Wapen van Diemen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coat of arms of Diemen.svg
Het gemeentewapen van Diemen
Diemen wapen 1816.svg
Gemeentewapen 1816

Het wapen van Diemen werd op 26 juni 1816 bevestigd in gebruik. Op 13 april 1978 werd het huidige wapen aan de Nederlandse gemeente Diemen verleend. Het nieuwe wapen was gelijk aan het oude, maar wel met een kroon en een kleine aanpassing aan de eenden in het wapen.

Blazoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de gemeente in 1816 is bevestigd in het gebruik en in 1978 een nieuw wapen kreeg zijn er twee blazoeneringen bekend bij de Hoge Raad van Adel.

Blazoen 1817[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving van het voormalige wapen luidt als volgt:

Van lazuur beladen met een dwarsbalk van zilver, waarop 3 eenden van sabel.[1]

Het schild is blauw van kleur met daarop een zilveren dwarsbalk. Op de dwarsbalk zijn drie zwarte eenden aangebracht. Opmerkelijk is dat de afbeelding in het register van de Hoge Raad van Adel afwijkt van de beschrijving. De schildkleur neigt naar een donkere Nassaus blauwe kleur, de "eenden" op de zilveren dwarsbalk zijn van natuurlijke kleur, en zwemmen in een water van natuurlijke kleur.[2]

Blazoen 1978[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede, en huidige, wapen werd in 1978 aan de gemeente toegekend. Het beschrijving luidt nu als volgt:

In azuur een dwarsbalk van zilver, beladen met 3 zwemmende eenden van sabel, gebekt van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.[1]

Het nieuwe wapen volgt vrijwel geheel de beschrijving van het oude wapen. Aanpassingen zijn gedaan aan de eenden: die hebben nu rode snavels en er is een gouden kroon bestaande uit drie bladeren en twee parels, een zogenaamde gravenkroon, op het schild geplaatst.

Overeenkomstige wapens[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste wapen komt voor als kwartier in het wapen van Hoogheemraadschap Amstelland, maar ook in de Nieuwe Croniek van Zeeland voor, daar is het het familiewapen van het geslacht Pous of Poes[3]. Of er een verband is tussen deze familie en Diemen is niet bekend.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]