Wan Pipel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wan Pipel
Regie Pim de la Parra
Scenario Pim de la Parra
Rudi F. Kross
Muziek Mannenkoor Harmonie en Jeugddienstkerkkoor
o.l.v. Hugo van Ams
Montage Jutta Brandtstaedter
Première 17 augustus 1976
Genre Drama
Komedie
Speelduur 107 min
Taal Nederlands
Sarnami Hindi
Sranantongo
Land Vlag van Suriname Suriname
Budget 1.250.000 Nfl
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wan Pipel ("Eén Volk") is een Nederlands-Surinaamse speelfilm uit 1976 van de Surinaams-Nederlandse filmregisseur Pim de la Parra. Het scenario is van Pim de la Parra en Rudi F. Kross; de scriptconsultant was Lou Lichtveld. De hoofdrollen worden vertolkt door Borger Breeveld, Diana Gangaram Panday en Willeke van Ammelrooy. Het camerawerk is van Marc Felperlaan; geluidsopnamen zijn van Hugo de Vries en Kees Linthorst.

Wan Pipel, geproduceerd door Wim Verstappen en Pim de la Parra, was de eerste speelfilm van Suriname na de onafhankelijkheid. De begroting werd ver overschreden en de verwachte bezoekersaantallen werden bij lange na niet gehaald. De ruzie die als gevolg hiervan tussen 'Pim en Wim' ontstond, betekende het einde voor Scorpio Films.

Wan Pipel is in samenwerking met het EYE Film Instituut Nederland uitgebracht op dvd.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Afro-Surinamer Roy die in Nederland studeert, wordt per telegram teruggeroepen naar Suriname omdat zijn moeder op sterven ligt. Zijn Nederlandse vriendin Karina (Willeke van Ammelrooy) leent hem geld voor een vliegticket. Eenmaal terug in Suriname begint Roy een verhouding met het Hindoestaanse meisje Rubia. Hij komt erachter hoe slecht hij zijn eigen land kent, en wil niet meer terug naar Nederland om zijn studie af te maken, zelfs niet als Karina uit Nederland overkomt om hem op te halen. Zijn leven ligt in Suriname, vindt hij, en hij meent dat het zijn taak is om het land te helpen opbouwen.

Ontvangst in Suriname[bewerken]

In die tijd liepen de spanningen tussen Creolen en Hindoestanen hoog op. Gemengde koppels zoals in de film waren controversieel. Hoofdrolspeelster Diana Gangaram Panday zelf was trots dat deze film de weg heeft vrijgemaakt voor gemengde koppels.[1]

Acteur Personage
Borger Breeveld Roy
Diana Gangaram Panday Rubia
Willeke van Ammelrooy Karina

Trivia[bewerken]

De Surinaamse staatsomroep STVS en andere televisiestations vertonen Wan Pipel elk jaar op Onafhankelijkheidsdag op televisie.