Wapen van Teylingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Teylingen

Het wapen van Teylingen is op 18 maart 2008 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Teylingen toegekend naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2006, waarbij Sassenheim, Voorhout en Warmond werden samengevoegd tot één nieuwe gemeente.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen is afgeleid van de familie Van Teylingen die claimde af te stammen van het Hollandse Huis dat de graven van Holland voortbracht. Het wapen van de familie van Teylingen was het wapen van de graven van Holland, met daarover een barensteel van zilver (wit) of azuur (blauw). De Hoge Raad van Adel stelde de laatstgenoemde variant voor, maar de gemeenteraad had de voorkeur voor de variant met de zilveren barensteel. Een reden daarvoor was dat de voormalige gemeente Langerak het wapen met de blauwe barensteel gevoerd heeft, maar met een leeuw zonder blauwe tong en nagels.[1]

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving van het wapen is als volgt: "In goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, met over de borst een barensteel van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee aanziende leeuwen van goud, getongd en genageld van keel."

N.B.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]

Wapens die historisch verwant zijn aan het wapen van Teylingen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]