Wapen van Hilversum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het wapen van Hilversum

Het Wapen van Hilversum is het officiële herkenningsteken van de gemeente Hilversum in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het wapen toont vier boekweitkorrels van goud op een blauw veld. Deze combinatie van een gouden voorstelling op een blauw veld staat bekend als de rijkskleuren. In de alleroudste versies, zoals op de Stenen Brug, is er aan de bovenkant nog een kroontje te zien, maar toen het wapen in 1817 officieel werd vastgelegd was die kroon inmiddels verdwenen. Het is niet precies te achterhalen wanneer het gemeentewapen van Hilversum voor het eerst werd gebruikt.

In de zestiende eeuw was boekweit een belangrijke voedingsbron voor de plaatselijke bevolking. Boekweit gedijt namelijk prima op schapenmest. En schapenmest was in grote hoeveelheden aanwezig, vanwege de talloze kuddes schapen die ronddwaalden op de uitgestrekte heidevelden rond Hilversum. Toen in de 20e eeuw de schapenmest echter overal werd vervangen door kunstmest, werd de boekweitbouw steeds minder rendabel. Uiteindelijk is het helemaal verdwenen.

In 1970 stelde de Stichting van Banistiek en Heraldiek voor om het wapen te vervangen door iets anders. Men vond het gemeentewapen van Hilversum "vrij simpel en weinig zeggend". De voorzitter van deze stichting diende bij de Hoge Raad van Adel een voorstel in voor een ander wapen, dat "meer representatief" zou zijn. Het voorstel werd niet overgenomen. Hilversum bleek toch te zeer gehecht aan haar vier ongekroonde boekweitkorrels.

Bussum voert een zeer vergelijkbaar wapen met daarin vijf boekweitkorrels.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]