Warczewiczella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Warczewiczella
Warscewiczella discolor
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Cymbidieae
Subtribus:Zygopetalinae
Geslacht
Warczewiczella
Rchb.f. (1852)
Typesoort
Warczewiczella discolor (Lindl.) Rchb.f. (1852)
Warczewiczella discolor
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Warczewiczella op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Warczewiczella (ook wel Warscewiczella en Warszewiczella) is een geslacht van Orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae, afgescheiden van het geslacht Chondrorhyncha.

Het zijn kleine epifytische planten van tropische regenwouden uit Midden- en Zuid-Amerika, met in verhouding grote bloemen voorzien van een opvallende callus op de bloemlip en naar achter teruggeslagen kelkbladen.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De botanische naam Warczewiczella is vernoemd naar Józef Warszewicz Ritter von Rawicz (1812-1866), een Pools botanicus. De drie orthografische varianten op de schrijfwijze, Warczewiczella (de meest gebruikte), Warscewiczella en Warszewiczella zijn om onbekende reden door Reichenbach zelf geïntroduceerd, terwijl enkel de laatste een correcte latinisering van de naam 'Warszewicz' is.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

W. amazonica, habitus

Warczewiczella zijn kleine epifytische planten met een sympodiale groei, zonder pseudobulben, met twee rijen elkaar overlappende, waaiervormige geplaatste lijnvormige tot lancetvormige bladeren, en één okselstandige, opstaande of overhangende, eenbloemige bloeistengel.

De bloemen zijn relatief groot, meestal wit en paars gekleurd, met teruggebogen en opgerolde kelkbladen, die soms een vals spoor vormen. De half-buisvormige bloemlip omvat het gynostemium en draagt aan de basis een dik, gegroefd callus met enkele tot verscheidene richels. Het gynostemium is spoelvormig, ongevleugeld of met kleine vleugels, met een korte, getande voet, een spleetvormige stempel, een tandvormig rostellum en vier gelijkvormige pollinia verbonden met een schildvormig viscidium.

Habitat en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Warczewiczella-soorten groeien in bomen in vochtige tropische laaglandregenwouden uit het Amazonestroomgebied en lagere montane regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, voornamelijk in Brazilië, Suriname, Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Costa Rica, Cuba, Honduras en Panama.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Warczewiczella werd in het verleden door o.a. Schultes & Garay in 1959 samengevoegd met het zustergeslacht Cochleanthes, maar DNA-onderzoek uit 2005 door Whitten et al. steunt het apart houden van beide geslachten[1], weliswaar zonder de soort W. picta, die bij het geslacht Stenotyla wordt gevoegd.

Het geslacht omvat daardoor 11 soorten. De typesoort is Warczewiczella discolor.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]