Waterscouts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Waterscouting)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waterscouts (vroeger ook wel zeeverkenners ) is de Nederlandse term voor een specialisatie binnen scouting. De basis hiervoor is de Nederlandse speltak scouts (11-15 jaar) waarbij de nadruk kan liggen op land, water, lucht of ruiters, respectievelijk scouts, waterscouts, luchtscouts of ruiterscouts. Waterscouts, jongens en meisjes van 11 tot 15 jaar, maken meestal deel uit van zelfstandige waterscoutinggroepen. Veel groepen hanteren nog de verouderde naam zeeverkenners. De Nederlandse overkoepelende vereniging Scouting Nederland gebruikt enkel de naam waterscouts.

Het waterscouts-programma is hetzelfde als van alle andere scouts, maar de nadruk ligt bij het zeilen en aanverwante technieken. Waterscouts volgen het Nederlandse CWO-opleidingsprogramma dat ook door de meeste zeilscholen gebruikt wordt.

De naam waterscouting ontstond toen in 1970 de Wesselgroep in Vlaardingen een naam moest verzinnen voor de gemengde zeeverkennerswacht. Het was de eerste groep in Nederland met een gemengde welpenhorde waaruit een gemengde zeeverkenners en -sterswacht voortkwam.

In Nederland vaart men over het algemeen in de speciaal voor waterscouting ontwikkelde lelievletten. Dit zijn stalen roei-, wrik- en zeilvletten. Een gemiddelde vlet weegt iets meer dan 600 kilogram en elke boot is handgemaakt. Het is mogelijk om vletten als bouwpakket of als gereed geheel te kopen. De lelievlet is een standaard zeilklasse en is gebaseerd op een beenhakkerroeivlet met een 12 m2 sloepentuig (fok en gaffelzeil).

Kampen[bewerken | brontekst bewerken]

Om de vier jaar wordt het Nationale Waterkamp (Nawaka) van Scouting Nederland georganiseerd, waar groepen gezamenlijk een zomerkamp hebben (circa 4500 deelnemers). Daarnaast bestaan het een Noordelijk Waterkamp (NoWaKa), Zeeuws WaterKamp (ZeWaKa), in Midden-Nederland het Zuidwal Waterkamp (Zuwaka) en in Friesland is uit onvrede over het NoWaKa een eigen waterkamp ontstaan: EUSK. In België wordt om de 2 jaar de "Blauwe Wimpel" georganiseerd: dit is een vriendschappelijke wedstrijd tussen verschillende zeescoutsgroepen van FOS Open Scouting en Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Scouting ships van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.