Wannegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wannegem
Dorp in België Vlag van België
Wannegem (België (hoofdbetekenis))
Wannegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Kruishoutem Kruishoutem
Coördinaten 50° 53′ NB, 03° 33′ OL
Detailkaart
Wannegem (Oost-Vlaanderen)
Wannegem
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Wannegem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Samen met Lede vormt het Wannegem-Lede, een deelgemeente van Kruisem. Wannegem was begin 19de eeuw een zelfstandige gemeente en vormt het westelijk deel van de deelgemeente.

Sint-Machutuskerk

Geschiedenis[bewerken]

Wannegemdorp en De Zwaan

De plaats werd al vermeld in 12de en 13de eeuw. De naam heeft de achtervoegsels -inga en heem, en staat dus voor woonplaats van de lieden van Wanhand. De plaats hing bestuurlijk af van de kasselrij Oudenaarde. Op kerkelijk gebied behoorde Wannegem tot het Bisdom Doornik en sinds 1559 bij het opgerichte Bisdom Gent.

Bij Wannegem lag de heerlijkheid "Heuverhuus" of "Heuverhuis", die al in de 13de eeuw werd vermeld. In 1414 werd die heerlijkheid met de heerlijkheden Wannegem en Lede werd verenigd tot één heerlijkheid Heuverhuis.

In 1765 werd de heerlijkheid gekocht door de Gentse baron François Baut de Rasmon. Zijn zoon Alphonse liet in 1783 in Heuverhuis een nieuw kasteel optrekken. De oude kerk van Wannegem werd in 1783 gesloopt en een nieuwe Sint-Machutuskerk werd tussen 1784 en 1789 opgetrokken.

Op het eind van het Ancien Régime werd Wannegem een zelfstandige gemeente. Ook Lede werd een afzonderlijke gemeente. Bij een decreet uit 1809 werden beide gemeente weer samengevoegd tot de nieuwe gemeente Wannegem-Lede. Bij de gemeentelijke fusies van 1977 werd Wannegem-Lede bij Kruishoutem gevoegd. In 1984 werd de dorpskom beschermd als dorpsgezicht[1].

In 2019 fuseerden Kruishoutem en Zingem in de gemeente Kruisem.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Schietsjampettermolen

Verkeer en vervoer[bewerken]

Ten westen van het dorp loopt de N459 van Kruishoutem naar Oudenaarde.