Warmenhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Warmenhuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Warmenhuizen
(Details)
Warmenhuizen
Warmenhuizen
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Schagen Schagen
Coördinaten 52° 43′ NB, 4° 44′ OL
Algemeen
Inwoners (2016) 5.550
Detailkaart
Locatie in de gemeente Harenkarspel
Locatie in de gemeente Harenkarspel
Foto's
Katholieke kerk in Warmenhuizen
Katholieke kerk in Warmenhuizen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Warmenhuizen is een dorp in de gemeente Schagen, in de provincie Noord-Holland.

Het is van oorsprong een agrarisch dorp, na 1970 kwam er veel nieuwbouw waar vooral forensen wonen. Warmenhuizen was tot 1990 een zelfstandige gemeente. Tussen 1990 en 2013 lag het dorp in de gemeente Harenkarspel, deze is samen met Zijpe en Schagen samen gegaan tot de nieuwe gemeente Schagen. Het dorp kende in 2005 ongeveer 5608 inwoners. De regionale bijnaam van Warmenhuizen en Tuitjenhorn is Warmetuut. In het West-Friese dialect spreekt men van Warmehui'ze en Wermehúze.

Geschiedenis[bewerken]

Warmenhuizen zou in 745 gesticht zijn door Radboud II met de aanleg van de eerste terpen in het gebied. Het is wel bekend dat het grondgebied op een bepaald moment onder de Graven van Holland vielen. Dit tot zeker 1254. Samen met de plaats Harenkarspel, het tegenwoordige Kerkbuurt, komt het dorp in 1256 in het bezit van het de Heren van Egmont.

De laatste graaf van dit huis die het dorp in bezit had, was Lamoraal van Egmont. Zijn weduwe Sabina van Beieren kreeg het gebied waarin het dorp ligt uiteindelijk in 1576 in haar bezit doordat de Graaf in 1568 werd onthoofd. Haar zoon Filips erfde het gebied maar nadat deze de zijde van de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog koos, verloor hij al zijn goederen, waaronder het gebied waarin Warmenhuizen was gelegen. In 1590, na het overlijden van Filips, kreeg een familielid, Lamoraal van Egmont II de goederen in 1593 terug maar wel met de voorwaarde dat hij zich in Frankrijk moest vestigen. Deze kon echter het gebied niet lang behouden omdat hij in ernstige geldproblemen zat. Zijn goederen werden verkocht aan de Staten van Holland en West-Friesland en die verkochten in 1607 de dan 'hoge heerlijkheid Warmenhuizen, Schoorldam en Krabbendam' voor 10.050.- gulden aan de heren Gybels en Van der Elburch.

Bouwwerken[bewerken]

De basis voor de (Hervormde) Oude Ursulakerk in Warmenhuizen werd gelegd in de 13de eeuw. Dit is goed te zien aan de westgevel, omdat die opgetrokken is uit zogeheten kloostermoppen. Tegen deze westmuur is de huidige toren gebouwd, waarschijnlijk daterend uit de 14de eeuw. In de loop der eeuwen zijn zowel het schip in 1500 als de toren diverse malen uitgebreid. De klok in de toren is afkomstig uit de in 1779 ingestorte toren van Schoorl. In de kerk worden naast kerkdiensten ook exposities en concerten gehouden.

Ook heeft Warmenhuizen een rooms-katholieke kerk, de Ursulakerk die in 1872 gebouwd werd in neoromaanse stijl door architect Theo Asseler.

Verder kent het dorp nog een oude herberg, de Moriaan, met een eerste vermelding in 1572. Het is thans een restaurant.

In het buitengebied van Warmenhuizen, nabij de buurtschap Huiskebuurt, staat er aan de Molenweg, een poldermolen. Deze molen met een eikenhouten achtkant heet De Grebmolen en dateert van 1875.

Sport[bewerken]

Het dorp is regionaal en landelijk bekend vanwege de vele sporters. Onder anderen Steven Rooks, winnaar van de bolletjestrui in de Tour de France van 1988, woonde destijds in Warmenhuizen.

Carnaval[bewerken]

Door de geografische ligging wordt carnaval hier in mindere mate gevierd dan in zuidelijker gelegen provincies. Desondanks heeft Warmenhuizen toch een andere naam in de carnavalstijd, namelijk de Bessenburcht. Alle carnavalsactiviteiten staan onder de leiding van de groep De Bessenpappers.

Bekende mensen uit Warmenhuizen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]