Wampi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wampi
Clausena lansium.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Sapindales
Familie:Rutaceae (Wijnruitfamilie)
Geslacht:Clausena
Soort
Clausena lansium
(Lour.) Skeels (1909)
Zaden
Zaden
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wampi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De wampi (Clausena lansium) is een plant uit de wijnruitfamilie (Rutaceae).

Het is een tot 7 m hoge, groenblijvende boom met een grijsbruine schors en met lange, schuinopwaarts staande, flexibele takken. De afwisselend geplaatste bladeren zijn donkergroen, 10-30 cm lang, samengesteld en geveerd. De vijf tot vijftien afwisselend geplaatste deelblaadjes zijn ovaal tot lancetvormig, 7-10 cm lang, gegolfd en gezaagd. De wittige of gelig groene, vier- of vijfdelige, circa 1,25 cm brede, geurende bloemen groeien in vertakte, 10-50 cm lange pluimen.

De vruchten groeien in vertakte trossen, zijn circa 2,5 cm groot, bolvormig tot langwerpig-kegelvormig en hebben een gele of geelbruine, doorschijnende, harsige schil, die niet eetbaar is. Het vruchtvlees is verdeeld in vijf compartimenten. Het is gelig-wit of kleurloos, gelei-achtig, sappig en fris zoet tot zuur van smaak, gelijkend op druiven of kruisbessen. De vrucht bevat één tot vijf, langwerpige, 1,25-1,6 cm lange, heldergroene zaden. De wampi kan als handfruit worden gegeten en verwerkt in marmelade's en frisdranken.

De soort komt van nature voor in China en Zuidoost-Azië, waar hij voorkomt in vochtige bossen in het laagland. De vruchten worden tevens geteeld in Queensland (Australië) en in Florida en Hawaï (Verenigde Staten).