Watergeus (schip, 1929)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Watergeus)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de krijgslieden uit de Tachtigjarige Oorlog, zie Watergeuzen.
Watergeus
MS Watergeus op het droge.
MS Watergeus op het droge.
Geschiedenis
Werf Scheepswerf Apol
Tewaterlating 7 augustus 1929
Gedoopt Jantje
In de vaart genomen 1 oktober 1929
Omgedoopt 1956 Johanna, Olivier, Watergeus
Status Woonboot
Eigenaren
Eigenaar H. Sannema, 1956 G.H. Lever, 1992 tot begin 2001 J.M. Hamelink Doelder
Algemene kenmerken
Type Watertankboot, 2006 woonboot
Lengte 27 meter, 1961 39,98 m
Voortstuwing en vermogen 2 cilinder Cimax ruweoliemotor
ENI-nummer 02201241
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Watergeus is een voormalige watertankboot die geruime tijd de bevoorrading van water op de binnenvaart rond Terneuzen voorzag. Het schip is vernoemd naar de koningsgezinde watergeuzen die in de 16de eeuw aan de zijde van Willem van Oranje meevochten tegen de Spanjaarden.

Bouw van het schip[bewerken]

Het schip werd in 1929 gebouwd bij Scheepswerf Apol te Wirdum, Groningen onder de naam Jantje voor reder H. Sannema. Ze was 27 meter lang en met een 2 cilinder Cimax ruweoliemotor uitgerust.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het schip zwaar beschadigd. Hieronder het rapport opgesteld door de scheepvaartkundigen van Groningen:

"Ondergeteekende T. Tammes, scheepvaartkundig expert te Groningen als deskundige benoemd, door de Vereen. 'Oranje' Afd. 'Varia' te Groningen in opdracht van H.H. Gemachtigden der Regering firma Jan ter Meulen & Co. Amster­dam, in overleg met den bijzonder gemachtigde, den Heer T.L. Melema, te Groningen, teneinde de schade op te nemen, te begrooten en vast te stellen aan het motorschip 'JANTJE' ontstaan door oorlogshandelingen op 15 april 1945 Eems­kanaal Groningen; verklaart dat hij zich ingevolge deze opdracht op 18 Juli 1945 aan boord van genoemd schip heeft be­geven, toen liggende Eemskanaal Groningen; door den schipper werd de volgende verklaring afgelegd; Ik lag met mijn schip Eemskanaal Groningen, en was beladen met ontplofbaarstoffen. Ammunitie. Ik was zelf niet aan boord, na de be­vrijding werd ik nog niet toe gelaten, den 29 april mocht ik weder aan boord gaan, en bleek dat de 'JANTJE' zwaar be­schoten was. Na aan boord een nauwkeurig onderzoek te hebben ingesteld werd de schade door ondergetekende, met inachtneming van de richtlijnen, van den Alg, Gemachtigde voor de Wederopbouw en Bouwnijverheid, afd. Vaartuigen te Rotterdam begroot en vastgesteld op f 3225,50.

Aldus naar beste weten en kunnen opgemaakt te Groningen, 19 Juli 1945. T. Tammes:

Naoorlogse geschiedenis[bewerken]

In 1951 werd de houten mast van het schip verwijderd en G.H. Lever kocht het schip in 1956 en herdoopte haar in Johanna. In 1961 werd ze verlengd tot 39.98 meter.

Watertankboot en erna[bewerken]

MS Watergeus te Sluiskil

Vanaf 1992 tot begin 2001 fungeerde ze als watertankboot. Ze was toen eigendom van J.M. Hamelink Doelder uit Terneuzen. Ze voer eerst onder de naam Olivier en later onder de naam 'Watergeus', dewelke ze nog steeds draagt.

In 2003 werd het schip verkocht aan een Engelsman die plannen had het schip om te bouwen tot zeilboot/winkelschip. Het schip zou openen in Londen, doch financiële redenen hielden het nooit afgewerkte project in Nederland.

Sedert begin 2006 doet het schip dienst als woonboot. Zij is één van de weinige schepen gebouwd bij Apol die nog bestaat. Het schip staat eveneens op de lijst van de te klasseren schepen in België.