Waterlandplein (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Waterlandplein is het centrale plein en wijkwinkelcentrum van de in Amsterdam-Noord gelegen wijk Waterlandpleinbuurt. Het plein ligt ten noorden van de Werengouw, ten zuiden van de IJdoornlaan, ten westen van de Volendammerweg en ten oosten van de Beverwijkstraat.

Het plein is eind jaren zestig opgeleverd en bestond uit hoogbouw met daaronder winkels en ertussenin lage losse winkelpaviljoens. Het plein is op 30 oktober 1963 door een raadsbesluit vernoemd naar het Waterland ten noorden van Amsterdam. Tussen het plein en de Beverwijkstraat had tot de verbouwing onder meer buslijn 33 zijn eindlus.

In het metroplan 1968 was het hooggelegen eindstation van de oostelijke tak van de Noord-Zuidlijn op het plein voorzien. Het geplande tracé in westelijke richting is nog steeds herkenbaar en onbebouwd.

De afgelopen jaren is het winkelcentrum gerenoveerd waarbij een groot deel werd vervangen door nieuwbouw. Op het nieuwe Waterlandplein werden zes woontorens gebouwd. In de zes woontorens kwamen in totaal 319 woningen (koop, vrije sector en sociale huur) en 300 overdekte parkeerplaatsen. De woontorens dragen de namen van vuurtorens: Noordertoren, IJdoorn, Brandaris, Bornrif, Vuurduin en Stenen Baak. Een aantal flats van Ymere met sociale woningbouw, De Kijkduin, De Leeuw en De Admiraal zijn gerenoveerd.

Het vernieuwde plein heeft de naam Nieuw Waterlandplein gekregen. Tot die tijd was er een noodwinkelcentrum op de voormalige eindlus van buslijn 33 die een eindpunt op de IJdoornlaan kreeg. De eindlus keerde na het verdwijnen hiervan echter niet terug en lijn 33 bleef tot 22 juli 2018 zijn standplaats houden op de IJdoornlaan.

Op het Nieuw Waterlandplein bevindt zich een buurtmoestuin "De Waterlandjes" waar twintig buurtbewoners een stukje tuin hebben geadopteerd. De tuin is in 2019 opgezet met toestemming van de gemeente onder project Buurtgroen 020.

Zie de categorie Waterlandplein, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.