Waterland-Oudeman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Waterland-Oudeman
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Waterland-Oudeman
Waterland-Oudeman
Waterland-Oudeman
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Sint-Laureins Sint-Laureins
Coördinaten 51° 17′ NB, 3° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9,01 km²
Inwoners (01/01/2008) 458
(51 inw./km²)
Overig
Postcode 9988
Detailkaart
Sint-LaureinsSint-MargrieteSint-Jan-in-EremoWaterland-OudemanWatervlietBoekhouteEekloAdegemMaldegemKaprijkeLembekeBasseveldeWaterland-OudemanLocation.svg
Over deze afbeelding
Locatie in Sint-Laureins
Portaal  Portaalicoon   België

Waterland-Oudeman is een deelgemeente van de gemeente Sint-Laureins in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen (arrondissement Eeklo). Waterland-Oudeman maakt deel uit van het Meetjesland. Het was een zelfstandige gemeente tot eind 1976. Het heeft een oppervlakte van 9,01 km² en telde op 1 januari 2008 458 inwoners.

Toponymie[bewerken]

De naam Waterland-Oudeman bestaat uit twee delen: "Waterland" en "Oudeman".

Waterland is de naam die stichter Hiëronymus Lauweryn gaf aan de kersverse heerlijkheid. Deze verwijst naar het feit dat het gebied dat voorheen water was door zijn bedijkingen land werd. Na Hiëronymus' overlijden in 1509 nam zijn zoon Matthias de taak als bedijker over. Ter ere van zijn vader noemde hij de nieuwe polder de Oudemanspolder. Waterland-Oudeman is dus een samentrekking van deze twee namen.

Geschiedenis[bewerken]

In de vroege jaren 1500 liet Hieronymus Lauweryn in dit nieuw ingepolderde gebied de heerlijkheid Waterland oprichten. Deze werd afhankelijk van het net heropgerichte Watervliet en moest in handen komen van zijn dochter Babette. Deze overleed jong en zo werd Hieronymus ook de heer van Waterland.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Sint-Niklaaskerk werd gebouwd rond 1670 en in de 18de eeuw werd de eenbeukige kerk hersteld en uitgebreid. De toren dateert van 1850 en de sobere buitenkant staat in contrast met het rococo-interieur. De preekstoel (1711) en de biechtsstoel (1716) is waarschijnlijk van de hand van Bruggeling Hendrik Hagheman.
  • Opvallend sinds 1995 is de beeldengroep "Als de vos de passie preekt; boer pas op uw ganzen". Die werd geplaatst in de Oudemanskreek nabij de Roste Muis. Het werk van Chris Ferket werd gewonnen door de gemeente als eerste uit de reeks "een thuis voor een beeld" in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen, Radio 2 en Imewo.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]