Waterjuffers (familie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Waterjuffers
Watersnuffel (Enallagma cyathigerum)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Odonata (Libellen)
Onderorde:Zygoptera (Juffers)
Superfamilie:Coenagrionoidea
Familie
Coenagrionidae
Kirby, 1890
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Waterjuffers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De waterjuffers (Coenagrionidae) zijn de soortenrijkste familie van de juffers (Zygoptera), een van de twee onderordes van de libellen (Odonata). In totaal zijn er 101 geslachten met 1143 verschillende soorten beschreven. In België en Nederland alleen al komen er vijftien soorten waterjuffers voor, ofwel een vierde van alle inheemse libellensoorten.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De volwassen dieren (imagines) van de waterjuffers zijn typische juffers, met een lang, dun achterlijf, voor- en achtervleugels gelijk van vorm en in rust opgevouwen boven het achterlijf, en wijd uiteen staande ogen. Verder hebben ze praktisch allemaal een zwarte tekening op het achterlijf, die zelfs binnen de soort zeer variabel kan zijn. Ze hebben een vleugelspanwijdte tussen 2 en 4,5 cm. Vooral de soorten binnen het geslacht waterjuffer (Coenagrion) zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Subtiele verschillen in de vorm van het halsschild en de tekening op het achterlijf maken herkenning mogelijk.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Waterjuffers zetten over het algemeen hun eieren af in waterplanten, waarbij sommige soorten zelfs onder water afdalen. De larven van de waterjuffers hebben de typische bouw van jufferlarven. Ze kunnen van andere onderscheiden worden door de bouw van de antennes en de staartlamellen, die meestal in twee delen verdeeld zijn. De larven jagen ook in de watervegetatie.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Vertegenwoordigers van deze familie komen wereldwijd voor in gematigde streken in vijvers, venen, beken, zelfs in brak water.

Geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

Soorten in Nederland en/of België[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]