Waterliniepad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waterliniepad
Schets van de route
Pad LAW 17
Uitgave Wandelnet
ISBN 978-94-92641-07-6
Kenmerken
Van Volendam
Naar Dordrecht
Lengte 348 km

Het Waterliniepad is een lange-afstand-wandelpad (LAW 17) met een lengte van 350 kilometer van Volendam naar Dordrecht, ontwikkeld door Wandelnet in samenwerking met de Commissie Hollandse Waterlinies. De Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam Het vernieuwde Waterliniepad is dan ook een samenvoeging van twee bestaande Streekpaden, het ‘oude’ Waterliniepad (SP 18) en de Stelling van Amsterdam (SP 9). De route is in beide richtingen gemarkeerd met de wit-rode tekens die bij lange-afstandswandelingen gebruikelijk zijn. Hij is in een gidsje beschreven in beide richtingen.

De route volgt zo veel mogelijk het verloop van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het gidsje worden de diverse fortificaties en andere werken die de wandelaar onderweg tegenkomt beschreven. De route loopt door vijf provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland.

De route loopt van Volendam via Haarlem naar Weesp in een grote bocht om Amsterdam. Vanuit Weesp volgt de route de Nieuwe Hollandse Waterlinie naar Utrecht, Gorinchem om te eindigen in Dordrecht.

De route heeft aansluitingen op het openbaar vervoer met de treinstations (aan of op korte afstand van de route) te Krommenie-Assendelft, Haarlem-Spaarnwoude, Hoofddorp, Weesp, Naarden-Bussum, Maarssen, Culemborg, Leerdam en Dordrecht, en busverbindingen in de overige plaatsen. Een aantal keren wordt een een veerverbinding gebruikt: de wandelaar wordt aangeraden zich van te voren op de hoogte te stellen van vaartijden en eventuele stremmingen.

Afbeeldingen[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]