Wanda Wesołowska

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wanda Wesołowska
Wesołowska in 2019
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 1950
Geboorteplaats Włocławek[1]Bewerken op Wikidata
Nationaliteit Vlag van Polen Polen
Wetenschappelijk werk
Vakgebied springende spinnen
Bekend van Ontdekking van verschillende soorten springende spinnen
Promotor Jerzy Prószyński[2]
Opleiding Adam Mickiewicz-Universiteit
Alma mater Adam Mickiewicz-Universiteit
Universiteit van WrocławBewerken op Wikidata

Wanda Wesołowska (1950) is een Poolse zoöloog die bekend staat om haar werk met spinachtigen. Haar onderzoek richt zich op de taxonomie, biologie en zoögeografie van springende spinnen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Wesołowska begon in 1968 biologie te studeren aan de faculteit Biologie en Aardwetenschappen van de Adam Mickiewicz Universiteit in Poznań. Haar oorspronkelijke interesse was ornithologie. Ze behaalde haar MSc in Biologie voor haar werk Obserwacje ptaków wodno-błotnych zbiornika zaporowego na Wiśle pod Włocławkiem w okresie wędrówek (Observations of Wetland Birds on a Dam Reservoir on the Vistula River in Wloclawek during Migration) dat in 1973 werd gepubliceerd in Acta zoologica Cracoviensia.

Na haar afstuderen speelde ze een rol bij wat nu de Universiteit voor Natuurwetenschappen en Geesteswetenschappen is (toen Wyższa Szkoła Pedagogiczno-Rolnicza ) in Siedlce, waar ze haar levenslange interesse in de springspinnenfamilie (Salticidae) ontwikkelde. Ze verbleef in Siedlce tot ze in 1978 naar de universiteit van Wroclaw verhuisde om haar doctoraatsstudie te beginnen. Ze promoveerde in 1984 in de natuurwetenschappen en is sindsdien achtereenvolgens assistent, assistent-professor en universitair hoofddocent aan de universiteit. Ze kreeg Habilitation toegekend op basis van haar werk A Revision of the Spider Genus Menemerus in Africa (Araneae: Salticidae), gepubliceerd in het Genus, en werd in 2009 benoemd tot hoogleraar van de instelling. Tijdens haar carrière heeft veel van haar werk betrekking op werk in Afrika, waaronder de taxonomie van Festucula, Harmochirus, Maltecora, Massagris en Menemerus, en de biodiversiteit van spinnenecologie.

Ze is lid van de African Arachnological Society, International Society of Arachnology, Polskie Towarzystwo Taksonomiczne en Polskie Towarzystwo Zoologiczne.

Taxa genoemd ter ere van Wesołowska[bewerken | brontekst bewerken]

Taxa beschreven[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf april 2017 bevat de World Spider Catalog de volgende taxa beschreven door Wesołowska:

  1. https://www.bibliotekacyfrowa.pl/dlibra/publication/27906/edition/34458/content.
  2. https://nauka-polska.pl/#/profile/research?id=92274; geraadpleegd op: 9 februari 2024.