Waterintoxicatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Waterintoxicatie
Coderingen
ICD-10 E87.7
ICD-9 276.69
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Waterintoxicatie, watervergiftiging of hyponatriëmie ontstaat wanneer een teveel aan water en te weinig elektrolyten worden ingenomen.

De elektrolytenconcentratie van het extracellulaire vocht neemt dan te lage waarden aan, met als gevolg dat er te veel water de cellen binnendringt (door osmose) of dat er te veel kalium de cellen verlaat (door diffusie).

Waterintoxicatie wordt vaak onderschat omdat men niet gelooft dat ook water in grotere hoeveelheden giftig kan zijn. In 2005 raakte een Groningse student buiten bewustzijn na het drinken van een grote hoeveelheid water tijdens een ontgroening, waarna hij anderhalve dag op de intensieve zorg heeft gelegen.[1] In 2007 overleed een Amerikaanse vrouw doordat ze had meegedaan aan een wedstrijd waarbij het erom ging zo veel mogelijk te drinken zonder te plassen.[2] In 2008 liep een Britse vrouw hersenbeschadiging op als gevolg van een waterkuur omdat haar alternatieve therapeut haar verslechterende toestand negeerde in de veronderstelling dat dit een normaal onderdeel was van het genezingsproces.[3] In 2013 kwam een 20-jarige Nederlandse studente te overlijden als gevolg van watervergiftiging nadat ze een grote hoeveelheid water had gedronken na het innemen van MDMA-poeder, een drug.[4]

Oorzaken[bewerken]

Bij zuigelingen met diarree bestaat het gevaar voor een waterintoxicatie wanneer zij worden behandeld met wateroplossingen waarin te weinig elektrolyten zitten. Vaak ook komt waterintoxicatie voor bij psychiatrische patiënten die de neiging hebben om abnormaal grote hoeveelheden water te drinken, zoals bijvoorbeeld bij sommige anorexia nervosa-patiënten.

Gevolgen[bewerken]

De gevolgen zijn spierkrampen, een verlaagde bloeddruk en een gevoel van slapte. In een verder stadium kan het leiden tot een coma en zelfs tot de dood doordat de ademhaling onderdrukt wordt en uiteindelijk stilvalt.

Zie ook[bewerken]