Wang Jingwei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wang Jingwei
Wang Jingwei
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 汪精卫
Traditioneel 汪精衛
Pinyin Wāng Jīngwèi
Jyutping (Standaardkantonees) wong1 zing1 wai6
Zhuyin ㄨㄤˉ ㄐ一ㄥˉ ㄨㄟˋ
Standaardkantonees Wôóng Chíng-Waj
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Wong Tsing-Wai
Minnanyu Oang Cheng-oē
Andere benamingen Wang Zhaoming 汪兆铭

Wang Jingwei (vereenvoudigd Chinees: 汪精卫; traditioneel Chinees: 汪精衛; pinyin: Wāng Jīngwèi) (Panyu, 4 mei 1883 - Nagoya, 10 november 1944) (Jiaxiang: Zhejiang, Shanyin 浙江山阴), in het Nederlands ook wel Wāng Tsjing-Wei geschreven, was een Han-Chinees politicus en wordt door bijna alle Chinezen wereldwijd als landverrader gezien, omdat hij meewerkte aan de marionettenregering van Japans-China.

Hij steunde Sun Yat-Sen en hij werd in 1910 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens een poging tot moord op de regent van China. Wang kwam al in 1912 vervroegd vrij en studeerde tot 1917 in Frankrijk, waarna hij de politieke assistent werd van Sun Yat-Sen, die in 1925 overleed. Door zijn dood werd Wang voorzitter van de nationale regering. Hij bleef echter in conflict met Chiang Kai-Shek, die in de rechtervleugel zat van de nationale partij Kwomintang (KMT) en de leiding had over het leger. Wang behoorde tot de linkervleugel van die partij.

Vervolgens was hij van 1932 tot 1935 premier voor de KMT en in 1938 plaatsvervangend leider van de KMT.

In 1938 keerde Wang zich af van Chiang Kai-Shek en zocht naar vrede met Japan dat China bezet hield. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Wang van 1940 tot zijn dood in 1944 premier van Japans-China, de Japanse marionettenregering in Nanjing, die hij zelf had opgericht in augustus 1939. Hierdoor wordt hij door de meeste Chinezen gezien als een landverrader en collaborateur.

Wang stierf in 1944 aan de complicaties van de verwondingen die hij had opgelopen bij een aanslag op zijn leven in 1935.

Wang Jingwei (midden)