Waterbasketbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Doelpoging tijdens het waterbasketbal

Waterbasketbal is de eerste teamsport in het water voor mensen met een beperking. Het is een combinatie van waterpolo, korfbal en basketbal maar het heeft een eigen karakter. Het spel kan gespeeld worden wanneer twee drijvende waterbaskets op enigerlei wijze op de zwembadvloer verankerd worden. Deze bestaan elk uit één drijver, een ring met netje en vier staanders. Het materiaal is speciaal ontworpen voor deze sport.

Doelgroep[bewerken]

Iedereen met een lichamelijke beperking die kan zwemmen, kan deelnemen aan deze sport. Mannen en vrouwen kunnen deelnemen in een gemengd team. Er wordt geen onderscheid gemaakt in beperkingen, leeftijd en geslacht. Deze teamsport is geschikt voor jong en oud.

Sportvormen[bewerken]

Het officiële wedstrijdwaterbasketbal wordt in het diepe zwembassin beoefend door twee teams van elk 5 personen. Het water moet minimaal 1.80 meter diep zijn. Recreatief kan het waterbasketbal ook in het ondiepe water worden gespeeld.

KNZB kent een regionale waterbasketbalcompetitie, waaraan alle verenigingen deelnemen uit de desbetreffende regio (Noord,Oost en Zuid). De indeling hiervoor vindt plaats op basis van speelsterkte. De competitie wordt gespeeld op een aantal toernooidagen. Per toernooi zijn punten te verdienen die verwerkt worden in een totaalklassement.
De twee beste teams uit elke regio, de kampioen van het vorige jaar en het organiserend team zullen uitkomen op het Nederlands kampioenschap.

Aanpassingen[bewerken]

Het waterbasketbal kent een eigen spelreglement. Hierdoor heeft het zich ontwikkeld tot een volwaardige tak van sport. Doel van het spel is de bal in de drijvende basket van de tegenstander te werpen en daarbij te verhinderen dat die tegenpartij een punt scoort. De spelregels zijn ondergebracht in een handboek waterbasketbal, evenals informatie over de geschiedenis, techniek, tactiek en oefenvormen. Het was voorheen te bestellen bij het bondsbureau van NebasNsg.

Inmiddels is het waterbasketbal overgegaan naar de KNZB.

Wat is er voor nodig?[bewerken]

Waterbasketbal wordt gespeeld in een zwembad met een lengte van 12,5 tot 15 meter en een breedte van 6 tot 8 meter. Aan beide zijden van het bassin liggen twee goed aan de bodem verankerde waterbaskets. Deze waterbaskets bestaan uit een drijver met daarop een basketbalring met netje. Er wordt gespeeld met een dames waterpolobal.

Waterbasketbal in Nederland[bewerken]

Eind jaren 70 zijn een bestuurslid en een vrijwilliger van gSv Roden Vereniging voor aangepast sporten, Cees Kuiper en Auke de Vries, bezig geweest om het waterbasketbal als een collectieve sport voor gehandicapten van de grond te krijgen. Mede dankzij de Rotaryclub Roden-Leek is er op 16 oktober 1982 is in Roden een Nationaal toernooi gehouden waaraan 22 teams deelnamen. In 1986 is het eerste NK gespeeld in Roden. Het spel is de afgelopen jaren sneller en dynamischer geworden, jammer genoeg zijn niet alle regio’s meer vertegenwoordigd met verenigingen. Met ingang van 2011 is het waterbasketbal over gegaan van Gehandicapten Sport Nederland (GSN, voorheen NebasNsg) naar de KNZB.

De KNZB zorgt door middel van een taakgroep voor de wedstrijden per regionale competitie, samen met de organiserende vereniging zorgen zij jaarlijks voor het NK. Tijdens het NK spelen de twee beste ploegen van Noord, Zuid en Oost, aangevuld met de winnaar van vorig NK en de organiserende vereniging.

Organisatorische integratie[bewerken]

Organisatorische integratie is het organisatorisch inbedden van een tak van sport voor mensen met een beperking bij de reguliere sportbond. Per 2011 is het waterbasketbal onderdeel van het KNZB geworden. Daarmee lijkt de kans zeer groot dat de sport meer bekendheid kan krijgen en vooral breder in Nederland gespeeld zal worden

Omdat waterbasketbal in Nederland is uitgevonden en ontwikkeld, is Nederland op dit moment nog een van de weinige landen waar deze sport wordt beoefend. In andere landen zijn wel varianten van het spel actief, dit als sport voor valide spelers.

Waterbasketbal is geen sport op de Paralympische Spelen en er is dan ook geen internationale competitie.

Externe links[bewerken]