Wapen van Peursum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Peursum

Het wapen van Peursum werd op 17 januari 1949 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Peursum toegekend. Op 1 januari 1956 fuseerde de gemeente met Giessen-Nieuwkerk en een deel van Giessendam tot de nieuw opgerichte gemeente Giessenburg. Het wapen van Peursum is daardoor komen te vervallen. Het keerde terug in de onderste helft van het wapen van Giessenburg. De gemeente Giessenburg ging op 1 januari 1986 in de nieuwe gemeente Giessenlanden. In het wapen van Giessenlanden zijn geen elementen uit het wapen van Peursum opgenomen.[1]

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:

"Gedeeld; I in goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, in het schildhoofd vergezeld van een barensteel van azuur, II in sabel twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken van zilver. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.[2]"

De heraldische kleuren in het wapen zijn: goud (geel), azuur (blauw), sabel (zwart) en zilver (wit). Het schild wordt gedekt met een gravenkroon.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen is ontstaan uit dat van de families Brederode (de leeuw) en Van Arkel, die beiden de voormalige heerlijkheid in bezit gehad hebben. De Hoge Raad van Adel stelde voor de barensteel boven de leeuw te plaatsen in plaats van eroverheen, om het wapen wat rustiger aanzien te geven.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]