Wapen van Westkapelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van Westkapelle

Het wapen van Westkapelle werd op 31 juli 1817 na advies door de Hoge Raad van Adel per Koninklijk Besluit aan de Zeeuwse gemeente Westkapelle toegekend. De gemeente werd op 1 januari 1816 gevormd door een fusie van de gemeenten Westkapelle-Binnen en Westkapelle-Buiten en Sirpoppekerke. 190 jaar na de vorming van de gemeente werd deze opgeheven om op te gaan in de gemeente Veere. De gemeente Veere had reeds een wapen en behield dat als gemeentewapen.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De tekening van het wapen is zonder blazoenering in het archief opgenomen. Later heeft de Hoge Raad van Adel wel een tekst toegevoegd, deze wapenomschrijving luidt als volgt:

Van lazuur, beladen met drie burgten van zilver, waarvan het bovenste deel van goud, staande op een terras van goud. Het schild gedekt met een kroon van goud met elf paarlen.[1]

Het wapen is blauw van kleur en toont drie burchten of torens met een extra verdieping erop van goud. De ondergrond is eveneens van goud. Doordat de zilveren torens op een gouden ondergrond staan en elk een gouden verdieping hebben is het wapen een raadselwapen.[2] Op het schild staat een gouden kroon met op de rand elf parels.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de herkomst van het wapen zijn twee verklaringen ontstaan:

  • De drie torens staan symbool voor een, in 1514 op het strand, gevonden Romeinse grafsteen (of geloftesteen);[3]
  • De stad is drie keer verplaatst: het eerste Westkapelle is verdronken, het tweede is verwoest waarna het huidige Westkapelle is ontstaan;

Zegels uit de 16e een 17e eeuw lijken niet direct op het uiteindelijke wapen. Het zegel uit de 16e eeuw toont een gesloten stadspoort met daarop drie torens, boven elke toren staat één ster. Het 17e-eeuwse zegel toont een stadspoort met drie openingen. Boven de openingen een puntdak met daarop een kruis.