Waxen (ski)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met waxen wordt het proces bedoeld waarmee ski's en snowboards een extra laagje onder hun belag krijgen, waardoor ze sneller worden.

Er zijn veel verschillende soorten wax, elk met zijn eigen voordelen. Er bestaan twee categorieën: hot wax en cold wax.

Cold wax is vloeibaar en zit in een tube. Door een speciale kop die erop zit, wordt de wax verdeeld over de ski als je de tube op de ski drukt. Hier wordt onder andere verschil gemaakt tussen base-wax (eenvoudige wax) en finish-wax (zoals de naam al zegt, het afmaken van het waxen).

Hot wax komt als een kaars of blok. Een veelgebruikte stof van hot wax is paraffine. Hot wax breng je aan door het te smelten. Meestal wordt hiervoor een strijkijzer gebruikt. Met het strijkijzer wordt de wax gesmolten, en op het belag gedruppeld. Hierna wordt het evenredig verdeeld over de ski, door middel van het 'strijken' van de ski. Hierna moet de wax drogen (30 minuten à een uur). Daarna is het tijd om de overtollige wax te verwijderen. Dit gebeurt met een plexi-scraper. Dit is een speciaal plastic plaatje. Hierbij moet altijd rekening gehouden worden met het feit dat je van voor naar achter moet scrapen, anders rem je de ski ernstig af. Na het verwijderen van de wax hoeft de ski alleen nog maar gepolijst te worden. Met een borstel worden er heel kleine groeven gemaakt in de wax, waardoor het water beter afgevoerd wordt, en je dus sneller gaat. Hot wax verschilt onderling vooral door de sneeuw waarvoor hij bedoeld is, de temperatuur van de sneeuw waar hij voor bedoeld is en de temperatuur waar het strijkijzer op moet staan.