dat gaat over de redding door Wenck van het 9e leger en de 250,000 Duitse vluchtelingen tijdens de Slag om Berlijn.
Wikiquote Wikiquote heeft een verzameling Engelstalige citaten gerelateerd aan Walther Wenck.