Wanda Rutkiewicz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wanda Rutkiewicz

Wanda Rutkiewicz (Plungiany, Polen (tegenwoordig Litouwen), 4 februari 1943 - 12 mei 1992) was een Pools bergbeklimster. Ze stierf door een val tijdens haar poging de Kangchenjunga te beklimmen. Drie jaar later werd ze door een andere expeditie gevonden. Het is niet bekend of ze is gevallen vóór of na het bereiken van de top.

Wanda Rutkiewicz wordt beschouwd als een van de beste vrouwelijke bergbeklimmers. In 1986 lukte het haar als eerste vrouw de K2 te beklimmen. In dat jaar maakte ze met Maurice en Lilliane Barrard, die beiden tijdens de beklimming omkwamen, deel uit van een expeditie. In totaal stond ze op de top van acht van de veertien achtduizenders, en niet zelden was zij de eerste vrouw die de top van een achtduizender bereikte.

Rutkiewicz stond bij bergbeklimmers bekend als extreem sterk in mentaal en fysiek opzicht. Ze was in haar twintiger jaren in Polen van een rots gevallen en had een val op haar rug overleefd enkel vanwege de sterke rugspieren die zij toen reeds had ontwikkeld. Rutkiewicz heeft de K2 eerder proberen te klimmen terwijl zij op krukken liep.

Rutkiewicz is getrouwd geweest en kende een gelukkig huwelijk, maar is uiteindelijk gescheiden omdat het leven in de bergen haar liever was dan haar huwelijk. Ze kon koppig zijn en werd door sommigen tijdens het klimmen zelfs als egoïstisch beschouwd, al is het de vraag of dit voortkwam uit overlevingsdrang tijdens haar toppogingen of uit onaangepast gedrag.

Van Rutkiewicz wordt gezegd dat ze werkelijk gelukkig was als ze in de bergen was. Thuis kon ze haar draai nooit goed vinden. Ze had ook weinig vaardigheid om goede contracten met sponsoren op te bouwen en toch was dit naast het geven van presentaties haar bron van inkomsten als ze niet in de bergen was.

Beklimmingen[bewerken | brontekst bewerken]