Wapen van Lelystad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Lelystad
Vlag van Lelystad

Het wapen van Lelystad is bij Koninklijk Besluit per 11 september 1979 erkend als het wapen van de nieuwe gemeente Lelystad. Het wapen is ontworpen door G.A. Bontekoe, oud-burgemeester van Ooststellingwerf.[1]

Betekenis[bewerken]

Het schild is vorm gegeven naar de dijken die de stad beschermen tegen het water uit het Markermeer. De dijken zijn aan de voet verstevigd met zeshoekige basaltblokken en die vormen het patroon op het schild. De bescherming is kostbaar en daarom is het schild van goud. Het schild in het hart is het wapen van Ir. Lely, naar wie de stad vernoemd is. De leeuwen zijn zeeleeuwen, zij geven weer dat het land eerst water was.[2]

Blazoen[bewerken]

De beschrijving van het wapen luidt als volgt: "Gezeshoekt van goud; een hartschild van azuur met een lelie van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels en gehouden door 2 gouden zeeleeuwen, gestaart van zilver, getongd, genageld en gevind van keel.[3]"

De heraldische kleuren in het wapen zijn: goud (geel), azuur (blauw) en zilver (wit). Het schild is gedekt met een gravenkroon.

Vergelijkbare wapens[bewerken]

De volgende wapens zijn op symbolische gronden vergelijkbaar met dat van Lelystad: de Franse lelie staat in deze wapens niet symbool voor de Heilige Maagd Maria maar voor ir. Lely.

Trivia[bewerken]

  • Van de NS-locomotieven van de 1800-serie heeft locomotief 1834 het wapen van Lelystad op de zijkanten staan.