Watertoren (Coevorden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Watertoren Coevorden
Watertoren Coevorden
Plaats Coevorden
Bouwjaar 1914
Hoogte 32,20 m
Inhoud 150 m³
Architect(en) J.P. Hazeu
Restauraties 2004
Monumentnummer 468592

De watertoren in Coevorden werd in 1914 gebouwd naar ontwerp van J.P. Hazeu. De watertoren staat binnen de vestinggracht in het Van Heutszpark, heeft een hoogte van 32,20 meter en een waterreservoir van 150 m³. Op het dak van de toren staat een windwijzer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Coevorden had in 1913 met het oog op waterwinning een stuk grond in Dalen aangekocht, omdat in Coevorden zelf geen zuiver water kon worden gewonnen. Voor het project moest op het hoogste punt van het Van Heutszpark een ruim 30 meter hoge toren verrijzen. Vanwege de prominente plek besloot de gemeenteraad om niet te bezuinigen op de architectonische kwaliteit en materialen. In 1914 ging de gemeente een lening van 150.000 gulden aan om het project te kunnen financieren. De toren werd ontworpen door de architect J.P. Hazeu en werd gebouwd door het bouwbedrijf MABEG. In 1915 werd het gebouw geopend.[1]

Tot 1980 was de gemeente eigenaar van het gebouw. In dat jaar werd het verkocht aan de Waterleidingmaatschappij Drenthe, die het gebruik van de toren echter na twee jaar al begon af te bouwen. De waterdruk werd vanaf dat moment gereguleerd met pompstations. In 1992 had de toren volledig haar functie voor de waterleidingmaatschappij verloren. In 1994 werd de watertoren opgenomen als rijksmonument, en in 2004 werd de watertoren grondig gerestaureerd.

In 2021 werd de watertoren na een bieding verkocht aan een organisatie die er een hotelsuite in wil maken.[2]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 is de watertoren afgebeeld op een postzegelvelletje van "Mooi Nederland Coevorden".[3]

Zie de categorie Watertoren (Coevorden) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.