Wasberen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wasberen
Fossiel voorkomen: Vroeg-Mioceen[1]heden
Wasbeer (Procyon lotor)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Superfamilie:Musteloidea
Familie
Procyonidae
Gray, 1825
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wasberen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De wasberen (Procyonidae) vormen een familie van zoogdieren uit de orde der roofdieren (Carnivora). De familie omvat zestien soorten, verdeeld over zes geslachten in twee onderfamilies. Voorheen werd ook de kleine panda tot deze familie gerekend, maar veel wetenschappers geven hem een eigen familie, kleine panda's (Ailuridae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Alle wasberen zijn middelgrote dieren met een lang, slank lichaam en een lange staart. De kop is vrij rond en de oren zijn klein tot middelgroot. Kleine beren zijn zoolgangers, de achterpoten zijn meestal wat langer dan de voorpoten en de vijf tenen zijn voorzien van sterke nagels. Met de "handen" van de voorpoten kunnen kleine beren allerlei ingewikkelde bewegingen maken. De kleine beren zijn alleseters en hun tanden zijn aangepast aan een verschillend dieet.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn goede klimmers en de meeste soorten zijn nachtactief.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Wasberen bewonen een groot aantal leefgebieden, waaronder wetlands, laaglandwouden, bergbossen en cultuurland. Alle soorten leven van nature op het Amerikaanse continent. De wasbeer leeft sinds de twintigste eeuw ook in Europa, nadat enkele exemplaren uit pelsfokkerijen waren ontsnapt.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]