Waterlot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waterlot bij een berk
Wilgen in Woudrichem gekapt vanwegen Waterlot

Waterloten zijn snelgroeiende twijgen die ontstaan aan een boom of struik als deze opeens de neiging vertoont zijn bladoppervlakte te herstellen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige boomsoorten (bijvoorbeeld linde en kers) hebben een sterker neiging om waterlot aan te maken dan andere.

Zware snoei[bewerken]

Als een boom sterk gesnoeid wordt (meer dan 20% van het bladoppervlak) wordt het evenwicht tussen het wortelgestel en de kroon verstoord. Als er meer wortel is dan kroon reageert de boom hierop door lange stakerige loten te vormen (vaak uit slapende knoppen).

De snoeimethodes die in de fruitteelt worden toegepast zijn meer gericht op een hoge opbrengst dan op de gezondheid van de boom. Doordat de bomen jaarlijks gesnoeid worden ontstaat er veel waterlot (dat ieder jaar weer wordt weggesnoeid). Als een fruitboom niet gesnoeid wordt zal hij nauwelijks waterlot maken.

Achteruitgang conditie[bewerken]

Als een boom 'slecht wordt' uit zich dit vaak in de vorming van waterlot op de stam en de dikste takken onder in de kroon en het afsterven van twijgen boven in de kroon. Hierdoor komt het bladoppervlakte dichter bij de stam. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn dat een deel van de wortels verdwenen is (bv. door graafwerkzaamheden, verandering in de grondwaterspiegel of gebrek aan zuurstof veroorzaakt door bodemverdichting) of dat de boom moeite heeft de voedingstoffen te transporteren omdat de transportkanalen beschadigd zijn door insecten of schimmels.

Plotselinge blootstelling aan licht[bewerken]

Als een boom of struik ineens meer licht beschikbaar heeft zal deze reageren door waterloten te vormen.

Voorkomen of beperken[bewerken]

Manieren om waterlot te voorkomen of te beperken zijn:

  • niet meer dan 20% van de kroon (gemeten in bladoppervlak) ineens wegsnoeien
  • ook aan de wortels snoeien
  • in de zomer op correcte wijze snoeien
  • uitlopende knoppen die waterloten gaan vormen, direct verwijderen (wel goed bijhouden)