Waterkoeler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Watercooler Wikinews.jpg

Een waterkoeler is een elektrisch apparaat dat gekoeld drinkwater kan verstrekken. Sommige modellen geven ook water op kamertemperatuur, heet water of koolzuurhoudend water. Waterkoelers zijn vaak te vinden in kantoorgebouwen.

Waterkoelers[bewerken]

De eerste waterkoelers die in Nederland werden geïntroduceerd waren flessenwaterkoelers. Ze kwamen begin jaren negentig uit de Verenigde Staten waar waterkoelers al jarenlang veel gebruikt worden. Sinds de introductie van de flessenkoeler is de waterkoelerbranche flink gegroeid. Dit geldt ook voor de technologische ontwikkelingen in die branche.

Een waterkoeler op kantoor betekent dat werknemers de beschikking hebben over koud water. De bediening van het tapapparaat is net zo simpel als het vullen van een glas of flesje bij een waterkraan.

Typen waterkoelers[bewerken]

Er zijn twee typen waterkoelers verkrijgbaar: flessenwaterkoelers en leidingwaterkoelers.

De voordelen van flessenwaterkoeler(s) zijn:

  • Keuze mogelijk tussen met omgekeerde osmose bereid water en bronwater
  • De waterkoeler kan overal geplaatst worden waar een stopcontact is.

De voordelen van leidingwaterkoeler(s) zijn:

  • Ongelimiteerd verbruik van water
  • Vaste kosten ongeacht het verbruik
  • Het water wordt per gewone waterleiding aangeleverd.

Techniek[bewerken]

Waterleidingkoelers kunnen beschikken over drie verschillende waterbehandelingstechnieken die elk hun voor- en nadelen hebben.

  • Bij waterkoelers met omgekeerde osmose gaat leidingwater door diverse filters waarna het onder hoge druk door een membraan wordt geperst. Het voordeel is dat het leidingwater nog eens extra gezuiverd wordt. Het nadeel is de grote verspilling van drinkwater. Er is ± 8 liter nodig om ± 1 liter RO water te maken. De andere 7 liter verdwijnt in het riool.
  • Bij ‘reservoir’ waterleidingkoelers wordt het leidingwater gefilterd door één of meerdere filter(s) waarna het wordt opgeslagen in een kunststof of roestvast staal reservoir. Het voordeel is dat waterleidingkoelers met een reservoir net als tapkranen op de leiding een grote tapcapaciteit hebben. Het nadeel is dat het reservoir geen 100% gesloten systeem is waardoor er in het reservoir kans is op vervuiling en bacteriëngroei. Dit nadeel wordt vaak verholpen door de zogenaamde UV in-tank techniek. Hierdoor worden nagenoeg alle bacteriën (99,99%) gedood door UV-straling en blijven alle mineralen behouden. Nadeel is echter het hoge elektriciteitsverbruik en de extra kosten vanwege de periodieke vervanging van UV-lamp(en).
  • Bij ‘direct chill’ waterleidingkoelers gaat het leidingwater door een afgesloten leiding (spiraal) die wordt gekoeld door een ‘ijsbank’. Voordeel hiervan is dat door de gesloten techniek er geen kans op bacteriëngroei is en dat de waterkoelers relatief goedkoop zijn in gebruik. Nadeel is dat waterleidingkoelers met een ‘direct chill’ een kleinere tapcapaciteit hebben.

AWCN[bewerken]

De Associatie Watercoolers Nederland (AWCN) behartigt als de belangen van de aangesloten producenten en distributeurs van water en waterkoelers.

De activiteiten van de AWCN zijn samen te vatten in twee begrippen: collectieve belangenbehartiging en ledenservice. De individuele ledenservice van de AWCN omvat het verstrekken van informatie, advies en bemiddeling aan de leden. De AWCN adviseert haar leden onder andere over zaken als de verbruiksbelasting, arbeidsrecht, verpakkingenbelasting en warenwettelijke aangelegenheden. De collectieve belangenbehartiging omvat onder andere de ontwikkeling van een arbocatalogus, de verzorging van audits en trainingen, de Code of Practice, de lobby verbruiksbelasting, publicatie van een tilinstructie en de ontwikkeling van een crisismanagementplan.


De AWCN waarborgt de kwaliteit van de bedrijfstak door middel van gedragscodes en kwaliteitsrichtlijnen. Leden onderschrijven de gedragscode en worden jaarlijks door de KIWA geauditeerd.

Externe links[bewerken]