Watermantijdperk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Watermantijdperk of Aquariustijdperk is een begrip uit de astrologie. Het is een van de twaalf grote tijdperken die telkens beginnen wanneer het lentepunt een ander sterrenbeeld van de dierenriem binnengaat.

Het lentepunt verschuift retrograde langs de sterrenbeelden van de dierenriem, een verschijnsel dat recessie (van het lentepunt) wordt genoemd. Deze cyclus wordt veroorzaakt door de precessie van de aardas. De aardas maakt elke 26000 jaar een cirkel, waarbij hij elke 2160 jaar – een Kosmische of Platonische maand genoemd – door één van de dierenriemtekens gaat. De volledige cyclus van 25920 jaar noemt men het Kosmisch Grootjaar' of Platonische Wereldjaar'.

Vanuit het sterrenbeeld Vissen gaat het in onze tijd stilaan naar de Waterman. The age of Aquarius zou volgens sommige astrologen gepaard kunnen gaan met grote veranderingen op wereldschaal. De nieuwe cultuur van de Waterman zou samenhangen met scheppende individualiteit. Waterman heerst traditioneel over elektriciteit, computers, luchtvaart, democratie, vrijheid, humaniteit, idealisten, modernisering, astrologie, zenuwaandoeningen, rebellen en opstand, waardoor op elk van deze gebieden veranderingen te verwachten zouden zijn. Andere trefwoorden en ideeën in verband met Waterman zijn non-conformiteit, filantropie, waarachtigheid, doorzettingsvermogen, menselijkheid en besluiteloosheid. Vaak beschouwen astrologen het optreden van veel van deze ontwikkelingen gedurende de laatste eeuwen als een indicatie van de nabijheid van het Aquariustijdperk.

Astrologen zijn het er niet over eens wanneer het Watermantijdperk begint (of is begonnen). Op basis van onderzoek stelt Nicholas Campion (The Book of World Horoscopes) vast dat veruit de meeste publicaties (24) het tijdperk van Aquarius laten beginnen in de 20e eeuw, met de 24e eeuw op de tweede plaats (12 beweringen).