Wapen van Tsjecho-Slowakije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gedurende de geschiedenis van Tsjechoslowakije (na 1990 Tsjecho-Slowakije) werden verschillende wapens gebruikt. Tot 1961 waren er drie wapens in gebruik. Deze verdwenen dankzij de aanname van de grondwet van 1960. Na de Fluwelen Revolutie werd een nieuw wapen aangenomen.

Tussen 1918 en 1961 (uitgezonderd de Tweede Wereldoorlog)[bewerken | brontekst bewerken]

Het kleine wapen vertoont de leeuw van Bohemen voor Tsjechië en het wapen van Slowakije als een borstschild. Het middelste wapen vertoont een gevierendeeld schild met achtereenvolgens de wapens van Slowakije, Subkarpatisch Roethenië (een deel van Tsjechoslowakije wat nu bij Oekraïne hoort), Moravië en Silezië. Het hartschild is weer het wapen van Bohemen. Het grote wapen is complexer, met 7 kwartieren en een hartschild. De kwartieren I-IV zijn identiek aan het middelste wapen, het vijfde kwartier is een gouden adelaar van het gebied Těšíň (Duits: Teschen), het zesde is gedeeld van rood en zilver voor Opava en het laatste is gedeeld van de twee vorige voor het gebied rond de stad Ratibor. Het wapen wordt gehouden door twee leeuwen als schildhouders en heeft als wapenspreuk Pravda Vítězi (De waarheid zal overwinnen).

Bezet Tsjechoslowakije (1938-1945)[bewerken | brontekst bewerken]

Het Duitse Protectoraat Bohemen, voerde het oude Boheemse wapen als normale wapen. Het grote wapen was een combinatie van de wapens van Bohemen en Moravië. De Slowaakse vazalstaat voerde het oude wapen van Slowakije.

Na 1961[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen van het communistische bewind vertoont nog steeds de leeuw van Bohemen, maar met een ander hartschild en een communistische ster. Het hartschild vertoont de berg Kryváň, een van de markantste bergen in de Hoge Tatra, met een vlam. De vlam symboliseert de opstand van de Slowaken in 1944 tegen de Duitse bezetter (SNP, Slovenské národné povstanie). Het oude Slowaakse wapen had, doordat het gebruikt werd door de Duitse vazalstaat in de Tweede Wereldoorlog, een slechte naam onder het communistisch bewind. De federatie Tsjecho-Slowakije voerde van 1990-1992 een gevierendeeld schild met de wapens van Tsjechië en Slowakije.

Na 1992[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]