Watervliegtuig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PBY Catalina tijdens de landing op NAS Jacksonville tijdens WWII.

Een watervliegtuig is een vliegtuig dat is ontworpen om te starten van en te landen op het water.

Er bestaan twee types, afhankelijk van de wijze waarop het drijfvermogen wordt gerealiseerd. Er zijn watervliegtuigen met drijvers op de plaats waar zich normaal de wielen bevinden en types waarbij het drijfvermogen voornamelijk wordt geleverd door de romp van het vliegtuig die als een soort scheepsromp fungeert. Het laatste type wordt ook wel vliegboot genoemd. Volgens sommigen[bron?] verwijst watervliegtuig daarom alleen naar het type met drijvers.

De weerstand van het water is hoog. Een watervliegtuig heeft dan ook een krachtige motor nodig om op het water voldoende snelheid te maken om op te kunnen stijgen.

Jacques Schneider creëerde de Schneider Trophy om het watervliegtuig te ontwikkelen en te promoten.

Gebruik[bewerken]

Het grote voordeel van een watervliegtuig is dat vrijwel overal wel een meer te vinden is waarop geland kan worden, terwijl een normaal vliegtuig een landingsstrip of althans een vlak stuk grond zonder obstakels nodig heeft.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de geallieerden watervliegtuigen om contact te houden met het verzet in bezet gebied.[bron?] Men kon snel op een meer landen en weer opstijgen voordat de bezetter het in de gaten had, wat op een vliegveld nooit gelukt zou zijn.

Vliegboten[bewerken]

Bekende vliegboten zijn de:

Start van een watervliegtuig