Waterkoker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een waterkoker
Binnenkant van een waterkoker met veel kalkaanslag.

Een waterkoker is een elektrisch apparaat waarmee water verwarmd kan worden tot het kookpunt.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Waterkokers bestaan voornamelijk uit een reservoir voor water, een handvat, een schakelaar, een verwarmingselement en een snoer met een stekker.

Onder in het reservoir bevindt zich een verwarmingselement waarmee het water verwarmd wordt als de schakelaar wordt aangezet. Bovenin (vaak verborgen in het handvat) zit een constructie met een bimetaal die de waterkoker uitschakelt zodra er stoom bij komt. Wanneer het deksel opengelaten wordt, kan de stoom soms niet goed bij het bimetaal komen en kan de waterkoker aan blijven staan.

Verder zit er onderin vaak nog een bimetaalschakelaar die voorkomt dat het verwarmingselement zou doorbranden als het aangezet wordt zonder of met te weinig water in het reservoir, een zogenaamde droogkookbeveiliging.

Onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Een waterkoker met een dompelaar als verwarmingselement zal na verloop van tijd veel kalk op het verwarmingselement krijgen. Dit kan simpel worden verwijderd door de waterkoker te vullen met verdunde natuurazijn. Na een paar minuten is de kalk in de azijn opgelost. Deze azijn kan vele malen worden hergebruikt als ontkalker, wanneer deze onverdund wordt gebruikt.

Het merendeel van alle spiraalelementen heeft een buisvormige behuizing van verchroomd koper. De natuurazijn tast het chroom aan waardoor deeltjes chroom en koper in het kookwater terecht kunnen komen. Een waterkoker met een roestvaststalen waterreservoir waar de spiraal zich onder de bodem bevindt (in plaats van in het reservoir) heeft hier geen last van.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de waterkoker is verbonden met die van vroege ijzer en koperen ketels, die oorspronkelijk werden gebruikt voor het koken. Ketels voor het koken uiteindelijk uitgegroeid tot thee waterkokers, die verschillende vormen in verschillende landen heeft. De elegante Russische Samowar, gemaakt van metaal, wordt gedacht is ontstaan in Perzië. In Engeland werd zilveren waterkokers onderdeel van de traditie van Engelse thee tijdens de jaren 1700s. Tot op dit punt, ketels nog steeds boven een vuur werden geplaatst, en deze praktijk voortgezet tot het einde van de 19e eeuw, toen begon het gezwoeg van kokend water dramatisch te veranderen.

Eerste elektrische waterkoker[bewerken | brontekst bewerken]

  • De timmerman Electric Company van Chicago introduceerde haar eerste elektrische waterkoker in 1891. Het had een verwarmingselement in een apart compartiment onder het water. Datzelfde jaar, ontwikkelde een Britse uitvinder, R.E.B. Crompton van Crompton en bedrijf in het Verenigd Koninkrijk, een hitte radiator concept voor de waterkoker. Als de timmerman Electric Company tentoongesteld zijn waterkoker bij de Chicago World's Fair in 1893, werd het bedrijf Crompton van hitte radiator concept opgenomen.

Ingebouwde verwarming[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1922 introduceerde het Swan-bedrijf de eerste elektrische waterkoker met een ingebouwde verwarmingselement. Het verwarmingselement is ingekapseld in een metalen buis, die gevestigd was in de kamer van de water van de ketel. Dit ontwerp groeide in populariteit in de daaropvolgende jaren. Tijdens de jaren 1930 werden metalen waterkokers met bakeliet handgrepen en deksels de mode. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, metaal groeide uit tot in het kort aanbod en keramische waterkokers nam de plaats van de metalen modellen van voorgaande jaren.

Eerste automatische waterkoker[bewerken | brontekst bewerken]

  • Krediet voor het maken van de eerste automatische waterkoker gaat naar Russell Hobbs, een bedrijf opgericht in het Verenigd Koninkrijk in de vroege jaren 1950 door William Russell (1920-2006) en Peter Hobbs (1916-2008). Voorafgaand aan deze, misschien elektrische waterkokers kook droog als zonder toezicht, of elektrische schokken veroorzaken. In de automatische waterkoker eerste vervaardigd door Russell Hobbs in 1955, struikelde een bimetallic strook de ketel "uit"-schakelaar toen stoom werd gedwongen door de opening in de deksel aan de strip.

Uitvinders[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het is interessant op te merken dat uitvinders doorheen de jaren zijn blijven maken van verbeteringen aan de ketel. In 1923 uitgevonden Arthur L. Large van het Verenigd Koninkrijk de ketel de eerste volledig onderdompelbaar warmte weerstand. Een kettlemaker, genaamd Walter H. Bullpitt uitgevonden in de vroege jaren 1930, de veiligheidsklep waterkoker. De Britse uitvinder en ondernemer John C. Taylor gemaakt en geperfectioneerd de ketel thermostaat, die ervoor zorgt dat de ketel wordt uitgeschakeld nadat het water wordt gekookt. Taylor's bedrijf, Castletown thermostaten (later omgedoopt tot Strix Ltd.,), verkocht honderden miljoenen van deze apparaten. Vóór de ketel thermostaat, een octrooiaanvraag in Wisconsin door vrouwelijke uitvinders Louisa en Agide Beaudette opgenomen een illustratie van hun "verbetering van de covers van de ketel."
Zie de categorie Kettles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.