Waternet (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdkantoor Waternet, Amsterdam

Waternet is een Nederlands overheidsbedrijf dat zich bezighoudt met drinkwatervoorziening, riolering en waterbeheer.

Stichting Waternet is op 1 januari 2006 opgericht door de gemeente Amsterdam en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De gemeente Amsterdam heeft de Dienst Waterbeheer en Riolering en het Waterleidingbedrijf Amsterdam in Waternet laten fuseren. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft zijn uitvoeringsorganisatie in Waternet ondergebracht.

Het bestuur van de stichting bestaat uit de Amsterdamse wethouder voor watertaken, de dijkgraaf en een onafhankelijke voorzitter. Algemeen directeur van Waternet is Roelof Kruize.

Drinkwatervoorziening[bewerken | brontekst bewerken]

Drinkwater

Waternet verzorgt de levering van drinkwater aan 1,5 miljoen mensen in de gemeenten Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Weesp, Gooise Meren, Heemstede en aan de luchthaven Schiphol. Het drinkwater wordt uit twee bronnen betrokken:

Zuivering duinwater[bewerken | brontekst bewerken]

Bij waterwinstation ir. C. Biemond in Nieuwegein wordt Rijnwater ingenomen. De inname wordt gestaakt als er gevaarlijke stoffen aangetroffen worden. Het Rijnwater wordt voorgezuiverd door coagulatie onder toevoeging van ijzerchloride en door snelfiltratie in bakken met zand en grind. Het voorgezuiverde water stroomt de duinen in en zakt langzaam in de bodem waar biologische processen voor verdere zuivering zorgen gedurende 60 tot 400 dagen. Het duinwater wordt nagezuiverd door beluchting, snelfiltratie, ozonisatie, koolfiltratie en langzame zandfiltratie.

Zuivering plassenwater[bewerken | brontekst bewerken]

Het kwelwater uit de Bethunepolder wordt gemengd met Rijnwater en na coagulatie ongeveer 100 dagen opgeslagen in de Waterleidingplas waar het een natuurlijk zelfreinigingsproces ondergaat. Het plassenwater wordt na snelfiltratie in bakken met zand en grind nog nagezuiverd door ozonisatie, koolfiltratie en langzame zandfiltratie.

Ontharding[bewerken | brontekst bewerken]

Door toevoeging van natronloog zet het in het water aanwezige kalk zich af op zand waarbij marmerachtige korrels ontstaan. De waterhardheid wordt zo verlaagd tot een constante 7,8 dH[1]. Dit is zacht drinkwater.

Betonnen rioolbuizen
Amsterdamse gracht

Afvalwater[bewerken | brontekst bewerken]

Waternet beheert het 4000 km lange rioolstelsel van de gemeente Amsterdam. Het afvalwater wordt in twaalf rioolwaterzuiveringsinstallaties gezuiverd in bezinkingstanks en door toevoeging van bacteriën die het vuil verder afbreken.

Waterbeheer[bewerken | brontekst bewerken]

Waternet voert het waterbeheer uit in het gebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht:

Dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Waternet heeft op 1 januari 2011 de gemeentelijke dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam (BBA) overgenomen. Daarmee is er één dienstverlenende en handhavende organisatie ontstaan die gaat over de binnenwateren van Amsterdam en het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Met ingang van 1 januari 2020 is het team Nautisch Toezicht en Handhaving van Waternet teruggeplaatst naar de gemeente Amsterdam.

Onrust over lood in het drinkwater[bewerken | brontekst bewerken]

November 2019 ontstond er opnieuw onrust over de aanwezigheid van loden binnenleidingen in huizen. Deze leidingen zorgen voor een te hoog loodgehalte in kraanwater in sommige delen van het leveringsgebied van Waternet , waaronder Amsterdam-Noord.[2]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Volgens Waternet gebruikt de gemiddelde Amsterdammer 22% meer drinkwater dan de gemiddelde Nederlander. Dit komt doordat in steden meer water wordt gebruikt dan op het platteland, er relatief veel kleine (een)persoonshuishoudens zijn en er woningen zonder watermeter zijn.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]