Waterbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aquabubbles op het water

De waterbal, ook wel Aquabubble[1] genoemd, is een grote opblaasbare bal waarin iemand plaats kan nemen om vervolgens over het water te lopen. De waterbal is ontstaan in het jaar 1985, toen hij door de Beach Boys gebruikt werd in de videoclip bij het nummer "Getcha Back".[2]

De waterbal is te vergelijken met de zorb maar is enkelwandig en meer geschikt om over het water te lopen dan om van een heuvel af te rollen. De doorsnede van de bal is meestal ongeveer twee meter. Hij weegt zo'n 15 kg en kan met een goede blower in een halve minuut worden opgeblazen. Een waterdichte duikersrits verleent er toegang toe. De bal kan maximaal een gewicht tussen de 90 en 120 kg dragen.

Er bestaan diverse modellen die licht van elkaar kunnen afwijken:

  • Sommige hebben een extra plastic flap aan de binnen- of buitenkant van de rits.
  • Ze kunnen uit gekleurd plastic bestaan.
  • De formaten kunnen verschillen.
  • De handgrepen aan de buitenkant voor de begeleider kunnen variëren in vorm.
  • De manier waarop de bal opgeblazen moet worden kan variëren.

Waterballen zijn tegenwoordig gemaakt van een mix van pvc en TPU of bestaan volledig uit TPU. Ze worden vaak vervaardigd in China en Turkije.

Gebruik[bewerken]

De waterballen worden veel gebruikt bij evenementen op en langs het water en zijn in (openlucht)zwembaden te vinden. Sinds 2011 zijn ze ook vaak op grote of middelgrote kermissen te vinden.

Nadat een persoon in de waterbal gestapt is via de openstaande rits, ritst de begeleider deze voor driekwart dicht en blaast men er met een compressor ongeveer 5000 liter lucht in. Dit duurt vaak minder dan een minuut. Daarna wordt de luchtslang eruit gehaald en kan de rits volledig dicht. Wanneer de bal volledig opgeblazen is, kan de persoon ermee over het water lopen, koprollen maken en andere capriolen uithalen. Soms stappen meerdere personen in een waterbal, wat wel meer risico vormt en bovendien niet altijd toegestaan is.

Men kan ongeveer een half uur in de bal blijven. Voor de veiligheid en de goede doorstroming van deelnemers houdt men tijdens een evenement vaak vijf tot tien minuten aan, wat meestal als voldoende wordt ervaren. De bal is voorzien van een touw dat in verbinding staat met de kade, waardoor afdrijven voorkomen wordt. Een begeleider op de kade houdt de bal in de gaten en trekt deze terug indien de inzittende dat met vooraf afgesproken gebaren wenst of als zijn tijd om is.

Er kunnen wedstrijden gehouden worden waarbij men met de waterbal een parcours loopt over het water, soms samen met andere ballen. Ook worden waterballen regelmatig gebruikt voor crowdsurfing, waarbij een zanger tijdens een popconcert voortbewogen wordt over de handen van het publiek. Dit werd voor het eerst toegepast door The Flaming Lips.