Waterliniepad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waterliniepad
TP2.png
Pad SP 18
Kenmerken
Van Weesp
Naar Werkendam
Lengte 145 km

Het Waterliniepad is een streekpad met een lengte van 145 kilometer van Weesp naar Werkendam, ontwikkeld door Wandelnet in samenwerking met de Commissie Nieuwe Hollandse Waterlinie. (Oorspronkelijk als Themapad 2.) De route is in beide richtingen gemarkeerd met de geel-rode tekens die bij streekpaden gebruikelijk zijn. Hij is in een gidsje beschreven (de beschrijving in noord-zuid richting is "volledig"; de beschrijving in zuid-noord richting "in telegramstijl").

De route volgt zo veel mogelijk het verloop van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het gidsje worden de diverse fortificaties en andere werken die de wandelaar onderweg tegenkomt beschreven. De route loopt door vier provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant.

De route loopt van Weesp via het Naardermeer naar Naarden, via Loenen aan de Vecht, Breukelen naar Utrecht en gaat oostelijk om Utrecht heen via de forten Blauwkapel en Voordorp. Langs Nieuwegein gaat de route naar Culemborg, steekt daar de Lek over en gaat langs Leerdam en Asperen naar Vuren. Bij Gorinchem wordt de Waal overgestoken en via Sleeuwijk wordt Werkendam bereikt.

De route heeft aansluitingen op het openbaar vervoer met de treinstations (aan of op korte afstand van de route) te Weesp, Naarden-Bussum, Breukelen, Utrecht-Overvecht, Utrecht-Lunetten, Culemborg, Leerdam en Gorinchem, en busverbindingen in de overige plaatsen.

Tevens is een aantal kortere rondwandelingen beschreven.

Toekomstige ontwikkelingen[bewerken]

De Stelling van Amsterdam, streekpad 9, zal in 2019 worden samengevoegd met het Waterliniepad; de gehele route zal Waterliniepad gaan heten.

Externe link[bewerken]