Waterbed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Softside Waterbed 160x200 cm
Waterbed met afzonderlijk te verwarmen compartimenten

Een waterbed is een bed waarvan de matras bestaat uit een met water gevulde kunststof zak. Waterbedden werden in de negentiende eeuw al gebruikt. Uitvinder is de Schot Neil Arnott in 1832. Zijn vinding werd gebruikt om doorliggen van patiënten te voorkomen tijdens langdurige bedlegerigheid. Waterbedden werden in Nederland bij de gewone consument pas populair in de laatste decennia van de twintigste eeuw.

Een waterbed heeft een met water gevulde matras, dat een goede en gelijkmatige ondersteuning van het lichaam geeft. Men heeft het gevoel te zweven. De matras moet zeer zorgvuldig gevuld worden, want luchtbellen geven storend geklots. Ook na correct afvullen ontstaan na verloop van tijd luchtbellen zolang het water niet vrij is van algen en bacteriën. Aan het water wordt na het vullen een ontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld benzalkoniumchloride) toegevoegd voor het doden van algen en bacteriën.

De watermatras moet verwarmd worden omdat het water anders het lichaam van de slaper te veel afkoelt. De keuze van de juiste temperatuur verhoogt het comfort van een waterbed. Aangezien het gewicht van zo'n met water gevulde matras oploopt van 300 tot 800 kilo kan een waterbed alleen op een stevig dragende ondergrond geplaatst worden.

Tweepersoonswaterbedden kunnen zijn voorzien van gescheiden compartimenten. Dit is nodig als de twee slapers veel in gewicht verschillen, een verschillende watertemperatuur op prijs stellen, of andere eisen stellen aan de ligging. Bij het vullen van de watermatras is het zaak de matras zover te vullen dat bij liggen het lichaam nergens de bodem raakt. Te ver vullen van de waterzak heeft tot gevolg dat de slaper niet 'in' het water drijft maar op het gespannen vinyl ligt, vergelijkbaar met een luchtbed.

Moderne waterbedden zijn doorgaans van het 'softside' type; in plaats van een houten 'bak' met harde rand wordt een schuimrubber rand rondom toegepast. Het geheel wordt vervolgens overtrokken met een afritsbare bekleding.

Stabilisatie[bewerken]

Er is een keuze uit ongestabiliseerde, waarin het water volledige bewegingsvrijheid heeft, tot en met volledig gestabiliseerde waterbedden, waarin men al na een seconde stil ligt. Hiervoor zijn binnenin de matras maatregelen genomen, zoals compartimenteren met cilinders of kamers, een 'hydraulische systeem' of met speciale fibermatten, het zogenoemde 'floating systeem'.

Gebruik in de zorg[bewerken]

Een groot waterbed in een snoezelruimte voor verstandelijk gehandicapten.

Gestabiliseerde waterbedden worden, net als bij de originele vinding van Arnott, in ziekenhuizen en zorginstellingen gebruikt voor patiënten die langdurig moeten liggen om doorliggen zo veel mogelijk te voorkomen.

Daarnaast zijn waterbedden vaak een basisonderdeel van snoezelruimtes.

Bronnen, noten en/of referenties