Wapen van Almere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het wapen van Almere werd op 16 maart 1981 aan het toenmalige Nederlandse Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders toegekend. Net als in alle andere gebieden die zijn ontstaan door de Zuiderzeewerken bevat ook dit wapen een verwijzing naar het familiewapen van ir. Lely. Het wapen is ontworpen door G.A. Bontekoe, hij heeft ook de wapens van onder andere Dronten en Lelystad ontworpen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen is ontworpen voor het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders. Dit openbaar lichaam voerde in eerste instantie een vignet met daarop de contouren van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Op 16 maart 1981 werd het vignet vervangen door het latere wapen van Almere. Hierbij werd ook besloten dat de gemeente Almere de rechtsopvolger zou worden en dat deze gemeente ook het wapen zou overnemen.[1]

Omdat Almere moest dienen als overloopgemeente van Amsterdam bestaat het schild uit dezelfde kleuren als het wapen van Amsterdam. Het wapen van Ir. Lely is opgenomen om te tonen dat Almere dankzij hem kan bestaan. Het schip is een verwijzing naar de scheepvaart, op het water dat vanaf het jaar 753 werd aangeduid als het Aelmere. Volgens de gemeente is het schip op het wapen een verwijzing naar de kogge zoals die in de Kruidenwijk is opgegraven. Dat schip is tussen 1420 en 1425 vergaan op wat toentertijd (na de Sint-Luciavloed) werd aangeduid als Sudersee.

Wijzigingen in het ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit het eerste ontwerp zijn een aantal zaken niet opgenomen of anderszins gewijzigd. Het gaat hier onder andere om:

  • Als schildhouder werd in plaats van een van de twee zeepaarden Sint Bonifacius gevraagd. Bonifacius zou namelijk het Almere overgestoken zijn om de Friezen te gaan bekeren. Deze afbeelding zou gelijk zijn aan het beeld dat in Dokkum staat.
  • De kogge had getooid moeten zijn met een wimpel aan de mast en aan de voor- en achtersteven had de Nederlandse vlag moeten staan.

Blazoen[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving van het wapen van Almere luidt als volgt:

Gegeerd van keel en sabel; in een hartschild van goud een kogge van sabel met een zeil van azuur, waarop een lelie van zilver, en komende uit een golvende schildvoet, golvend gedwarsbalkt van 4 stukken, azuur en zilver. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels en ter weerszijden gehouden door een zeepaard van zilver, gevind, gestaart en gehoefd van keel.[2]

Het schild is afwisselend rood en zwart van kleur. Het hartschild is in de basis goud met daarop een zwarte kogge met een blauw zeil. Op het zeil is een zilveren lelie geplaatst. Uit de schildvoet komt afwisselend zilver met blauw water, het water is golvend gedwarsbalkt. Het schild is gedekt door een gouden kroon bestaande uit drie bladeren met daartussen twee parels. Het schild heeft twee schildhouders: twee zilveren zeepaarden met rode vinnen, staarten en hoeven.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De geren van keel (rood) en sabel (zwart) komen terug in het shirt van Almere City FC, dat sinds de naamsverandering in 2010 ook rood en zwart als clubkleuren heeft.

Vergelijkbare wapens[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende wapens zijn op symbolische gronden vergelijkbaar met dat van Almere: de Franse lelie staat in deze wapens niet symbool voor de Heilige Maagd Maria maar voor Ir. Lely.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Andere wapens met een of meer zeedieren als schildhouder(s) zijn:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]