Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waterschap Zeeuws-Vlaanderen
Waterschap in Nederland
Waterschappen-public-600.png
Kaart met de Nederlandse waterschappen (2008). Waterschap Zeeuwse Eilanden is aangegeven met 21
Locatie
Provincie Zeeland
Oppervlakte 73.150 ha  
Geschiedenis
Opgericht 1999
Opgeheven 31 december 2010
Opgegaan in waterschap Scheldestromen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Waterschap Zeeuws-Vlaanderen was een waterschap in de Nederlandse provincie Zeeland, ontstaan in 1999 uit een fusie van de waterschappen Hulster Ambacht, De Drie Ambachten en Het Vrije van Sluis. Het waterschap beheerde Zeeuws-Vlaanderen, met een oppervlakte van 875,80 km2 Met het waterschap Zeeuwse Eilanden is het waterschap op 1 januari 2011 gefuseerd tot het waterschap Scheldestromen.

Het waterschap zorgde voor een tegen overstroming beschermd gebied met behulp van sterke dijken, een juist waterpeil in de sloten, schoon en gezond oppervlaktewater en veilige wegen. Het hoofdkantoor van Waterschap Zeeuws-Vlaanderen bevond zich in Terneuzen. Het waterschap voerde voor zover bekend geen wapen.

Bestuur[bewerken | bron bewerken]

De laatste dijkgraaf was Toine Poppelaars. In het laatste jaar van het waterschap was hij tevens dijkgraaf van het waterschap Zeeuwse Eilanden. Hij werd de eerste dijkgraaf van het nieuwe waterschap Scheldestromen. Voor hem was Wybe de Graaf dijkgraaf. Waterschap Zeeuws-Vlaanderen had 30 bestuursleden.

Taken[bewerken | bron bewerken]

Fusie met waterschap Zeeuwse Eilanden[bewerken | bron bewerken]

Op 2 september 2008 spraken de besturen van beide waterschappen zich tijdens aparte vergaderingen positief uit voor de principe-overeenkomst om te komen tot één waterschap in Zeeland. Gedeputeerde Staten van de Provincie Zeeland heeft het formele fusietraject ingezet[1] dat er toe leidde dat per 1 januari 2010 de ambtelijke organisaties werden samengevoegd en per 1 januari 2011 de fusie een feit was.

Externe link[bewerken | bron bewerken]